В Туркменистан внезапно почина пожизненият президент на страната Сапармурат Ниязов, известен като Туркменбаши, който ръководи страната в продължение на 21 години.

Руските медии коментират, че ситуацията в страната прилича много на Русия при смъртта на Петър Първи, който също така внезапно умира и предизвиква династична криза, неуспявайки да посочи свой наследник.

Няма официално оповестен приемник на Ниязов и новината за кончината му засилва безпокойството относно това кой ще го наследи на кормилото на властта, отбелязва Ройтерс. По времето, когато Туркменистан беше част от СССР, политикът, назначен за ръководител на комисията, организираща погребението на починал туркменски държавен глава, често пъти наследяваше на поста починалия, отбелязва Ройтерс.

Не е ясно дали традицията ще бъде спазена и сега. Източници от туркменската опозиция твърдят, че вицепремиерът и здравен министър Курбангули Бердимухамедов е роднина на Ниязов, въпреки че това никога не е било признато официално. Не трябва да се подценява и председателят на парламента Овезгелди Атаев, който по конституция трябваше да поеме поста, но се разследва от прокуратурата и следователно не може да изпълни тези си задължения. Вътрешният министър Агагелда Мамедгелдиев също е силна кандидатура заради армията зад гърба си. Единствено синът Мурад Ниязов, който от години живее във Виена не дава признаци, че иска да се върне.

Но това не може да успокоява местните елити, които имат добра традиция на наследяване на властта.

Освен това Туркменистан със своите пети в света залежи на газ е привлекателен както за „Газпром", така и за САЩ. Белият дом приема династията Алиеви в Азербайджан и Асад в Сирия, затова няма да е изненада ако начело застане Туркменбаши-йени (младши).

Опасявайки се от възможни вълнения, правителството приведе въоръжените сили на Туркменистан в състояние на повишена бойна готовност. Обявен е седемдневен траур, навсякъде знамената се спускат наполовина, сваля се празничната новогодишна украса, поставят се черни ленти.

Улиците са пусти, не се виждат засилени патрули на милицията и армията. Според очевидци хората са шокирани от неочакваната кончина на президента. В Ашхабад беше проведено спешно заседание на Съвета по сигурността на Туркменистан, на което са били обсъдени въпросите, свързани с осигуряването стабилност и правов ред в страната във връзка със смъртта на президента. Прието е решение за назначаването на вицепремиера Курбангули Бердимухамедов за ръководител на държавната комисия за организиране погребението на Ниязов. Освен това той ще изпълнява функциите на държавен глава до избора на нов.

Азербайджанският политолог Илгар Мамедов заяви, цитиран от РИА "Новости", че смъртта на Ниязов може да доведе до дестабилизация в страната и да рефлектира върху стабилността на целия Каспийски регион. Според него фактът, че вицепремиерът Бердимухамедов става временен наследник на Туркменбаши вместо предвидения в конституцията председател на парламента Овазгелди Атаев, показва, че в най-близкото обкръжение на починалия диктатор е имало скрита борба за власт.

Тя ще продължи и през следващите месеци, чак до провеждането на избори за нов държавен глава. Политически анализатори смятат, че Бердимухамедов няма да може да се състезава в предстоящите президентски избори. Като вероятен наследник на Ниязов се спряга синът на починалия диктатор Мурад, който догодина ще е навършил изискваните от конституцията 40 г.

Погребението ще бъде в неделя, 24 декември в мавзолея в джамията "Духовност на Туркменбаши", където са погребани негови роднини и близки. Мавзолеят се намира на 15 км от Ашхабад.

Опозицията вече обвини властите, че три дни са крили смъртта на Туркменбаши, който страдал от захарен диабет.

В Туркменистан редовно се носеха слухове за сърдечни проблеми или за диабетни кризи на държавния глава. През октомври тази година Ниязов призна, че взима лекарства по три пъти на ден заради сърдечно заболяване. През 1997 г. той претърпя сериозна сърдечна операция в германска клиника, което го принуди да остави цигарите припомнят световните агенции.

Ниязов създаде култ около личността си и цялата страна беше осеяна от хиляди негови портрети и статуи, а на негово име бяха кръстени пристанище, ферми, военни поделения и дори един метеорит. Освен това Сапармурат Ниязов забрани на публични места, по телевизията и дори на сватби да се пуска музика на запис и младежите да носят дълги коси и бради.

Преди да започнат работа, младите лекари в Туркменистан през последните години бяха задължени да се заклеват във вярност към президента Сапармурат Ниязов и неговата книга "Рухнама", вместо да полагат Хипократовата клетва.

След като получих високата квалификация лекар и упражнявайки професионална дейност, тържествено падам на колене и се заклевам във вярност към заветите на Великия Сапармурат Туркменбаши /лидер на всички туркмени/ и във великите идеали на Свети Рухнама. Това гласи текстът на новата лекарска клетва, публикуван в официалния вестник "Неутрални Туркменистан".

"Рухнама", за която авторът й твърди, че е духовен пътеводител на туркменския народ, се изучава във всички училища в страната, а държавните служители се препитват за нейното съдържание веднъж годишно.

Новата лекарска клетва определя десетина морални норми и забранява евтаназията.

Това обаче не попречи в началото на годината Сапармурат Ниязов да подпише нов закон за пенсионерите, според който се спират пенсиите на инвалидите, бившите колхозници и всички други категории. Документът също задължава възрастните хора да върнат излишно изплатените суми, т. е. те да върнат на държавата платените им по-рано пенсии.

В резултата на реформите, броят на хората, които получават пенсия в републиката е намалял от 336 000 до 229 000, а моргите в страната вече са пълни с починали пенсионери.