Представете си чумата в Европа през XIV век, отнесла повече от половината от населението на континента и довела до забележителни последици като Ренесанса и в частност "Декамерон" на Джовани Бокачо. Сега си представете ужаса, с който научих, че вече четвърти човек в България се е заразил с маймунска шарка! А пък в света са 16 000 само за последната година! Което към днешна дата, както и да го погледнеш, си е 0,00012% от целокупното човечество годишно.

Що е то "маймунска шарка"? Това, доколкото успях да разбера с глупавата си глава, е нещо като едра шарка, причинена от вируса Orthopoxvirus. Нещо като едра шарка, само че с известна ЛГБТИ+ насоченост и по-специално "Г", за да не кажем "П", което не е политкоректно. "Какво пък толкова!", ще си кажете: щом е Orthopoxvirus, то ваксинираните против вариола няма какво да се притесняват, а неваксинираните ще се ваксинират веднъж завинаги и толкоз. Наивници! Всяко ново предизвикателство изисква радикално нови и глобално всеобхватни мерки.

Миналата седмица, на 21 юли, се събрала специална експертна комисия, за да реши да се въведат ли въпросните глобално всеобхватни мерки. Шестима били "за", деветима били "против". Тедрос Гебрейесус (това е началникът на СЗО) казал, че няма консенсус и по време на пресконференция в Женева на своя глава обявил "извънредно положение в здравеопазването", независимо от решението на експертната комисия. За да не започнете веднага да си мислите глупости, бързам да ви кажа, че целта на тази тревога по думите на самия Тедрос е да се предизвика "необходим координиран международен отговор и да се отключи финансиране и световни усилия за сътрудничество за споделяне на ваксини и лечения". И ето ни в ново извънредно положение по случай новата заляла света зараза и отключеното финансиране.

Обявиха извънредно положение, сега какво следва? Сега следва правителствата, ако обичат, да вземат мерки. Да наложат локдауни, като тази есен ще е по-сложно, защото ще има локдауни и за ковид. Има ли решение? Има. В понеделник, сряда и петък ще сме затворени за ковид, а във вторник, четвъртък и събота - за маймунска шарка. В неделя и за двете заедно с чисто възпитателна и популяризаторска цел. В трамваите и тролеите ще се пътува с маски против ковид, а пък в автобусите - с маски против маймунска шарка. Първоначално маските против маймунска шарка ще са малко по-скъпи, но така е с всяко ново нещо.

Какво друго следва? После следва да зачакаме нервно ваксината против маймунска шарка. Не, тази за вариола не става. Нужната ваксина ще се появи в точния момент. Скоро след това ще стане задължителна.

Какво следва после? После следва, за да има ефект новата ваксина, периодично да се бият "бустери". Колкото повече бустери си набиеш, толкова си по-цивилизован и в крак с времето. Има обаче проблем.

Проблемът е, че човек има само един гѫзъ. Засега удържаме положението - в едната буза ще блъскаме бустерите за ковид, в другата ще блъскаме бустерите за маймунска шарка. Обаче ако (или по-точно - когато) утре се появи следващата пандемия, когато утре СЗО обяви следващото извънредно положение и Big Pharma се хвърли да отговори с дългоочаквана ваксина - тогава къде ще си я бием нея и произтичащите от нея бустери? Еволюцията или е несъвършена или още не е свършила докрай, защото човекът е обзаведен само с един задник. Следващата задача пред СЗО е да предизвика създаването на homo sapiens с повече задници. То и сега има такива (вероятно това е шестата раса на New Age) - един задник под кръста и един на раменете. Тези еволюционно по-съвършени индивиди ще бъдат способни да посрещнат до четири едновременни пандемии със съпътстващите ги ваксинации. Но нека не лежим на тая, че пандемиите ще бъдат само четири едновременно. Тепърва навлизаме в ерата на пандемиите. Трябва да сме готови да посрещнем бъдещето.

А бъдещето е ерата на многозадничестите сапиенси. Ето например гърба ни - той е същинска неразорана целина. С помощта на революцията в генното инженерство, създала всички видове ГМО, на гърба ни само за няколко поколения могат да се появят поне два нови задника. Породистите сапиенси, по подобие на камилите, ще се наричат двузадничести, а еднозадничестите ще бъдат унтерменшите на бъдещето.

Ами гърдите? Там положението е същото като на гърба. Малко по-комплицирано е при жените, защото те имат цици, а СЗО няма да посмее да премахне циците още от самото начало, та затова при жените точно под циците по генноинженерен начин ще се поставят две по-малки задничета, в които ваксините и бустерите ще се блъскат с тънички иглички.

Ето как човекът от бъдещето спокойно може да има 6 задника - един под кръста, два на гърба, два на гърдите и, разбира се, един (и той ще е най-големият) на раменете. Това означава, че всеки гражданин на свободния демократичен свят ще може системно да бъде ваксиниран и бустеризиран против 12 пандемии едновременно - по една за всяка заднична буза.

...

Познахте жанра, нарича се "сатира". Сатирата е вид комедия, която много лесно се превръща в трагедия. Ако днес човечеството беше нормално като през XIV век, на поголовните зарази (доколкото нашите изобщо са поголовни) щеше да реагира с "Декамерон", а не с тъпотиите на Тедрос Гебрейесус от СЗО. Но в сравнение със средновековния и ренесансовия християнин днешният "венец на еволюцията" е планктон. Самодоволен планктон със смартфон. Мисля, че този енергичен и лаком етиопец (Тедрос Гебрейесус) трябва да бъде озаптен, а СЗО - закрито, за да не се наложи в един момент да закриваме шапката му - ООН. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.