Случилото се беше очаквано, но отговорът ще бъде различен от това, което някой би могъл да си представи. Терористични атаки удариха ключова институция в Иран - сградата на парламента и още една сграда-символ - гробницата на основателя на Ислямска република Иран Аятоллах Хомейни. А терористите се оказаха ирански граждани. Реакцията на мнозинството сирийци беше: "Ние, сирийците, сме страдали много от тероризма, ДАЕШ, Асад и иранския режим и оставаме солидарни с всички народи-жертви навсякъде по света ".

Иран се бърка в работите на ДАЕШ и на страните от Персийския залив, a в действителност ДАЕШ представлява по-опасна заплаха за арабските страни, отколкото за Иран. Ислямската държава се отличава от арабските държави по това, че екстремистки групировки като "Хизбулла" в Ливан, шиитските милиции "Народна мобилизация" в Ирак или бунтовниците хути в Йемен - всички те в еднаква степен са лоялни към Иран.

Иранските служби за сигурност бяха толкова изненадани от този пробив, че спряха цялата транспортна мрежа "заради терористична дейност". Това е най-големият терористичен акт на територията на Иран от десетилетие насам. Онова, което искрено озадачи иранците е, че реакцията на терен не кореспондираше с излъченото по местните телевизии, с цел да се смекчи ефекта от атаките. В действителност мнозина от терористите са си проправили път през много пропускателни пунктове, а според някои доклади са били облечени като жени, което е помогнало ситуацията да бъде овладяна и терористите да бъдат избити за няколко часа.

По обясними причини успехът на ДАЕШ в извършването на терористичен акт на територията на Иран беше предвидим, коментира саудитският вестник "Аш-шарк ал-Аусат". През последните месеци наблюдателите отбелязваха забележителен прогрес и очакваха някаква операция. В края на март миналата година организацията пусна видеоматериал на персийски език , в който призова сунитското малцинство в Иран на бунт срещу иранските институции, доминирани от шиити. Иранският медиен съвет окачестви видеото като глупост и опит на ДАЕШ да покрие нарастващите си загуби в Ирак. След видеото терористичната групировка публикува четири броя на електронното си "римско" издание на персийски език , което излиза още на английски, френски, руски и индонезийски.

С възхода на ДАЕШ висши ирански ръководители, сред които и върховният лидер Али Хаменей, предупредиха, че ще предприемат "решителни действия", ако бунтовниците се приближат на 40 км. от иранските граници. Според Чарли Уинтър, старши научен сътрудник в Международния институт за изследване на политическия екстремизъм и насилие, ДАЕШ е публикувала превод на избрани статии и изявления на персийски език, защото за първи път публикува на персийски изданието " Римляни"/ "римляни" идва от името на Рим и организацията счита, че когато завземе италианската столица, тогава целият свят ще стане ислямска държава/.

Според Уинтър организацията публикува последователно от 2015 г. насам статии на персийски език и преведени видеоматериали. Но с "Римляни" изглежда, че е постигнат "логичен напредък". Уинтър е участвал в изготвянето на доклад на Международния център за борба с тероризма, базиран в Хага, в който се твърди, че 7 иранци са извършили самоубийствени атентати в Ирак и Сирия в периода от септември 2015 г. до ноември 2016 г. В първия брой на "Римляни " на персийски език е публикуван призив за изтребване на "неверниците", като убийството се счита за разрешено от религията и e своего рода форма на молитва. На корицата на втория брой е изобразен окървавен нож и се дават съвети как да бъдат убивани неверниците с нож /видяхме същия почерк при атаките на "Лондон Бридж" наскоро във Великобритания/.

Електронната пропаганда е от първостепенно значение за стратегията на ДАЕШ за привличане на екстремисти от цял свят, но е трудно да бъде измерено нивото й на успеваемост в Иран. Някои анализатори смятат, че идеологията на ДАЕШ не представлява интерес за сунитите, които съставляват между 5% и 10% от цялото над 81-милионно население на Иран, въпреки че рутинно са подложени на тормоз, дискриминация и маргинализация. Но въпреки това ДАЕШ продължава да бъде заплаха за Иран, а през миналия август министърът на разузнаването обяви, че властите са предотвратили преминаването на 1500 иранци към терористичната групировка .

Миналата седмица в провинция Нанганхар, в източен Афганистан, където според доклади действа ДАЕШ, властите разпространиха видео, в което мъж твърди, че е от иранската провинция източен Азербайджан и се е присъединил към ДАЕШ посредством "Телеграм", най-популярното приложение за размяна на текстови съобщения в Иран. В съобщението се казва: "В името на Аллах, аз съм Ясер от източен Азербайджан" и обявява, че неограничен брой хора са се присъединили и са пристигнали в Нангархар. Фактът, че четиримата нападатели на парламента и гробницата на Аятоллах Хомейни идват от сунитски кюрдски град, означава, че иранци от различни етнически групи са се присъединили към ДАЕШ. Кюрдските медии бълват истории на групи от ирански и иракски кюрди за присъединяването им към ДАЕШ и "Фатах аш-Шам", свързана с "Ал-Кайда". Кюрдските про-ДАЕШ канали излъчиха десетки видеа на ирански кюрди след пристигането им в Ракка и Мосул.

ДАЕШ от дълго време се опитва да извърши атака вътре в Иран, където 90% от населението са шиити, а в Техеран достигат дори 95%. Затова за ДАЕШ е трудно да предизвика симпатии или да набере новобранци, както това се случва в арабския и ислямския свят, където сунитите са мнозинство.

Извършването на атентат от ДАЕШ или някой друг във вътрешността на Иран беше нещо очаквано. Сунитите и целият арабски свят са много гневни на Иран заради ролята му в арабските държави и Близкия изток, откритата му подкрепа за постигане на амбициозните цели на режима на Башар ал-Асад, който е отговорен за големия брой цивилни жертви, както и заради подкрепата му за бившия иракски премиер Нури ал-Малики, ливанската "Хизбулла", действаща и в Сирия, и шиитските милиции в Ирак.

Дори на нивото на неполитизираните и нерелигиозно ангажирани групи има враждебно отношение към иранския режим. Но от друга страна тези радикални екстремистки сунитски групи, независимо дали става въпрос за "ДАЕШ", "Ал-Кайда" или някоя друга, също се стремят да свалят арабските режими, много преди да започнат да заплашват иранския режим. Иранският режим разчита на дискредитирането на образа на Саудитска Арабия, за да опази сам себе си и с цел подстрекателство, но знае, че персийският национализъм си подхожда със саудитския по враждебност и именно тази враждебност обединява ирански дисиденти с много строги духовници. И тук сектантският религиозен фактор търпи поражение.

Случилото се е поражение за правителството, докато отговорните лица се гордеят, че Иран е оазис на сигурността в подпаления от тероризма Близък изток . Атентатите разклатиха вярата на много иранци в тяхната непробиваема система за сигурност, като беше достигнато до нейния символ. Иран е участвал в дълбочина и по ясно изразен начин в конфликта в Сирия, спонсорирайки с милиарди долари режима на Асад, при който милиони бяха убити, прокудени и превърнати в бежанци, след като са били граждани. Следователно е илюзия да се вярва, че Иран би останал имунизиран срещу сирийските последици върху него, още повече че е подкрепял тероризма в района и упражняването му на световно ниво.

Атаките на ДАЕШ ще се отразят умерено върху регионалните политики на Иран, като първата гражданска реакция на това бяха разпространените снимки на генерал Касим Сюлеймани на иракско-сирийската граница, редом с наемни убийци от афганистанките бригади "Фатимиди". Тенденцията, която се набива на очи, е, че режимът ще използва тези терористични атаки, за да продължи да подкрепя Асад в Сирия и "Народна мобилизация" в Ирак, твърдейки че е по-добре да се бори с ДАЕШ извън границите на Иран, отколкото във вътрешността му.

Но въпреки това състресението се случи. Вестник "Итимад" излезе със статия, която разглежда атаките като "златна възможност" да се демонстрира национално единство и предупреди да не се правят детински опити за отмъщение. Друг вестник посочи с обвинителен пръст новия директор на отдела за Иран в ЦРУ Майкъл Дандрия.

Проблемът в случая е, че приготвената отрова беше изядена. А угощението може да застигне и Иран.

Превод Петя Михайлова