Ако войната между Башар Асад и неговите опоненти в Сирия е на път да приключи, след осем години на опустошителен конфликт, който остави повече от 360 000 убити и милиони бежанци, и ако терористичната организация Ислямска държава загуби провъзгласения през 2014 г. халифат между Ирак и Сирия, то в Леванта набира скорост още една война. Тя противопоставя израелските военновъздушни сили на елитните части "Ал- Кудс" (поделението за външни операции на Иранската революционна гвардия). И наскоро преживя нов подем, коментира френското издание Le Point.

В нощта срещу понеделник Израел проведе поредица от въздушни удари срещу няколко стратегически обекта на Пасдаран (Иранската революционна гвардия/)в Сирия, убивайки 11 бойци, включително двама сирийци, според Сирийската обсерватория за правата на човека, неправителствена организация с широка мрежа от местни източници. "Въздушните сили снощи нанесоха тежък удар на иранските цели в Сирия, след като Иран изстреля ракета срещу Израел", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху на церемония по откриване на ново летище близо до Червено море. "Няма да допуснем такава агресия, както и усилията на Иран да се установи военно в Сирия."

Твърдост след тревогата

Твърдост, която контрастира с тревогата, която предизвика в Израел изненадващото решение преди месец на Доналд Тръмп да изтегли своите 2 000 специални части от Сирия, откривайки пътя за Ислямската република и шиитските й милиции. "Всички, които се чудеха дали Израел ще реагира срещу Иран, след изявленията на Доналд Тръмп имат своя отговор", заяви дипломатически източник.

Според израелската армия напрежението е ескалирало в неделя. Видеоклип, публикуван от акаунта на израелските въоръжени сили (ЦАХАЛ) в Туитър, показва как израелски туристи карат ски по склоновете на планината Хермон в израелски зимен курорт в анексираните Голански възвишения, когато внезапно са изненадани от светлинна експлозия в небето, последвана от втора. За ЦАХАЛ това е "иранска ракета, изстреляна от ирански войници," която беше "заловена от противовъздушната система Iron Dome".

Противно на навиците си рядко да коментира военните си операции извън граница, този път израелската армия се погрижи точно да информира в реално време в Туитър как е отговорила на провокацията. ЦАХАЛ публикува имената и снимки на всички обекти на революционната гвардия, които удари в Сирия: складове за боеприпаси, военна база, разположена на международното летище в Дамаск, обект на силите на иранското разузнаване, както и военно-тренировъчен лагер на Техеран. "Ракетата, изстреляна по Израел, беше от район, където руснаците ни бяха обещали, че няма да има иранска военна сила. Но именно самата Пасдаран е изстреляла оръжието, казва дипломатически източник. Малко след това акаунтът на ЦАХАЛ в Туитър публикува видео, в което израелските военни самолети унищожават целева батарея на противовъздушната отбрана на Дамаск.

Развоят на събитията обаче е коренно различен според версията на Русия, която заедно с Иран, е един от основните съюзници на сирийския режим. Според руското министерство на отбраната, цитирано от официалната информационна агенция "Спутник", именно израелските военни самолети са започнали военните действия, които според Москва са причинили смъртта на четирима сирийски войници. Според Националния център за управление към руското министерство на отбраната, ЦАХАЛ е извършил първото нападение в неделя сутринта, отблъснато от противовъздушната отбрана на Сирия (руско производство), която "свали седем ракети в южна Сирия". (Иранската ракета беше изстреляна в неделя следобед около 15 часа)

Пак според Москва, втората израелска атака е извършена през нощта, като този път сирийската ПВО е унищожила "повече от 30 крилати ракети и управляеми въздушни бомби". От своя страна, официалната сирийска информационна агенция Сана заяви, че е неутрализирала "десетки вражески цели", излъчвайки в подкрепа на своите изявления кадри на огромни експлозии, които осветяват нощното небе над Дамаск в неделя, което според нея е било доказателство за влизане в действие на сирийската противовъздушна отбрана. Тази информация не беше потвърдена от ЦАХАЛ.

Въпреки това Русия засега не реагира прекомерно на новата израелска атака в Сирия. На 17 септември се случи сериозен инцидент между двете страни, когато нахлуването в Сирия на израелските военни самолети отприщи ответния огън на сирийската ПВО, която свали руски военен самолет с петнадесет пътници на борда. Тогава Москва се съгласи да достави на Дамаск по-новата си ракетна система С-300, което усложнява задачата на ЦАХАЛ в Сирия. Оттогава израелската армия значително е намалила операциите си срещу ирански цели в Сирия.

Иран беше първата чуждестранна държава, която се притече на помощ на Башар Асад, когато беше разтърсен от народния бунт през пролетта на 2011 г., като изпрати стотици военни "съветници" (членове на Революционната гвардия) и хиляди шиитски бойци в Сирия (ливански членове на Хизбула, афганистански, иракски или пакистански милиционери), за да се борят срещу сирийския бунт и да спасят сирийския президент. "Иран дойде в Сирия по покана на легитимното правителство и затова присъствието му е законно, за разлика от Израел, който нарушава въздушното пространство на суверенна държава", казва професорът по политически науки от Университета в Техеран Хамзе Сафави. Основна подкрепа на сирийския режим по суша (Русия работи предимно във въздуха), Ислямската република се възползва от възможността да се установи в Сирия. "Основната цел на Иран е да създаде транзитен маршрут, железопътен и автомобилен транспорт, за да донесе петрол и електричество от Техеран в Средиземно море", заявява още Сафави.

Иранското присъствие на прага на Израел е казус бели за Тел Авив, особено след като Иран се възползва от сирийския конфликт, за да създаде бази в Сирия и да прехвърли прецизни ракети на своя съюзник Хизбулла. "Башар Асад дължи оцеляването си на актьори, чийто основен интерес е конфликтът с Израел", казва израелски дипломат. "Хизбулла е престанала да бъде ливанска милиция, за да стане ирански инструмент", продължава той. "Проблемът е, че тези двама участници се възползват от сегашната слабост на Асад за заличаване на границата между Ливан и Сирия. За нас голямата стратегическа опасност е отварянето на втори фронт в Сирия, в допълнение към този в Ливан."

Премахване на ционисткия режим

Истинска "червена линия за Израел", рискът от устойчиво иранско внедряване в Сирия подтикна еврейската държава да вземе на мушка " хиляди цели" на Иран и Хизбулла в Сирия от януари 2013 г., според началника на Генщаба на израелската армия Гади Айзенкот. Ако тези удари, които са убили десетки, не са били коментирани в миналото, поради риск от отмъщение, сега те са "прекалено медийни". По този повод израелският премиер, който е в кампания за преизбирането му начело на правителството на парламентарните избори на 9 април, каза в понеделник в Туитър, че няма да пренебрегне "подобни актове на агресия, докато Иран се опитва да се установи военно в Сирия и след ясните изявления на Иран, че иска да унищожи Израел, както наскоро обяви командир на иранските военновъздушни сили" .

"Днес двете страни се борят помежду си директно в Сирия", каза Хамзе Сафави, който е много добре запознат с дейностите на Иран в Леванта. "Но докато Израел се базира на твърде преувеличеното медийно отразяване на ударите си, за да оправдае офанзивата си по-добре в очите на света според т. нар. превантивна доктрина, Иран предпочита да запази мълчание и да изпрати послание до израелците: няма да толерира да бъде едностранно атакуван от Израел, без да отговаря. " В понеделник Техеран изпрати ясен отговор на израелските предупреждения. В изявление бригаден генерал Азиз Насирзаде, човекът, ръководещ военновъздушните сили на Иран, избухна: "Младежите във военновъздушните сили са готови и искат да се изправят срещу ционисткия режим и да го изтрият от земята."