Какво искат медицинските сестри - нов Закон за съсловните организации, автономен синдикат, да блокират системата, по-високи заплати, да бъде върната на работа уволнената Мая Илиева?

Ако попитат премиера (защото накрая всички него питат), най-вероятно ще отговори, че нямат основание да протестират, защото правителството си е свършило работата - "ние дадохме едни 30 милиона", "ние дадохме едни 50 милиона".

Дадохте, но сестрите не ги видяха. Освен ако увеличение от 75 лв. може да се сметне за постижение и то не за всички. Защото тези милиони потънаха в множеството задължения, които общинските и държавните болници трябваше да покрият, за да могат да функционират що-годе нормално, да са в състояние да лекуват пациенти, които да им носят приходи от недофинансираните клинични пътеки. Иначе няма как да гарантират поне санитарния минимум на заплатите на работещите в тях медицински специалисти.

Освен 900 лв. основна заплата за медицинските сестри, от здравното министерство обещаха да изготвят проект за нов Закон за съсловните организации, в частта, която касае медицинските специалисти. След като това не се случи, омбудсманът Мая Манолова се запретна и набързо написа един.

Практиката е показала, че нейният екип може да пише законопроекти за срокове, за които парламентаристите ни не могат и да мечтаят. Този стахановски маниер на работа обаче дава противоречиви резултати - да си спомним какво стана след приемането на законовите промени вследствие протестите на майките на деца с увреждания. Ей къде е първи септември, когато влиза в сила нов начин за предоставяне на лична помощ, който обаче ще се осъществява срещу удръжка от други помощ за нуждаещите се. И не е само това. Та по законопроектната дейност на омбудсмана трябва да имаме едно наум.

А има ли смисъл от нов Закон за съсловните организации? Вероятно, тъй като еманципирането на отделните медицински специалисти ще помогне да се улови спецификата на работата им и да се прилага индивидуален подход при оценката на вида и условията на труд.

Да се блокира системата? Това със системата вече сме го виждали. Майките на деца с увреждания я блокираха месеци наред. След дълги блокади и спорове за приоритетите на движението "Системата ни убива" в крайна сметка се разцепиха. Недоволните от постигнатото след толкова преговори с две министерства и личен ангажимент от премиера, не намаляха.

Вариант ли е автономният синдикат? Сигурно сега изглежда като примамлива перспектива. Още повече, че съществуващите синдикати имат съмнителна ефективност и са заети основно с това да си подливат вода един на друг. Да припомним, че след като КНСБ оттегли доверието си от своя представител в Аджъбадем Сити Клиник Болница Токуда Мая Илиева и тя беше уволнена, от КТ "Подкрепа" веднага се обявиха в нейна защита. Макар че едва ли щяха да бъдат толкова съпричастни, ако им се беше наложило те да търпят соловите й акции като техен синдикален представител в здравното заведение.

Защото тази медицинска сестра е "таралеж в гащите". Твърде инициативна е за флегматичните синдикални мастодонти, от години създава проблеми и затруднява диалога с ръководствата на здравното заведение, което на всичко отгоре е и частно. В този смисъл как да не ти се прииска да ѝ затвориш "голямата уста" и да си гледаш рахатлъка? На кой синдикат му трябват такива местни лидери?

Имаше ли право частната болница да уволни Мая Илиева? Сигурно, щом го е направила, давайки си сметка за последствията върху имиджа на лечебното заведение. Медицинската сестра най-сетне е осигурила убедително законово основание на ръководството да го направи, след 12 години на конфликти по собствените ѝ думи. Защото да снимаш, докато колегите ти се опитват да реанимират пациент, не изглежда много милосърдно, дори да е с цел да покажеш неадекватните условия на работа в отделението.

Сега съсловието на медицинските сестри организира протести по места, солидарно с един от най-революционно настроените си членове, за да бъде върнат на работа. Едва ли на Мая Илиева ѝ се връща в тази болница, освен ако не страда от мазохизъм. Никой не я иска там, както става ясно от признанията ѝ в социалните мрежи. Тя се чувства предадена дори от хората, които доскоро са ѝ били приятели. Мая Илиева се е захванала със синдикална дейност, а за това има нужда само от автономен синдикат, не от болница.

И да си дойдем на думата за заплатите. Ниски са. Едва ли някой ще оспори. И едва ли някой ще се засили към тази специалност при перспективата за оскъдно възнаграждение на труда му. Призна го и здравният министър, който изчете статистиката, според която средно на сестра се пада по един лекар.

Министърът констатира "дисбаланса", предложи да се оказва помощ по места с болногледачи и здравни асистенти и прехвърли топката на директорите на болници, които трябвало да осигурят обещаното по-високо заплащане на медицинските сестри отпреди година. На всички е ясно, че в една общинска болница това няма как да стане.

Трудно е дори за държавните болници от ранга на педиатричната "Проф. Иван Митев", където също протестираха доскоро. При това протестираха лекарите. И на тях им дадоха "едни милиони", но не изпълниха искането за специален статут на здравното заведение. Затишието там е временно. До следващото натрупване на задължения.

Колко важни са сестрите могат да обяснят и в Националната кардиологична болница, където здравните грижи са толкова специфични, че обучението на една реанимационна сестра, която се грижи за новородени и малки деца със сърдечни малформации, продължава с години. Неотдавна от болницата предупредиха, че е възможно да спрат да приемат пациенти, точно заради дефицита на обучени медицински сестри.

На 11 септември медицинските сестри ще протестират пред парламента. Дали ще го блокират задълго, предстои да разберем. Напоследък блокадите са най-ефективният метод за постигане на някакъв ефект. Опитът показва, че "някакъв" не е непременно желаният. Ако разграничат рационалните искания от емоционалните, може и да успеят.

Много протестни движения са тръгнали от социалните мрежи, но малко от тях наистина са имали ефект. Защото когато искаш нещо, трябва да формулираш аргументите си професионално и хладнокръвно. Емоциите увличат и консолидират, но са слаб противник, когато трябва да бориш Системата.

Изобщо, само с "Не на страха" не става. Трябва си капацитет. Това неведнъж е доказано.