NSO Group, чийто софтуер за кибершпионаж "Пегас" е бил използван от Мароко и Саудитска Арабия и е бил насочен по-специално към френски журналисти, е най-известната от базираните в Израел компании за проследяване. Те продават своите умения, без да са особено взискателни за начина, по който ще бъдат използвани. В книгата си "Държавата Израел срещу евреите" (La Découverte, февруари 2021 г.) Силвен Сипел описва произхода и дейността на NSO и други подобни.

Израел далеч не достига по отношение на продажбите на оръжие размера на основните износители САЩ, Русия, Франция или Германия. Но за мащаба си безусловно Израел е държавата, чиято икономика е най-засегната от тези продажби. С 3,1% от общия им брой в света между 2014 и 2018 г., Израел е 8-мият най-голям износител в света, докато се нарежда само на 32-ро място по своя БВП и на 98-мо по население. Израел продава четири пъти повече оръжия пропорционално на своя БВП, отколкото САЩ. Преди всичко в общността е известно, че израелските компании са по-малко обект на законови ограничения и публичен контрол от големите търговци на оръжие, пише Сипел в статия за арабското електронно списание Orient XXI=

Клиентела от над 100 държави

По отношение на кибер контрола на населението, за по-малко от две десетилетия Израел придоби универсална репутация, извличайки значителни финансови, политически и дипломатически ползи чрез своите умения. Да чуем какво казва Ювал Ноа Харари, израелският историк, който си спечели международна известност с няколко свои бестселъра. Окупираният Западен бряг, отбелязва той, предлага на израелците страховита "лаборатория в областта на формирането на дигитална диктатура". "Как ефективно да контролирате популация от 2,5 милиона души с помощта на изкуствен интелект, big data, дронове и камери? На Западния бряг вече е трудно да се обадите по телефона, да се срещнете с приятели, да отидете от Хеброн до Рамала, без да бъдете заснети и забелязани. [...] Израелците разработват все по-сложни методи за контрол на милиони хора, след което ги изнасят по целия свят. Всички режими знаят, че Израел е начело в тази област", казва още Харари.

Фактически, всякакви режими вече са задействали тези умения. В задълбочено проучване, публикувано от в. "Аарец" в края на 2018 г., беше съставен първи списък на страните, които са закупили израелско оборудване за контрол на населението и са се възползвали от израелско обучение. Частни израелски компании са продали оборудване за събиране на разузнавателни данни на Индонезия, Филипините, Тайланд, Малайзия, Бангладеш, Виетнам, Ангола, Мозамбик, Замбия, Ботсуана, Свазиленд , Етиопия, Южен Судан, Нигерия, Уганда, Мексико, Еквадор, Салвадор , Панама, Тринидад и Тобаго, Никарагуа, Доминиканската република, Хондурас, Перу, Колумбия, Азербайджан, Узбекистан, Казахстан, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Бахрейн. Според неофициални източници Израел продава тези материали на повече от 100 държави. Министерството на отбраната, чието разрешение е задължително, никога не е публикувало списъка. Освен това десетки държави вече са използвали израелски "програми за обучение" за тайните служби, полицията и въоръжените сили, които сега включват широко използване на кибер наблюдение.

Предполага се, че много от лидерите на новите авторитарни демокрации, с които Бенджамин Нетаняху е изградил връзки, в Източна Европа и другаде, също са се възползвали от израелските "умения" да ловят противници. Кои са тези авангардни израелски компании? Най-известната е NSO Group. Основана през 2010 г., тя носи името си от инициалите на първите имена на създателите си: Нив Карми, Шалев Хулио и Омри Лавие. За разлика от много други компании за киберсигурност, тя не се занимава със защитата на данните, а предлага така наречените "офанзивни" инструменти. Най-известният е "Пегас", каталогизиран от списание Forbes през 2016 г. като "най-инвазивният мобилен шпионски комплект в света".

"Локализирай. Проследи. Манипулирай"

"Пегас" е способен да осъществява практически неограничен надзор на мобилни телефони, да открива местоположението им, да ги подслушва, да записва разговори в непосредствена близост, да снима всичко в заобикалящата ги среда, да чете и пише съобщения и имейли, да изтегля приложения и достъп до приложения, които вече са в телефона, както и снимки, видеоклипове, календари и списъци с контакти. И всичко това напълно секретно. Омри Лави се похвали: "Ние сме като призраци. Не оставяме следи". Ахмед Мансур е една от известните жертви на софтуера. Този активист за правата на човека в Обединените арабски емирства получава съобщение на своя iPhone през август 2016 г., в което му се обещава информация за изтезания в страната му. Той щраква върху връзката, придружаваща това предложение. Подателят се оказва "Пегас". Мансур беше осъден на десет години затвор в страната си за публикуване на критична информация по тази тема в социалните мрежи.

Сред най-активните компании също така можем да посочим Elbit Systems (които освен всичко друго доставиха оборудването, разположено в седалището на Националната агенция за разузнаване в Абуджа, Нигерия), Nice (придобита от Elbit) или дори Verint, чиято промоционална брошура е била озаглавена "Локализирай. Проследи. Манипулирай ". Verint създаде тайна база за събиране на данни в Перу. Компанията трябваше да прекрати временно дейността си, когато се разкри, че тогавашният министър-председател Ана Хара Веласкес я е използвала за наблюдение на избрани служители, журналисти и бизнесмени. Verint също масово продава оборудване за слушане и преследване в социалните медии на Бахрейн, малко сунитско емирство в Персийския залив, където по-голямата част от населението е шиитско и където репресиите срещу опозицията са жестоки: най-известният защитник на човешките права Набил Раджаб излежава там от 2018 г. петгодишна присъда.

Бихме могли да цитираме и компаниите Check Point, Singular, Gilat, Leadspace и др. Общо 700 израелски стартъпи участват в кибернаблюдението. Разследването на "Аарец" отбелязва, че техните лидери често създават дъщерни дружества извън страната, в държави като Кипър или България, които имат предимството да предлагат на клиентите етикет "ЕС". "В повечето случаи, за да продавате в Европа и още повече в страните от Персийския залив, трябва да придобиете не-израелска фасада", уверява Гай Мизрахи от израелската компания Cyberia. Ави Росен, главен изпълнителен директор на Kaymera и бивш вицепрезидент на Cyota, компанията за компютърна сигурност, създадена от бившия министър Нафтали Бенет (лидер на крайнодясната прозаселническа формация "Ясмина" и сега премиер на Израел), потвърждава: "Когато продавате в Залива, те предпочитат да видят българин."

Ролята на елитното звено "8200"

Оттогава някои компании са придобити от други. Такъв е случаят например с NSO, чийто правен и национален статут непрекъснато се е развивал. Придобита от американския инвестиционен фонд Francisco Partners, тя се превръща в дружество, регистрирано съгласно законодателството на Люксембург, а седалището му е прехвърлено в данъчни убежища на Вирджинските острови, а след това на Каймановите острови. През цялото това време NSO, нейните ръководители и служителите му никога не са напускали Херцлия, град на 15 км. от Тел Авив.

Всички тези компании са създадени от малък брой хора, около 2300, 80% от които са взети от една и съща военна част, звено "8200", което самите израелци наричат "Осем Двеста" - сега много популярно сред младите военнослужещи. Основано през 1954 г., интегрирано с военното разузнаване, то е реорганизирано в началото на 2000-те с цел насърчаване на кибер наблюдението на палестинците. Оттогава армията не само осигурява на късметлиите първокласна подготовка, но напускането на "8200" осигурява комфортно бъдеще в дейност, която се превърна за едно десетилетие сред най-доходоносните в страната. Тези компании се възползват от данъчните предимства, предоставени на износителите, и не плащат почти никакви данъци, заплатите са високи, а техните лидери могат да натрупат състояние след няколко години. Резултатите от допитването на "Аарец", в което участват петнадесет източника в около 100 държави сочат: "Израелско оборудване е използвано за намиране и задържане на активисти за правата на човека, за преследване на активисти от ЛГБТ общности, за заглушаване на гражданите, критикуващи политиките на техните правителства и дори за измисляне на фалшиви случаи на богохулство срещу исляма в мюсюлманските страни, които нямат формална връзка с държавата Израел. [...] Израелски фирми продължават да продават шпионското си оборудване, дори след като публично е разкрито, че оборудването е използвано за злонамерени цели. " (...)

Сред предимствата, които Израел може да осигури в кибер контрола, най-важна е способността да се поддържа голяма дискретност. Да вземем случая с компанията Candiru. Създадена от бившия сътрудник на "8200" Ицхак Зак, компанията Candiru набира повечето от своите 120 служители в същото това специално звено. Candiru е специализирана в "офанзивната кибернетика" - сектор, който генерира над 1 милиард долара годишни приходи в Израел. Терминът обозначава способността за намеса в работата на компютър или телефон, без потребителят дори да е необходимо да активира някое от приложенията си предварително. Докато NSO се специализира в "офанзивно" хакване на телефони, Candiru прави същото с компютрите и сървърите.

Израелският адвокат Ейтай Мак превръща в своя професия осветляването на тайната, която обвива тези операции. Мак е човекът, който трови нощите на ръководителите на компаниите за кибернаблюдение. Той оспорва идеята, че Израел доминира в този технологичен сектор. "Много страни, САЩ, Русия, Франция и други, имат подобни умения. Не, ударната сила на Израел е способността му да действа под радарите." Страната му, добавя той, има "две предимства пред своите конкуренти. Първо, с постоянни военни операции и постоянен контрол на палестинското население, Израел има несравнимо богат полигон. По-важното: Израел няма спирачки. Той никога не би се поколебал да предостави тези материали на тези, които ще му предложат най-висока цена, без да внимава за тяхната самоличност: държави-измамници, заклети шпиони или сенчести групи". И ако може да го направи - и това е ключът към успеха - то е, защото: "Министерството на отбраната и компаниите за кибернаблюдение могат да действат почти извън контрол."

NSO и аферата Хашоги

На 2 октомври 2018 г. саудитският опозиционер Джамал Хашоги, който избяга във Вашингтон, беше убит в консулството на страната си в Истанбул по време на среща с администрацията. Доста бързо израелските медии повториха връзките, които компаниите за кибернаблюдение в тяхната страна имаха с обкръжението на Мохамед Бин Салман (МБС) престолонаследник и силен човек на саудитския режим, който бързо се появява като спонсор, заподозрян в поръчителство на престъплението. По този повод се оповестяват допълнителни разкрития, някои от които не са лишени от основания. Бившият израелски министър-председател Ехуд Барак признава, че емисар на МБС е предложил да му плати, за да се намеси в израелските компании за кибер шпионаж. Барак казва, че не е предприел последващи действия. Седем седмици след покушението екип от разследващи от в. "Аарец" публикува множество подробности за помощта, която израелците са оказали на МБС. Според ежедневника, компанията NSO е предоставила на Рияд система за проникване на мобилни телефони няколко седмици преди престолонаследникът да започне голяма чистка сред саудитските лидери през ноември 2017 г., за да консолидира властта си.

През ноември МБС стартира кампанията си на масови арести на най-високите нива в монархията. Според американското списание Forbes и канадската университетска изследователска група Citizen Lab, сред саудитските бежанци, обект на шпионаж от обкръжението на МБС, са сатирикът Ганем ал-Масарир и активистът за правата на човека Яхия Асири, които живеят в Лондон, както и Омар Абдулазиз, избягал в Канада. Тези трима мъже бяха в тесен контакт с Хашоги. Оттогава Абдулазиз подава жалба в Тел Авив срещу NSO и израелското министерство на отбраната за предоставяне на материали на Саудитска Арабия, които записват разговорите му с Хашоги и по този начин помагат за планиране на убийството му.