Непротивоконституционствувателствувайте! "Що пък не", самоуверено питат от ГЕРБ. Ако нарушиш Закона за движение по пътищата - глоба. Ако пренебрегнеш данъчните правила - санкция. Ако налазиш накриво из наказателната юриспруденция - затвор. Даже в градския транспорт, ако си без билет - отнасяш го. Ама ако се погавриш с основния закон на Републиката - нищо. Толкова нищо, че чак обидно за държавата. За онази, за която мечтаеха след 1989 първите свободни народни избраници от всички възкресени или новородени партии, бащите на Конституцията, акушерите на парламентаризма.

Днес живеем в държава, където управляващата клика представлява не народа, а себе си, собствените си интереси, мераците на приятелски кръжец, апетитите на вуйни и баджанаци по села и паланки. В държавата ГЕРБ. В страната на Борисов. Където Конституцията е тънко книжле, върху което с кръстосани като изпечени лъжци пръсти три пъти вече се клеха Неговите депутати. И ще излезе, че Не-си-даваме-Делян ни оставка подавал, ни оставка оттеглял. Целият в бяло. А бойната група на Цветанов-Караянчева - още люто обидени на президента Радев за нотариата - се хвърля с голи гърди да брани драгоценния депутат с многото роднини. И окончателно подмокрената си репутация. Какво тук значи някаква си Конституция?

Непротивоконституционствувателствувайте... Половината депутати на ГЕРБ не са чували тази дума. За Цветанов е сигурно, за Десислава Атанасова има подозрения. Другата - не могат да я произнесат, без да се запъхтят зачервени всред многобуквието. Не говорим за т.нар. Дани Кирилов. Това, че им е чужда по дух и материя, позволява непрекъснато да я пренебрегват, на дребно. В текста за разделението на властите, например. А член 1 за формата на държавно управление? Парламентарна - друг път. Но когато лидерът ти се нарича Борисов и съвсем мъничко му остава да започне да ходи по вода - друго не ти е дадено.

Конституционните съдии приеха, че депутатите са нарушили свободната воля на Добрев, като са му отказали оставката. В своите решения магистратите не бива да се влияят от нищо, освен от Конституцията. Но понявга трябва да преглеждат вестници, да надникват в телевизора. Добрев и свободна воля? Депутат от ГЕРБ и свободна воля? Нонсенс! Един е Той и да нямаш друга воля освен Неговата, е основен постулат в партията. И хасковлията-многороднинник днес сърдито хвърля оставка, утре волята му прави врътка на 180°. И екс първият сред равни Главчев, сега обикновен равен - ту прав, ту крив, ту си тръгва, ту остава. За да си тръгне накрая (помним как). И онези лекарства: не плаща - плаща... И парите за полицейски заплати - в бюджета хич, в левия премиерски джоб - 100 милиона. Свободна воля с дистанционно управление.

А после се сърдят, че президентът им посочил кривиците. Бил, видите ли, говорел като опозицията. Но когато фактите са убедителни - и президентите биха мълчали, дори до вчера да са били въздушни асове. И най-яростната опозиция би си траяла, когато всичко е цветя и рози. В случая обаче въпросните растения служат само за прикритие. Накичваш си нещо с тях, за да не личи другото. Ако се върнем на свободната воля на недадения Делян - народът е забелязал: колкото и да се въртиш, седалищният мускул все отзад е. Пък с каквото искаш го кичи.

БСП за втори път проявява политическа наивност. Не, не е очаквала вотът ù да свали онуй що не пада (освен ако Той не реши). Просто си въобрази, че най-болната за обществото тема може да предизвика градивен дебат. Знаем резултатите, когато се бориш с прасе или спориш с глупак. Сега пък очаква ГЕРБ да поеме политическа отговорност за конституционния гаф "Добрев". Все едно до този момент са го правили. Дори когато Борисов като салфетки в чалготека хвърляше оставките на предходните си управленски гарнитури, това не бе поемане на отговорност, а просто манипулация в името на подлъгването на оредяващите още неразочаровани правоверни гласодавачи. Този номер той го игра и като главен секретар на МВР, когато пред камери и фотосветкавици като холивудска звезда на червена пътечка отърча до бившето охранявано тяло Сакскобургготски (премиер в нецарствената си битност), за да му метне прошение за напускане. Нещо, което бе убеден, ще бъде категорично отклонено.

Решението на КС няма обратна сила. Ще действа занапред. Възпиращо - ако някой отново реши да се прави на сърдит Петко, когато са го хванали в непристойна поза със смъкнат долен елемент от облеклото. ГЕРБ няма да поеме отговорност. Добрев ще продължи да обгрижва хасковското домочадие в ролята на представител на народа. Освен ако свише не последва друга директива. Борисов ще продължава да присъединява всички земни кълбета към ЕС, а за да покаже, че Премиерът-Слънце огрява и най-малката клетка на обществото, някъде между Западните Балкани и Източен Тимор ще мисли и за разградско-пазарджишко-холандските лъвчета.

Но когато следващия път реши, че нищо не значещите разговори през тълмàч с чуждоземски лидери са по-значими от парламентарния вот; когато той и министрите му подминават парламентарния контрол с царственото високомерие на африканска хунта; когато показват повече почит към Истанбулската конвенция, отколкото към българската Конституция - да се замислят. В залата на Народното събрание са седели далеч по-стойностни, качествени, почтени и мъдри хора. Посветили понякога сетните си сили и светлите си умове на бъдещето на страната в едни от най-трудните ù години. 313 от тях - подкрепили с имената си тази Конституция. Дори 39-имата неподписали - със свой принос към демократичните практики. Мнозина вече не са сред нас. А това задължава. Поне това. Така че - непротивоконституционствувателствувайте!

Въпреки че според новите правописни правила сигурно трябва да изглежда "непротивоконституционствайте"...