Един туит в повече, капката вода, която преля чашата. Обвинявайки неоснователно в убийство телевизионен водещ, превърнал се в негова черна овца, американският президент - най-накрая! - си намери майстора в лицето на Туитър. Това е война и краят на една фикция, поддържана от социалните мрежи, за да оправдае пасивността им, коментира френското политическо списание Le Nouvel Observateur.

За малко да не дочакаме. Четири години (или повече) откакто Доналд Тръмп и републиканците превърнаха социалните мрежи във военни машини за обиди, клевети и подбуждане към насилие. Четири години, в които т.нар. социални мрежи се усукват като акробати от "Цирк дю Солей", за да не правят нищо, докато се преструват, че правят нещо. Играта свърши и вече не е смешно. Както винаги се случва с пристрастните истории, тази завърши с предозиране. Един туит, който дойде в повече. Гнусна инсинуация, която решително не мина. Във вторник, 26 май, Туитър за първи път добави предупредителен етикет "Провери фактите" към два туита на Тръмп, в които той твърди, че гласуването по пощата на предстоящите президентски избори ще бъде манипулирано. Но никой не се съмнява в едни други съобщения, които в крайна сметка накараха обществото да реагира: туитове или ретуити от Тръмп, които хвърлят обвинения за убийство срещу тв водещия на MSNBC Джо Скарбъроу.

Край на фарса

През 2001 г., когато Скарбъроу е избран за републикански конгресмен, негова асистентка почина от инсулт в кабинета му във Флорида, докато самият той беше във Вашингтон. Никой никога не е поставял под съмнение естествените причини за смъртта й, но това не спря Тръмп да го прави. В писмо до Туитър вдовецът на асистентката помоли да бъде сложен край на тази кампания на "жлъчна дезинформация", която го кара да преживява отново "най-болезненото събитие" в живота си, искайки компанията да изтрие туитовете на президента.

Това не е първият път, когато Тръмп повдига безпочвени обвинения в убийство. През 2016 г. той разпространи информация, че бащата на един от съперниците му в първичните избори на Републиканската партия Тед Круз е участвал в убийството на Кенеди. Но този път възмущението и болката на един бивш съпруг бяха последната капка, която преля чашата. Дори консервативни издания като "Ню Йорк поуст" или "Вашингтон Екзаминър" критикуваха президента.

Туитър трябваше да реагира отдавна, а от Фейсбук все още очакваме подобно действие. Инцидентът от вторник заслужаваше подобна реакция: той слага край на тази измислица, че социалните мрежи са обикновени неутрални вектори за комуникация, а не медии - басня, която оправдава отказа на всякакъв контрол и цензура. Фарсът продължава от години: Тръмп и консерваторите плюят срещу дискриминацията и цензурата от страна на социалните медии, които са в ръцете на "левичарите" от Силициевата долина, но самите те са я използвали като свое оръжие за пропаганда. Туитър е основният комуникационен инструмент на Тръмп с над 80 милиона абонати, както и Фейсбук, където харчи за реклама на кампанията си повече, отколкото където и да е другаде.

Защо не? Само че, както всички вече знаят, Twitter, Facebook & Co избягват всички стандарти и механизми за контрол, необходими за правилното функциониране на една демокрация. И точно това се харесва на Тръмп: там той може да отпусне юздите и да даде воля на гнева си, без най-малкото последствие. През 2016 г. социологът и анализатор Моника Лий откри екстремистко съдържание в повече от една трета от страниците на големи германски политически групи във Фейсбук. Нещо по-лошо, тя каза, че "64% от всички екстремистки групи, които се присъединяват към нас, го правят заради нашите инструменти за препоръки" от рода на "Групи, към които трябва да се присъедините". С две думи, "нашите системи за препоръки задълбочават проблема".

Циреят се спука

Подобна е ситуацията и в Съединените щати, където Фейсбук, въпреки добрите си обещания, особено относно информацията за Covid-19, пуска без да трепне най-подвеждащите послания от кампанията на Тръмп. В опустошителна статия, публикувана в понеделник, 26 май, в. "Уол Стрийт Джърнъл" разказва как Фейсбук е прекратил всякакви усилия мрежата да сее по-малко разделение. Що се отнася до Тиутър, той беше решил да не блокира съобщенията на държавни или правителствени ръководители, аргументирайки се с тяхната информативна стойност, но обеща да маркира най-подвеждащите туитове - което внимаваше да не направи относно Тръмп, до вторник, 26 май.

Циреят вече е спукан. Тръмп заплашва, че ще "регулира или затвори" платформите на социалните медии, които "заглушават консервативни гласове". Шегичка . Без Туитър или Фейсбук Тръмп няма шанс да бъде преизбран и той го знае. Той просто се опитва да сплашва. Но за социалните мрежи моментът на истината удари. Атакувани отляво от демократи, които виждат все повече и повече в социалните мрежи, и по-специално Фейсбук, обективни съюзници на Тръмп и един консервативен лагер, винаги готов да крещи, че е преследван от медиите, техният така наречен неутралитет, страхлив и удобен, е прикритие, което вече не крие нищо.

Дивият Запад свърши, добре дошли в света на отговорностите.