В понеделник българският парламент гласува новото правителство на страната, „отряд" от мъже и жени, изтъкващи месеци наред своята честност.

Така започва материалът във френското издание „Le monde", посветен на новия български кабинет.

Премиерът Бойко Борисов определи като своя цел номер едно борбата с корупцията, която разяжда страната и срива доверието към България в Европейския съюза, посочва вестникът.

„Тези, които са крали, трябва да се страхуват", цитира „Le monde" думите на Борисов. Дадената дума веднага беше аплодирана от гражданите на България. Но тези граждани си спомнят, че подобни обещания са давани често и в миналото. И тези, които са ги дали, са тези, които се възползваха и обогатиха от изминалите години на преход, посочва още вестникът.

Изданието отбелязва, че новият премиер на България отказа да влезе в коалиция с други политически формации, като предпочете да се заобиколи с министри, издигнати от редиците на собствената му партия ГЕРБ.

Вестникът не пропуска да спомене и, че останалите десни партии, преминали парламентарната бариера, гласуваха кредит на доверие на Борисов, но единствено националистите от Атака се съгласиха да подпишат предложения от ГЕРБ меморандум за сътрудничество.
Популистката партия Ред, законност и справедливост даде шест меца срок на доверие на кабинета на Борисов, допълва „Le monde".

50-годишният Бойко Борисов, бивш пожарникар, дължи голяма част на своята полярност на директния си стил и грубите си маниери. Само за няколко години избирателите дадоха своето доверие на този бивш бодигард, заел постепенно постовете шеф на полицията, кмет на София и вече премиер на страната.

Изданието припомня, че милиони евро от европейските фондове за България бяха спрени и страната продължава да бъде подложена на мониторинг от Брюксел. Поемайки ангажимента за промяна, новото правителство на Борисов е изцяло създадено от нови лица, които „скъсват" с политическите компромиси на своите предшественици, проблем за много от бившите комунистически служби.

Изданието коментира в позитивен тон три лица от новия кабинет - Румяна Желева, Маргарита Попова и Симеон Дянков, като изтъква тяхното образование, получено в чужбина и поетите им ангажименти.

Въпреки това „Le monde" допълва, че хората ще имат доста критичен поглед към новото правителство. Поне докато мафиотските убийства продължават, финансовите злоупотреби са налице, купуването на гласове е практика, в която са замесени лица по високите етажи, измежду които дори заместник министър.

Всичко това поражда доста голяма резервираност към новия кабинет сред избирателите, допълва „Le monde".