Първият тур на извънредните парламентарни избори във Франция мина под знака на "Национален сбор" на Жордан Бардела. Но победата не е пълна. А според политолога Виржини Мартен, президентът може и да излезе краен победител от изборите. Според резултатите от екзит-половете до момента "Национален съюз" излиза победител с малко повече от 33% от подадените гласове. На втора позиция, но на добра дистанция, се намира Новия народен фронт, съюзът на левицата, който получава от своя страна почти 28%. По-назад е президентската партия, която не е толкова далеч с около 20%. Достатъчно е да се каже, че партията на Жордан Бардела има преднина, но все още нищо не е решено.

За да дешифрира резултатите от първия тур, френският сайт Actu.fr разговаря с Виржини Мартен, политолог и професор-изследовател в Kedge Business School.

ACTU.FR: "Национален сбор" ли е големият победител в този първи кръг?

ВИРЖИНИ МАРТЕН: "Национален сбор" очевидно се намира в динамика. Те се представиха по-добре, отколкото на европейските избори (31,47%), докато избирателната активност беше много висока (около 65%). Което допълнително узаконява този резултат. Има безспорен тласък за "Национален сбор".

ACTU.FR: Какво ни казват резултатите за левицата?

В. МАРТЕН: Малко съм изненадана как биват интерпретирани. Ако съберем всичките им проценти заедно с тези на европейските избори - рядко сравняваме, но с 15 дни разлика, това наистина говори нещо - би трябвало да са надхвърлили 31%. Там по-скоро са под 30. Реална динамика няма. Сякаш въпросът за "Непокорена Франция" забави всичко. Можем да предположим, че същият съюз без "Непокорена Франция" със сигурност щеше да доведе до нещо друго по-добро.

ACTU.FR: Центристите на Макрон се справят доста добре, нали?

В.МАРТЕН: Да, има добра динамика сред центристите. Те напредват спрямо европейските избори с 6-8 пункта. За една президентска партия, която смятахме, че е почти мъртва за европейските избори, виждаме, че се държи добре и дори не пада под 20%. Скокът от 7 пункта е значителен спрямо изборите за европейски парламент. И това, докато говорим за гласуване "против Макрон". Както каза Габриел Атал в речта си, те все още се виждат като строители на бъдещо мнозинство. Дори да е относително.

ACTU.FR: По-конкретно, къде сме след първия тур?

В. МАРТЕН: Ние сме в малко сложен танц с йерархията на силите: "Национален сбор" като много голям враг, защото си го представяме способен да има мнозинство. Следва "Новия народен фронт", но тъй като там е "Непокорена Франция", не виждам да получат абсолютно мнозинство. И накрая, в една миша дупка има възможност да има премиер от централен блок, който да е успял да обедини нещо достоверно около себе си. Голяма коалиция около партиите, които Еманюел Макрон смята за "републикански". Много е сложно. Всичко зависи колко дебела е разделителната линия. Това, което ще излезе от там може би е затвърждаване на три блока без абсолютно мнозинство.

ACTU.FR: Можем ли да си представим вече кой ще е бъдещият премиер?

В.МАРТЕН: Без абсолютно мнозинство изглежда сложно. Жордан Бардела не иска да става министър-председател. Така че може би по-скоро неутрален персонаж , който да се нагърби с отговорността да обедини хората? Защо не Рафаел Глюксман от Place Publique или Орелиен Прaдие, който наскоро изхвърли членската си карта в "Републиканците"? Във всеки случай кандидати, които са "републиканци" в първичния смисъл на термина и които не са твърде свързани с първоначалната си партия.

ACTU.FR: Защо Жордан Бардела би могъл да откаже поста министър-председател?

В.МАРТЕН: Би било неконтролируемо. Той би рискувал вот на недоверие и може да бъде свален след месец. Ако "Национален сбор" няма абсолютно мнозинство, Бардела няма да заеме поста на министър-председател. Сам го каза.

ACTU.FR: Вървим ли към ново центристко правителство? Ако няма абсолютно мнозинство, ще спечели ли Еманюел Макрон? И можем ли да считаме, че разпускането на Националното събрание успя?

В. МАРТЕН: Това е преди всичко хазарт. Ако си позволим една малка политическа фикция и си представим, че няма партия с абсолютно мнозинство в деня след 7 юли, то Макрон ще предложи на един от представителите на групата, която има най-много депутати, да бъде назначен за министър-председател. Вероятно Бардела ще откаже. Оттам със сигурност ще извика председателите на партиите, които смята за републикански, и ще им предложи голяма коалиция. Малко като това, което се прави в Дания или Германия.

ACTU.FR: Което би обяснило стратегията на правителството да говори за "крайните", когато "Непокорена Франция" не е крайно ляво, както посочва Държавният съвет.

В.МАРТЕН: Когато сме изправени пред два блока, считани за крайни, хората казват "не искам нито едното, нито другото" и в този политически хаос Макрон и този централен блок се явяват като "разумна" партия. И по-малко говорим за баланс. "Изтривам разделението ляво-дясно, има само крайности, които са изразени и затова винаги следвам разумното средство."

Възможно е да си представим отново правителство на центъра и "нито, нито". И Еманюел Макрон би могъл да си стъпи на краката.

ACTU.FR: Но това е политическа измислица

В. МАРТЕН: Първият тур все още не е казал тежката си дума. Обърнете внимание на преговорите през тази седмица, които ще бъдат решаващи. И тогава е възможно "Нов Народен Фронт" да остане силен, заедно с "Непокорена Франция".