Проблемът с дистанционното гласуване посредством изборни карти изпратени по пощата продължава да е централна тема на дискусия в австрийските медии и ежедневието. Съмненията за възможни манипулации на изборните резултати не заглъхват и дни след официалното им обявяване на 23.05. 2016.

След крехката победа на президентските избори на подкрепяния от Партията на Зелените Александер ван дер Белен, дискусията за възможността за евентуална манипулация на изборите не спира. Многобройни съмнения на гласоподаватели се появяват в социалните мрежи, повечето от които не подкрепени от достоверни факти. Първото ефективно обвинение за неспазване на Изборния Кодекс обаче беше повдигнато в сряда, 25.05.2016 от Министерството на Вътрешните Работи срещу пет избирателни секции в Австрия.

Голяма разлика между гласовете подадени в избирателните секции и тези по пощата
Резултатите от гласуването по пощата за много гласоподаватели са изключително съмнителни. Разминаването на гласовете, подадени в секциите и тези чрез изборни карти е значително. Докато в избирателните секции Александер ван дер Белен получава 48% от гласовете, от изборните карти той печели вече почти 62 %. Тази разлика в гласуването според някои коментиращи не може да бъде обяснена дори и от адекватен статистически модел.

Защо Хофер получи подкрепата на 50 % от австрийците

Защо Хофер получи подкрепата на 50 % от австрийците

В сряда, 25 май, Министерството на Вътрешните Работи на Австрия повдигна обвинение срещу пет избирателни секции в провинцията за неспазване на Изборния Кодекс
Министерството има доказателства, че в четири избирателни секции в провинцията Каринтия и в една в Щирия пликовете с изборните карти изпратени по пощата са били отворени още в неделя вечер и в понеделник между 06:00 и 08:00 часа сутринта. Според законодателните разпоредби, тези пликове би трябвало да се отворят едва в 09:00 часа в понеделник след изборния ден. Освен това, пликовете в тези секции са били отворени и преброяването на картите е започнало без присъствието на изборни наблюдатели от Партията на Свободата.

Други несъответствия, обяснени от представители на Министерството като човешки грешки, нямащи решаващо значение върху изхода на изборите бяха открити ден след обявяването на крайния резултат. В Линц в една обозначена като „специална” избирателна секция, са преброени и записани в протокола 21.060 гласове подадени от 3.518 избиратели, една завидна избирателна активност в тази секция от над 600%.

В друг град, Вайдхофен на Ибс, бе обявена избирателна активност от 146%, тази информация бе публикувана като официална на страницата на Министерството на Вътрешните Работи.

Българите мигранти са притеснени от идването на патриотична партия на власт в Австрия

Българите мигранти са притеснени от идването на патриотична партия на власт в Австрия

Според обяснение от представител на Министерството тези гласове в грешните протоколи обаче, първо не са решаващи за изборите, и второ дължат се на технически грешки и ще бъдат коригирани до 01.06.2016, когато изтича и срока за сезиране на Върховния Съд за допуснати грешки при изборните резултати.

Броят на невалидните бюлетини се увеличи със 78%
Въпреки намаления брой на кандидатите за президент - двама на втория тур, спрямо пет на първия, което предполага, че изборът на гласуващите е улеснен, броят на невалидните бюлетини спрямо първия тур се увеличи със 78 %, от 92 655 в първия тур на 165 212 във втория. Между другото, тази разлика в броя на невалидните бюлетини би била достатъчна да даде на Норберт Хофер преднина - той загуби изборите с 31 026 гласа.

За първи път в Австрия се гласува така многобройно по пощата
Феноменът при сегашните избори в Австрия е, че никога до момента на предишни избори не е регистриран толкова голям брой гласуващи по пощата избиратели - точно 746 110. Тези гласове помогнаха на Александер ван дер Белен да спечели изборите, след като при преброяването на гласовете от изборните секции Норберт Хофер водеше с 144 000 гласа. Поредната случайност при тези избори - Ван дер Белен спечели с 61 % от гласовете по пощата, за гарантиране на победата му бяха необходими 60% от гласовете от избирателните карти.

Според проведени след изборите онлайн запитвания в австрийските медии, 70% от читателите отговарят на въпроса дали съмненията за манипулация на изборите са преувеличени с не.

Експерти на Австрийската Партия на Свободата проверяват в момента информацията за нередности по време на изборите, ако бъде преценено, че доказателства за такива са от съществен характер и това би оказало въздействие върху крайния резултат, то тя ще бъде представена на Върховния Съд. За сега обаче, с изключение на съмненията, изразени вече от Министерството на Вътрешните Работи, доказателства за манипулиране на изборните резултати не съществуват.

Норберт Хофер, както и лидерът на Партията на Свободата Ханц Кристян Щрахе признаха официалните резултати и поздравиха новоизбрания президент Александер ван дер Белен с победата.

Крайният срок за касиране на избора и иск за повторното му провеждане изтича на 01.06.2016.