Миналата седмица беше разпространено видео с кратък текст към него. От "анонимен депутат". В текста се ронят сълзите на отчаяние от безсилието, което изпитва един народен избраник да направи промяна - законодателна, а и нравствената да промени своите колеги и да намери подкрепа сред тях за забрана на рекламата на цигари.

Обръщението към "колегите депутатите" беше поредица от реторични въпроси:

"Не ви ли писна друг да взима решения вместо вас? Не ви ли писна вашият глас да е глас в пустиня? Не ви ли писна, питам ви?"

Мнозина си мислят, че да си депутат е изключителна привилегия и мястото в парламента гарантира безкрайна власт, се жалваше избраникът, който изповядва, че се чувства безсилен да направи това, което е "необходимо за цялото общество", както и "промяната, която сме длъжни да дадем на себе си и най-вече на децата си".

Затова и представящият се за депутат се решава на крайни мерки - ще пали билбордове с реклама на цигари. Прилага и видео от първата си акция, обещава последващи. Няколко дни по-късно второ анонимно обръщение обещава разкриване на самоличността и изява на светло.

С пълното съзнание, че това е "нечиста" (за да не я наричаме фалшива) новина от news.bg все пак изпратихме наш екип. И вместо депутат се появи

Павел Антонов -координатор на сдружението "България без дим", който изнесе данни на Световната здравна организация (СЗО), които доказват вредата от тютюневата реклама, изнесе и данни, които показват колко много от българите употребяват тютюн и поиска пълна забрана на рекламата на цигарите.

"Вярваме, че поне един народен представител с отговорна позиция и съвест ще застане с името си и зад измененията в законодателството за пълна забрана на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия, а останалите ще го подкрепят", призова Антонов.

Заяви и си тръгна. Без да пали билбордове, като преди това дори обясни, че първото видео е заснето в контролирана среда. Като клипче, като флашмоб - ама представено като от депутат, народен избраник, преминал през партии, избори.

На фона на това от колко време рейтингът на Народното събрание е безумно нисък, доверието на избирателите още повече, можем да си зададем въпрос какви биха били те след тази акция.

И още въпроси:

Какво постигнаха от сдружението "България без дим" с тази акция? Повече отразяване в медиите, повече гласност, повече подкрепа за каузата си? Или може би са разчитали чрез атракция, шоу, реалити да привлекат още привърженици? И какви привърженици, каква подкрепа - на фалшиви и нечисти новини, акции, инициативи?

Спекулирането с "анонимен" и "независим" депутат само им изигра лоша шега. И въпреки благородството в каузата "в името на нашите деца", тази кауза, забулена зад "анонимността" и маскировката на шоу, става дим. Още дим в една наистина задимена България.