Нови матури и нов теч на верните отговори. Каквото и да казва Ваня Кастрева, пробойни в системата има. Това амбицира и алчни дилъри да се пробват да заработят някой лев от отчаян зрелостник с измама.

В тазгодишния случай, който засякоха журналисти от Нова телевизия обаче, не става дума за аматьори, които лъжат други аматьори. Както се разбра търговията върти учителка. Какво знаем за нея - от години праща отговори на матурите по БЕЛ. Даже посредничката ѝ през 2021 г. e изкарала 4,60 с нейна помощ.

Освен това е много проклета, не се навива да пуска верни отговори на всички задачи, защото не знае на какъв двойкаджия може да попадне и да събуди излишно подозрение с нереално високия му резултат.

Друго известно за тайнствената преподавателка е, че "прави луди пари", макар да дели "скромната" сума от 100 лв. с тези, които ѝ търсят клиенти.

Как става? Минути след като се изтегли вариантът на матурите, решава, снима и праща отговорите на посредниците, а те към човек, който ги диктува на зрелостника с "бръмбар" в ухото.

Разбира се, МОН са изненадани. Теч отвътре е "невъзможен". Взели са драконовски мерки за целта... въпреки това отговорите изтекоха и трябваше да сезират прокуратурата, както се случи в далечната 2016 г., когато друг журналистически екип успя да си купи 100% верни отговори за 80 лв. До такава степен верни, че дори въпросите с отворен отговор бяха с идентичен словоред и пунктуация.

Тогава имаше заловени и впоследствие освободени мъже, защото прокуратурата не беше събрала доказателства за извършено престъпление. А говорител на държавното обвинение обясни, че ако продавачите са деца, въобще не се образува наказателно производство.

Вероятно по тази причина всяка година тийнейджъри си пробват късмета с фалшиви обяви покрай матурите. Преди две години например ученик се опита да продаде на журналист "верни" отговори срещу криптовалута.

Малко по-отдавна една репортерка си загуби обувките, докато гонеше девойка, която с цялата си глупост беше пуснала фалшива обява от собствения си профил. Момичето пробяга половин Добрич, накрая невите му издържаха и засили един прав в лицето на журналистката.

Долу горе по същото време полицията издебна друг неин връстник, който тъкмо си вземаше парите от превода в местен куриерски офис. Хванати и освободени, защото са ученици.

Заради "хванати и пуснати" дилъри на матури не липсват и днес. В която и публична група за абитуриенти да влезете, от фалшиви профили валят оферти.

"До 22.05.2023 22ч. ще споделяме информация всякаква за матурите! Имаме привилегията да работим с човек, работещ с информацията, веднага при излизането ѝ - НЕОФИЦИАЛНО!

Радваме се, че толкова много хора проявяват интерес и за втората матура, някои дори преди публикацията. Правим общ чат с желаещите. Записваме до 19:00 на 22.05.2023 без Философия, тъй като нямаме човек, който да реши матурата по Философия. Скоро ще успеем да отговорим на всеки един от вас! Желаем успех на всички, най-вече на тези, които ни се довериха и през тази година! Успех!"

"Успех на всички, които ни се довериха!" - както виждаме офертата е издържана в най-добрите традиции на бизнес комуникацията. Само човек по Философия нямат. Но правописът и пунктуацията са безупречни. Съобщението е създаденоот човек, който знае къде да слага запетаите.

И след журналистическите разкрития постът си стои в групите и никой не е направил опит да го изтрие или да блокира профила. Вероятно няма и подобни сигнали, щом от Мета не са реагирали. А и защо да го трият, останалите матури тепърва предстоят.

Ако решите да купувате верни отговори обаче, най-вероятно ще преговаряте с ученик. Както разбрахме, те са на предна линия, защото и да ги хванат, няма да има кой знае какви последствия. А някъде в дъното на схемата е експертът, когото дори посредниците не познават. Той хитро е изградил мрежата си и е неуловим, защото "не е алчен за много пари" и гарантира само оценка между 4 и 5. Освен това е много проклет и не се навива да му диктуват условията.