За тази семейна снимка днес е останал само смътен спомен. Годината е 2007-ма, мястото - Южна Франция: силни мъже от саудитското кралско семейство и официални лица заемат позиция под палещото слънце. Изоставяйки умишлено дишдашите и традиционните си кърпи за глава, тези сановници са предпочели свободни летни облекла в западен стил. Най-вдясно на снимката стои млад мъж с бяло поло и поведение на плейбой. По това време Мохамед бин Салман е само племенник на крал Абдулла, син на основателя на саудитското кралство - крал Абдулазиз. Тогава нищо не подсказва всепоглъщащата амбиция на младия мъж, който дори все още не фигурира в реда за унаследяване на трона. Нищо не подсказва огромния скандал, който той ще предизвика за рекордно време в дома на Сауд.

Десет години по-късно, равносметката е жестока за всички тези владетели на Арабия, претенденти за короната, постоянни посетители на двора, съветници на емира или банкери - често безскрупулни - от кралството. Младият мъж, впрочем нещо типично за него, не се задоволи само с това да изпревари всички по-възрастни от него в състезанието за властта, но взе присърце грижата да ги унижи, оспорвайки най-скъпото, което притежават: статута им и следователно естественото им право да се ползват от многобройни привилегии, коментира ливанският вестник L'Orient-Le Jour.

Престолонаследникът, новият силен човек на кралството, не се поколеба да арестува или да отстрани на 4 ноември стотици хора, емири и управители, от най-могъщите и богати хора в страната, като се започне от мултимилиардера Уалид бин Талал, шефа на мощната национална гвардия принц Метаб, син на покойния крал Абдулла, при огромна чистка под претекст за борба с корупцията. Последният епизод на саудитската "Игра на тронове", в който главният герой на заговора изглежда готов на всичко, за да задоволи жаждата си за абсолютната власт в страната, която от създаването си е била управлявана на принципа на консенсуса между членовете на политическия и религиозен естаблишмънт.

"Тероризирани като от Волдемор"

Мохамед бин Салман, наричан накратко МБС, всява страх. Помолени от L'Orient-Le Jour за коментар политици, бизнесмени или депутати, които са имали възможност да се срещнат с младия емир, предпочитат да запазят мълчание. Дори извън играта, никой или почти никой не иска да компрометира отношенията си с този, който изглежда вече е най-силният лидер на арабския свят. "Никога не съм виждал подобно нещо. Те сякаш са тероризирани от един Волдемор", коментира наблюдател от региона.

Това не е първият опит за чистка на бин Салман. За по-малко от три години той отстрани съперниците си, започна война срещу Йемен, инициира блокадата срещу Катар, оспори контрола на уахабитското духовенство, стартира социална революция, без значение колко малка е тя (правото на жените да шофират, правото на развлечение ...) и най-вече се опита да заличи всичко, което до тогава беше считано за големите стълбове на кралството. Говори се, че престолонаследникът е импулсивен и холерик. Необуздан и краен. Войнствен и дързък. И той въплъщава поемането на властта от новото поколение в страна, която претърпява дълбоки промени.

Когато неговият баща Салман се качва на престола през 2015 г. е на 79 години и вече е болен от Алцхаймер. Тъй като саудитската система за унаследяване е аделфийска, както при Птолемеите, т.е. се предава между братя по първородство, коронацията на 25-я син на крал Абделазиз е в реда на нещата, въпреки че мнозина вярват, че царуването му може да бъде само временно, предвид здравословното му състояние. Изглежда нищо не е в състояние да наруши свещения принцип на приемствеността в кралството на Сауд.

Слагайки край на всички слухове, крал Салман посочва за свой заместник най-младия от братята си - Мокрен. В надпреварата за унаследяване на трона бързо ще настъпи неочакван обрат. Три месеца след назначаването си Мокрен е освободен от функциите си на принц престолонаследник и заменен от главната фигура на клана Мохамед бин Найеф (МБН), племенник на сегашния крал и първи внук на Ибн Сауд, който се домогва до трона.

Зад кулисите, младият му братовчед Мохамед бин Салман, несъстоялият се кандидат, вечният втори, е далеч от мисълта да се задоволи с позициите си на втори престолонаследник на кралството и на втори вицепремиер. На 29 години, той е най-младият принц, който получава портфейла на министър на отбраната. "Той е любимият син на любимата жена на краля, което издава немалко за намерениятa му", припомня арабски дипломатически източник, пожелал анонимност. Бащата на бин Салман се влюбил безумно в неговата майка Фахда бинт Фалах бен Султан ал-Хиталайн, която произхожда от влиятелно арабско племе. Подобно на Олимпиада, която подтиква напред сина си Александър Велики, третата съпруга на краля вероятно не е безразлична към мълниеносния възход на сина си.

След латентно напрежение от повече от година, монархът повдига завесата на интрига номер едно в двореца, избирайки своя наследник измежду двамата Мохамедовци. МБС току-що е отстранил за по-малко от две години своя най-голям съперник, довереният човек на американците, престижният министър на вътрешните работи, който направи борбата срещу тероризма приоритет за сигурността на кралството.

"Това, което най-много ме изненадва, е, че успя в кратък срок да се отърве от Мохамед бин Найеф", казва арабският дипломат. С жест, който рязко противоречи на традицията на кралството, крал Салман определя МБС като свой наследник с указ от 21 юни 2017 г. Докато баща му страда, младият принц вече не се задоволява само с това да му шепне на ухо какво е най-добро за кралството, а сам взема инициативата. "Той е истински вицекрал. Той е този, който упражнява кралските прерогативи и има армията на своя страна, която е основен стълб на властта му ", казва дипломатът.

Снимка на бившия френски президент Никола Саркози, който наскоро се срещна с крал Салман, разсмя туитър пространството: "Разбираш, че си демоде, когато се срещнеш със Салман, а не със сина му. "

Американска подкрепа

Мохамед бин Салман не разполага нито с брилянтната академична подготовка, нито с кариерата на някои от своите старейшини, но той знае как да получи един от най-желаните козове на кралството - подкрепата на американците. С юридическа степен от университета "Крал Сауд", младият емир не се чувства в свои води с езика на Шекспир, но това слабо го вълнува.

През март 2017 г., три месеца преди новината за назначаването му, той отлита за Вашингтон, за да се срещне с Доналд Тръмп. "Новият американски президент, нетърпелив да скъса с предшественика си, и принц Мохамед, амбициозният млад лидер, който се опитва да спечели влияние в своето кралство, гледат един на друг като на ключов съюзник по редица належащи проблеми, пише "Ню Йорк Таймс". Залогът бе спечелен от Мохамед от Арабия. Неговата младост и реформисткият му дух, рязко разчупващи образа, защитаван дотогава от неговите предшественици, съблазняват американците. Но не само това. Той също така изглежда като добър икономически партньор. "Той беше добре приет в Съединените щати от Тръмп, защото щеше да обещае инвестиции във военни изследвания - сектор, в който има краен недостиг на средства", продължава арабският дипломат.

В замяна на това, в средите на кралската фамилия не гледат с добро око на растящите амбиции на престолонаследника, който успя да отстрани своя съперник. Той е критикуван именно за страстта си и за липсата на опит, които през 2015 г. го тласнаха към война срещу бунтовниците хути в Йемен, поддържани от главния му враг Иран, от която все още не е излязъл. "Той не иска да приеме, че неговата война няма как да бъде спечелена", казва арабският дипломат.

Въпреки че в средите на кралския елит се усеща вятърът на промяната, вироглавият млад мъж бърза да финализира визията, която има за своята страна и която счита за прекалено консервативна и бавна. "Той е обсебен от промяната и работи за нея на пълни обороти", казва Бернар Хайкел, професор по бликоизточни науки в университета на Принстън, който се е срещал с него неколкократно.
"Той е много интелигентен и познава в дълбочина страната си. Много харизматична личност e, много енергична", продължава изследователят.

Появите на МБС по телeвизионните екрани или в интервютата, дадени на западни медии, позволиха да бъде разбит строгия и старомоден образ, който лепят на саудитските монарси. Неговата търпимост и увереност бързо повишиха популярността му. "Той е много талантлив политик. Когато сте с него, имате чувството, че все едно сте с Бил Клинтън. Кара ви да се чувствате център на вселената", казва Бернар Хайкел.

За да може да наложи своя проект за реформа, Мохамед бин Салман е убеден, че първо трябва да позабърше праха от различните слоеве на властта. Религиозната полиция ще бъде една от първите, която ще плати цената. "Казват, че е наредил да затворят търговски център, оставяйки вътре полицаите, за да бъдат избити от неговите хора", казва приближен до кралския двор. Впрочем, престолонаследникът не би проявил никакво съчувствие към Шейховете, пазачите на ухабитския храм. "Той стреля по всичко, което мърда от страната на ислямистите, както и от страната на "Сахуа исламия", уточнява арабският дипломат.

През октомври младият престолонаследник ще стигне дотам да произнесе безпрецедентна реч. "Това, което се случи през последните 30 години не е Саудитска Арабия. Сега е моментът да се отървем от него", казва МБС на света. "Той иска да проповядва умерен ислям", декодира посланието му Бернар Хайкел. Като рискува да ревизионира религиозната история на кралството, той има за цел да опозори повече братските движения и поддръжниците на иранския модел, отколкото разпространението на уахабитския дискурс. За да превърне своето кралство в непропорционална версия на Обединените арабски емирства, водени от онзи, когото той счита за свой идол - Мохамед бин Зайед.

"Никога не съм го виждал да пие алкохол, въздържател е. Той е много благочестив човек, когото съм виждал да се моли. Но това не е трудно. Той има много приятели, които не са мюсюлмани, и иска отваряне на Запад. Той обича Съединените щати, обича американската и западната култура", казва ливанско-американският изследовател. И Америка му се отплаща добре. "Той е развил отлични връзки с американците. Говори се, че е личен приятел на Джаред Кушнър, който преди няколко седмици също е бил инкогнито в Рияд. Предполага се, че разговорите им са продължили до 4 часа сутринта", отбелязва арабският дипломатически източник.

Авантюризъм

Като има предвид, че кралството му ще отслабва паралелно с изчерпването на петролните запаси, МБС знае, че трябва да извърши спешен социално-икономически преход. Съвместно с консултанстската фирма McKinsey той разработва план, който би му струвал истинско малко състояние. "Визия 2030" се появява като смел проект. "Той има огромен страх за бъдещето на своята страна, поради зависимостта си от петрола", казва Хайкел. Той трябва бързо да изведе страната от тази зависимост от черното злато, като диверсифицира икономиката, либерализира пазара, а също и като привлече туристите и превърне кралството в място за забавление в Залива, като Обединените арабски емирства.

"Той ми разказа за Неом и изглеждаше много развълнуван. Той ми говореше много за САЩ и за възхищението му от Силиконовата долина, както и за предприемаческата култура тук ", казва изследователят. Неом, фараонският проект на МБС, предвижда на брега на Червено море да бъде издигнат футуристичен град за скромната сума от 500 милиарда долара. Няколко дузини острова, истински луксозни балнеолечебни курорти, където няма да се прилага шериата, трябва да видят бял свят. Но историческата трансформация на страната не може да проработи без социална еволюция. Наскоро издаденият указ, с който се позволи на жените да шофират, е стъпка в тази посока. Също както и разрешението за организиране на музикални концерти. МБС има зад себе си младите хора в страна, в която 75% от населението е на възраст под 30 години.

Престолонаследникът иска да остави голяма следа в историята. Човекът бърза, с риск да обърне масата, да революционизира своето кралство. Да го превърне в модерна и привлекателна сила, независеща от нефтените си ресурси и способна да претендира за статута на регионален хегемон и да спре иранското влияние. Подобно поведение може само да засили решителността на враговете му да го спрат. А те са много: иранците и тяхното прокси, за когото се кълне, че ще ограничи влиянието му, ислямистките и джихадските движения, съперниците в двореца и т.н.

След чистката бин Салман беше сравнен от няколко англосаксонски вестника с Владимир Путин и Си Дзинпин, които се бориха срещу олигархиите на своите страни в стремежа си за монопол върху властта. "Той отсече всички глави и опразни всичко около себе си", обобщава дипломатът. "Той трябва да бъде автократ, за да може да промени страната", казва от своя страна Бернар Хайкел. Но престолонаследникът засега изглежда по-скоро като авантюристичен завоевател, отколкото като монарх с определен стратегически гений.

Докато слуховете за евентуална следваща абдикация на баща му стават все по-настоятелни, МБС със сигурност се готви да управлява кралството през следващите петдесет години. Достатъчно дълго време, за да видим дали крилата на принца ще издържат на бурите, които все още разтърсват и ще продължат да разтърсват Близкия изток.

Достатъчно дълъг и за да даде по-ясен отговор на въпроса, от който отсега нататък до голяма степен ще зависи бъдещето на кралството и региона: Визионер или деспот е Мохамед бин Салман? Или и двете?

Превод: Петя Михайлова