Колко и да е противоестествено, случва се. Твърдим го, не защото сме човеконенавистна "средновековна инквизиция", както успешно се изрази уважаван медицински специалист, а реалисти, на които им е ясно, че лекарите, сестрите и санитарите са рискова група, тъй като имат пряк контакт с потенциално заразени с COVID-19.

Който иска да спори, да погледне данните от Националната информационна система - през миналото денонощие според същата, заразените медици са 322 - с най-новите попълнения - един лекар и три медицински сестри. Около 10% от всички положителни за новия вирус у нас. За последните 24 часа вече заразените медици са 326 - лекар, медицинска сестра, санитар и един друг случай, но пак от първа линия.

Ако допреди месец можехме да обясним този факт с недостатъчните защитни средства, за която и да е линия от здравната ни система, сега вече подобен аргумент би бил неубедителен. Едно, че всички вече са снабдени с предпазни средства - къде от Логистичния щаб, къде от дарения, и второ, на всички е ясно, че никой не е имунизиран срещу коронавируса, пък бил той и медицински специалист, свикнал да работи в заразна среда.

Нещо подобно може би се е случило с д-р Муса - младата специализантка от "Пирогов", която с прибирането си у дома в Кърджалийско, след три месеца на първа линия, съвсем обяснимо е решила да се види с близките си. Лекарката е работила добре оборудвана със защитно облекло и всички останали средства, които се полагат в такива случаи. Може да има някаква сигурност, че не е носител на вируса.

От друга страна, идва от спешна болница, известна с най-големия брой заразени медици по време на пандемията. Този факт не оспори дори директорът на здравното заведение проф. Балтов, който констатира, че в това отношение лечебното заведение не се е справило. Но пък вътреболничните инфекции са нещо нормално.

Въпреки това, специализантката д-р Муса без грам съмнение, че може да не е съвсем безопасна за близките си контактни лица, (и ако се вярва на здравните власти и колегите и от кърджалийската многопрофилна болница, със симптоми на инфекцията), решава дори да посети своя близка, която лежи в белодробното отделение. Рискова пациентка, в рискова възраст и определено с неподходящо заболяване, щом е хоспитализирана точно там.

След тази визита се разиграва един медицински сериал, който можеше да бъде интересен, ако не беше причинил смъртта на възрастна жена и не беше хвърлил искри на заразата дори в шивашкия цех на кърджалийското село Черноочене.

Изведнъж в Кърджали заразените скочиха с 11 за ден, въпросният шивашки цех беше затворен за дезинфекция, 15 пациенти и 3 медицински лица в белодробното отделение на местната болница останаха под карантина 48 часа, докато там се извърши двукратна дезинфекция, на каквато всъщност беше подложена и цялата болница.

Всичко това - само защото някой е решил да се види с близките си след дълго отсъствие. Дори да е човек, на когото възторжено сме ръкопляскали дни наред с благодарност, дори да е човек, спасявал животи в изтощителни дежурства под тежестта на "скафандъра".

Подобен случай се разигра и в първия месец от пандемията, когато в един североизточен град друга лекарка се върна с положителна проба от столична болница. Заразени бяха и двамата й родители, единият от които тя придружаваше по време на лечението му в София. Верни на изискването да не се изнася лична информация, от местното РЗИ опитаха да разберат кои са контактните лица на лекарката. Не успяха да получат пълната картина и се принудиха най-недискретно да обявят в местните медии, че всички пациенти на д-р С., които са я посещавали в определени дни, трябва да се явят за вземане на проба за коронавирус. Толкова с тайната на личните данни. Добре, че от този случай огнище не пламна.

А в последните дни научаваме, че в Шуменско, където има вече три малки и не толкова малки огнища, фелдшер, който е лежал в областната болница с коронавирус, но я напуснал по собствено желание, пренебрегнал изискването за задължителна карантина и приемал пациенти от Изгрев, Климент и Тъкач. Разбира се, никой не твърди, че той е единственият разпространител на инфекцията, но е факт, че е бил търсен за лечение. Местен, явно човек, на когото хората от няколко села имат доверие и на когото могат да разчитат при настинки и други неразположения. Според легендата фелдшерът изписвал на пациентите със симптоми на коронавирус аспирин и чай. Във всеки случай никой не може да го обвини, че е навредил с тези препоръки, предвид констатациите напоследък, че в 80% от случаите COVID-19 протича с леки или никакви симптоми. Малко по-сложно става, ако пациентите са с придружаващи заболявания и в напреднала възраст. Аспиринът и чаят няма да навредят, но няма и да помогнат. 17 заразени в село Изгрев, 300 души тествани за COVID-19. Пет положителни проби в Климент и Тъкач и 100 PCR теста. За последното денонощие Шумен е с 27 нови положителни проби.

Защо се взираме "зловещо" точно в тези случаи? Защото са нередни. Ако един малограмотен, с "ниска здравна култура" както се изрази семейният лекар на Изгрев, тръгне да се разхожда по близки и роднини с положителната си проба, логично обяснение има - човекът не е наясно, че това е опасно, и лесно може да бъде убеден, че всичко е само една конспирация, както мислят над 1 млн. българи. Но когато става дума за медицинско лице, подобно обяснение е нелепо.

Вероятно всеки обръгнал на инфекции специалист ще каже, че ежедневието му минава в заразна среда и това никога не е било повод за такива екстремни мерки. И въпреки това и той, и пациентите му са живи и здрави. И ние ще се съгласим. Когато обаче става дума за коронавирус, който всички сме "излежали" затворени в домовете си, за да пресечем "невижданата му ярост", както се изрази преди месеци шефът на Националния оперативен щаб, най-малкото е да изискваме адекватно поведение и от тези, които ни лекуват.

Да са живи и здрави. Благодарение на тях бяха спасени няколко десетки тежко пострадали от коронавируса и стотици изкарали го като грип. Тепърва ще лекуват и спасяват хора, които ще им ръкопляскат поединично. Но нека не пренебрегват мерките в цивилния си живот. Романтичният период на пандемията свърши. Сега искаме лятото най-сетне да започне и да отидем на почивка в Гърция.