Люто се сдърпаха патриоти и бранители на права и свободи в българския парламент. Наместникът на Доган на кормилото на ДПС поиска оставка на скандалния вицепремиер Симеонов. Заради дърварския му хумор (според Каракачанов). Ако фронтовакът за спасение на България не си тръгне - да си ходи правителството, прекали с клатенето на лодката Движението.

В отговор последваха ентологични квалификации от страна на "национализмите" (по Карадайъ). Народният избраник на НФСБ Касабов нарече колегите си тахтаби. Казано на по-прост език Cimex lectularius. Или креватни дървеници. Интересно е, че Wikipedia определя въпросната досадна буболечка като "космополитен вид кръвосмучещо насекомо". За либерал-демократичните пристрастия на космополитите енциклопедията не обелва и дума.

В отговор ДПС и БСП - която не пропуска шанс да срита управляващата коалиция в кокалчета по дребни теми, но никога за сериозни политики - ведно ревнаха срещу поредния дървосекач-шегаджия от Обединените. Разбира се, не отива на народен представител да използва високата трибуна на парламента за подобни изявления. Пък се заканва и да мачка. Но езикът на омразата или по-скоро хъшлашко-махленският речник отдавна е нещо обичайно в Народното събрание. Обидните определения заменят аргументите, високите децибели - смисления дебат. И трибуната на парламента е висока по простата причина, че най-често зад нея застават политически лилипути.

Във всеобщата какофония остана под черта защо точно сега ДПС реши, че Симеонов и демокрация са несъвместими. Без да влизаме в тона на поредния сгафил обединен депутат, ще потърсим научно обяснение. "Когато не се храни, дървеницата се крие в дупки и пукнатини или други защитени места... Излизат на повърхността само когато тя е суха и грапава... Отбягват влажни повърхности. Обикалят безцелно и хаотично..."

В Движението сега прецениха, че положението на ОП във властващия синклит е клатещо се след серията издънки на техни представители. Че достатъчно дълго са седели в дупки и пукнатини, че повърхността е достатъчно суха, че времето на хаотичното и безцелно подкрепяне на правителството е отминало. Дошъл е часът да се прави опит за превземане на по-сериозни позиции. Не случайно след европейски ангажирания Цветанов КСНС със ситни стъпки напусна именно Карадайъ. Не случайно потърси подкрепа от европейското си либерално семейство в щурмуването на патриотичния бастион.

Без да използва наратива на предшественика си Местан, лидерът на ДПС не пропусна високопарно и сълзливо да докосне болезнената струна Възродителен процес - за Живков, който е искал да ги мачка, за дулата на автоматите и танковете. Някак си деликатно премълчавайки, че докато единоверците му наистина както могат бранеха правата и свободите си в онези години, половината му партия плюнчеше молива и пишеше доноси в Държавна сигурност. А Йордан Цонев бе крупие в бургаския хотел "България". Тези работи винаги удобно се забравят.

И преди вицепремиерът с правомощия по собствено усмотрение е давал поводи да му бъде искана оставка. И друг път депутатите от "национализмите" са стигали до ръба на търпимостта в изказванията си. Но явно не му е било дошло времето, както казваше един екс премиер със синя кръв. И ДПС откровено даде заявка, че вече е готово да се врече на ГЕРБ. Когато го пожелаят.

Защо Обединените патриоти реагираха толкова бурно при положение, че политическото низвергване на Симеонов бе искано още когато упражняваше десния си шут срещу беззащитни възрастни жени по българо-турската граница, когато дърпаше шалтерите по морските дискотеки, когато застана с името си, че при изграждането на "Великата българска стена" никой не е крал и съоръжението е надеждно до последен метър. Дали сами не усещат, че Борисов дори в името на прословутата стабилност едва ли ще търпи дълго художествената им самодейност. Симптоматично е, че Цветанов доста уклончиво коментира настъплението срещу вицето: "Симеонов е част от коалиционното споразумение... Изборът на съответните министри и вицепремиери е в правомощията на ОП..." (БНР). Разбирай - каквото сте си дробили, ще си го сърбате.

Цветанов не оцени, че националистите са поприхванали нещо от школата на ГЕРБ. Напоследък именно председателят на ПГ е острието на атаките срещу когото трябва. Погаленият от трима папи остава в сянка, като в удобен случай влиза в ролята на умиротворител. По същия модел триумвиратът на Обединените предпочете да пусне на анти-ДПС барикадата втората цигулка Касабов. Да мачка.

Всъщност като изключим споменаването на зловредната пълзяща гадинка, бившият бургаски седесар, заявил някога "Волен Сидеров е политически труп и скоро ще изживее най-голямото си фиаско" (22 януари 2010), а днес впрегнат в един политически впряг с трупа, не каза нищо съществено. Нито дума за падишаха от сараите, за обръчите от фирми, за раздавачите на порции. Да не говорим за Голямото момче на мама, което пак не идва на работа в парламента. Смее ли да каже? Защото ако ДПС отчаяно се стреми пак да се намести в реалната власт, техният отсъстващ депутат отдавна го е направил. И за разлика от политическите пудели, които скимтят и протягат муцуна към даващата ръка на Б.Б., този отдавна си е уредил позицията на непреодолим фактор. И ако го закачиш - дните ти във властта са преброени. Това не е като да воюваш с Карадайъ.

Касабов пропусна да спомене нещо важно. Кого ще мачка. Очевидно не онези борци за права и свободи, с които дели пленарна зала. Всъщност един от сегментите на ОП - "Атака", и второто националистическо вице Каракачанов (като депутат от ОДС и БНС) - доста добре си колаборираха през годините с "омразното" ДПС. Или справедливият му гняв ще споходи онези кротки отрудени хорица от Джебел, Кърджали, Сатовча, Гърмен, Делиормана превиващи от тъмно до здрач гръб за къшея хляб и пред местните феодали от същото това движение уж за техните права и свободи...

Обяснение на случващото се днес може да бъде намерено в пожълтелите страници, написани от по-умни от нас. Бащата на Щирлиц - Юлиан Семьонов, бе казал някога: "Не мразя десните, мразя слепците в политиката..."

За съжаление "бели бастуни" за политици не са измислени. А на някои - без значение дали са за България на три морета или се кълнат във вярност на либерал-демократичните идеали - определено биха им били полезни.