Това, което се случи с изпращането на абитуриентите тази година, е само епизод от сагата "Въвеждаме-отменяме мерки в извънредно положение" в условията на COVID-19. Щабът заседава, обсъжда ограничения, министърът на здравеопазването пише заповеди за каквото му кажат, накрая се явява извънредно Борисов и прецаква всичко, включително и това, което сам е разпоредил.

Защото някой се е срещнал с него, а той не отказва, както знаем, независимо от това колко авторитети и институции ще компрометира. Но както самият той каза - ние имаме късмет, че ни управлява. Късметът ни е толкова голям, че може би сме единствената страна, в която няма разумно поетапно въвеждане и отпускане на мерките - като в други страни - например Германия.

Властите там имат кризисен план, оповестиха го още в началото на пандемията, обозначиха етапите, в които ще се отменят ограниченията и ги следват, с малки корекции според епидемичната обстановка. При нас това не може да се случи. Дотам се обезсмисли ролята на щаба, че членовете му бяха принудени в хор да обясняват колко либерални са били още в самото начало ограниченията за разлика от други страни. Нещо подобно. В другите страни, с които правим разликата, има системност, ред, адекватен контрол и премислено въвеждане и премахване на ограниченията. Такива у нас няма.

Затова абитуриентите са прави да искат отстъпките, които са направени за другите, да бъдат разрешени и за тях. Не е ясно колко са изучили предметите, по които ги обучаваха дистанционно, но е видно, че са схванали методиката на действие в извънредно положение. Има ограничения, които не ти изнасят, правиш група във фейсбук, събираш подписка, внасяш я в ресорното министерство, колкото да е заведена някъде, вдигаш шум в медиите и се докопваш до среща с премиера. Тази среща предварително е обречена на успех, както показва опитът с ресторантьорите, хотелиерите, собствениците на магазини в моловете и фитнес центровете.

Така една зрелостничка, която гледа новини, успя да си уреди виждане с министър-председателя. За мекото му сърце знаем. Каза да, ще има изпращане, и разпореди МОН и МЗ да се занимаят с подробностите - да изготвят противоепидемични правила за провеждане на въпросното изпращане.

Ресорните министерства обикновено реагират бързо след такива срещи и протокол за церемониите вече има. Какво гласи той?

Изпращането на зрелостниците трябва да се състои само на открито (в двора на училището), като не се допуска влизане в сградата на училището.

Всяко училище може да определи брой ученици от класовете от гимназиалния етап, както и брой учители, които имат желание и могат да вземат участие в ритуала по изпращането на учениците от XII клас, в зависимост от големината на мястото, където ще се проведе тържеството, като при подреждането на учениците съблюдава спазването на разстояние поне от 1,5 м между тях, както и между редиците от ученици. В случай че учениците са непълнолетни, те биха могли да участват само с декларирано съгласие на родителите до директора на училището.

Официалните лица и гости на събитието, в т.ч. родителите, трябва да са позиционирани поне на 1,5 м разстояние от учениците и учителите, и един от друг.

Всички присъстващи на тържественото изпращане са задължени да спазват противоепидемичните мерки, разпоредени от министъра на здравеопазването.

Да не се допуска физически контакт между участниците в тържеството, например ръкостискания, прегръдки и т.н. Да се насърчат учениците да измислят иновативни начини за поздрав по случай завършването на средното си образование без осъществяване на физически контакт.

Всяко училище да изготви собствен сценарий за провеждане на тържеството по изпращане на зрелостниците, като оптимизира времетраенето му. В същия ден училището би могло да връчи и наградите на учениците, които имат принос за развитието на училищния живот и на училищната общност при спазване на същите правила.

Тържеството за изпращане може да се предава онлайн, за да стане достояние на всички ученици, педагогически специалисти и непедагогически персонал на училището, както и на родителите, и да ги направи съпричастни към ритуала.

Училищата, които планират организирането на тържествени изпращания при спазване на посочените по-горе правила, са длъжни да уведомят началника на съответното регионално управление на образованието.

Междувременно повечето абитуриенти се поизпратиха, макар и неформално, насърчени от разнобоя между щаб, министерства и премиер. И не можем да ги обвиним - те поне имат резонно основание за разлика от протестиращите от "Възраждане", които се скупчиха без никаква дистанция и маски да скандират срещу 5G и Бил Гейтс пред Народното събрание. Както се разбра, глоби ще има само за тези, които са нарушили карантината си, за да участват в абсурдния протест.

Като са направили първата стъпка, абитуриентите могат да направят и втора - да поискат да им се разреши провеждането на баловете. Какъв толкова е проблемът - заведенията са пълни, възглавниците им се дезинфекцират, както чухме от Ананиев, хората си пушат наргилетата по ориенталските кръчми и успешно се напиват в откритите и закрити градини на ресторантите. Нищо кой знае колко различно отпреди. Защо да не се допусне празнуване на балове и да се осмислят инвестициите на хиляди родители?

Нека се нагласят като възрастни децата, нека преброят още няколко пъти до 12, а ние междувременно ще продължим да отброяваме псевдомерките до 14 юни. Каква ни е работата?