Преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова се закани да забрани всякакви масови прояви на площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Причината - масовата проява на изпълнителките от познатия на всички ни "Пайнер", безспорно масово харесвани.

Все пак, грандиозното събитие, събрало хиляди хора пред храма, не се понрави на някои от живеещите наблизо, които побързаха да се жалнат на кметицата. Било им шумно, продължило прекалено дълго, останали боклуци и прочие.

Столичният градоначалник, като че ли май за първи път, откакто е поела поста, демонстрира решителност - спираме всички концерти пред "Св. Александър Невски", освен "сериозни събития, свързани с национални празници и отбелязването им". Категорична и ясна позиция.

Случилото се в центъра на София поражда много въпроси.

Концертът на "Пайнер" в сърцето на столицата, пред храм-паметник, е на път да промени установения ред на случването на подобни прояви. Уникално! Toва не са успели да го направят редица величия и доказани имена в музиката, събирали хиляди почитатели у нас. Шепа руси създания, част които са доста далеч от музиката, успяха. Кадърни са, спор няма. Въпросът обаче е в какво?

Друго питане, което се натрапва, е как десетина девойки (съжалявам, че не мога да ги изброя поименно, но в съзнанието ми се различават доста трудно), задават нови критерии за това кое е национално значимо и променят с години установени правила.

Още един въпрос - не беше ли по-лесно общината да помисли предварително какви биха могли да бъдат реакциите след подобно събитие и да вземе превантивни мерки. Разбира се, не да го забрани, защото това противоречи на определението ни за демократична държава, но да промени мястото. Или да зададе час, в който да приключи.

Редно е и да помисли в перспектива дали например изместването на всички концерти от пространството пред "Св. Александър Невски" на площад „Батенберг" няма да пречи често и на без това "прекрасния" трафик в столицата?

И не на последно място - как пък никой от живеещите до стадион "Васил Левски" не ревна, че AC/DC са му шумели.

Далеч съм от мисълта да сравнявам двата концерта, защото просто е обидно. Обидно, определено не и за трудещите се във фирмата на Митко Пайнера. Който между другото побърза да се оправдае, че имал разрешително от общината. И от Светия синод.

Явно момичетата от Пайнер наистина умеят да раздвижват духовете и да провокират действие. Дори и от Светия синод, който от години се е скрил в сянката на мълчанието и апатията. Както и цялата ни църка, но това е друга тема.

Всъщност, ако трябва да съм честна, последният път, за който си спомням да беше намесено името на уважаемия Синод, беше покрай планирания парад на хомосексуалистите в София. В гневната  реакция на духовниците присъстваше изречението "обществото ни има голяма потребност от здрави, силни и морални личности..." Може би, след като дава съгласието си за подобен концерт, Светият синод най-накрая е открил тези личности. Може би тези нови апостол(к)и на България са именно в редиците на "Пайнер".

Безсъмнено, много хора явно виждат в тях пътеводна светлина, след като площадът пред храма се пукаше по шефовете от народ. "Народе???"

Търсейки из интернет форумите различни мнения за изпълненията на фолкфуриите и последвалата реакция на столичния кмет, попаднах на доста интересен материал. В него се твърдеше, че "едва ли на Глория, Ивана, Анелия, Преслава, Емилия, Тони Дачева и компания им пука много за мненията на няколко псевдоинтелектуалци. На концерта имаше близо 30 000 души, които доказаха дали са "за" или "против". Текстът завършваше с категоричното - "Това е музиката на България и след 20 г. е крайно време да си го признаем."

Не знам кои точно псевдоинтелектуалци визира авторът. Може би някои побелели лелички от входа му или нафталинени учителки с бели дантелени якички. Ще е добре да му се напомни, че интелектът не се измерва на килограм или с брой. А що се отнася до твърдението, че "това е музиката на България", само времето ще покаже дали трябва да търсим новите си апостоли сред тананикащите си:

Ти си истински мъж
- Опа, лапа, лапа, дръж
За хиляда жени
- Опа, лапа, лапа, дръж
Целуни ме веднъж -целуни, целуни!

В по-краткосрочен план ще го покаже и едно наближаващо юлско утро, което събира ежегодно доста хора по плажовете ни. Все пак, нали бройката е важна.

Остава да видим какво ще реши столичният градоначалник. Която между другото се хвали, че обича да слуша "Металика" и може би се опитва да спечели бъдещи избиратели сред противниците на т.нар. фолкдиви, като обяви война на чалгата.

Но въпросът не е в това да се обявява война на някакъв вид музика или да се забраняват концерти. Най-лесно е да забраниш и зачеркнеш нещо. Всички обаче знаем - всяка забрана поражда още по-голям интерес. Може би е по-редно да се замислим защо 30 000 души видяха интерес в това, което се случи пред вратите на храма. "Народе???"