И да не крадете нафтата, маскари,, бащински смъмри полицаите строгият и справедлив премиер като отмени лимита на гориво за патрулните автомобили. Оставаше да ги посъветва, като вземат парите за униформи, да не си ги поръчват на лондонската Savile Row и да не си пазаруват "кубинки" Gicci. Не че при главното секретарстване на Борисов в МВР на околожката на фуражките на новоизпечения полицейско-пожарникарски генералитет не се появиха орнаменти от модната линия на покойния Версаче...

Обидно за българския полицай. Защото последните години, през които вътрешното ведомство неизменно се оглавяваше не от най-уместните за поста, но несъмнено от най-правоверните кадри на управляващата за трети път ГЕРБ, униформените неведнъж със собствени средства са зареждали резервоарите на служебните коли. И не за да отидат на площада на някое село и да кажат "Добър ден!" на бабите - каквато е премиерската представа за полицейска работа. За да предотвратят или разкрият престъпление. Понякога с риск за живота. Който, за разлика от бензина, никога не е бил лимитиран.

След националното съвещание, където донякъде уместно присъства министър-председателят и не съвсем на място бе обвинител №1, стана ясно посланието на управляващите. Носете си новите дрехи, момчета, пари за увеличение на заплатите няма. Борисов удави темата във вайкане за милиарди "жива парà", отишли към Москва и Вашингтон за "Белене" и американските централи, спомни си КТБ, както я е подкарал с историческите реминисценции скоро ще стигне до репарациите след Първата световна. А освен стари борчове на "вечните лоши", сега го карали да купува и някакви "Грипен"-и...

Артилерийският оръжейник Валентин Радев пък удари направо с големия калибър: при този бюджет - няма, догодина - ще видим. Това след като с патологично самочувствие, което при определени състояния подлежи на лечение, се провъзгласи за "най-големия синдикат в министерството". Като бонус, от неръкотворния постамент на едноличен господар на "6-и септември" 29, великодушно обеща среща с представители на полицейските профсъюзи. Не че досега не се бил срещал. Чрез свои заместници. Дали и в други дейности не им гласува доверие да го отменят...

Премиерът, който някога фалшиво създаваше усещане, че МВР и неговите служители са му по на сърце, намери радикално решение на някои проблеми на администрацията. Връщайте табели бе, безхаберници, 90 тона алуминий са това, заръча Борисов. Така де - има неизползван ресурс. Вместо в кошчето - празните бутилки от минерална вода - на вторични суровини. А колко безполезна бумага се търкаля из шкафове и чекмеджета по районните. Свободните от дежурство товарят багажника на безлимитната патрулка и в най-близкия пункт. И като нищо на опашката по съвместителство може да спипат и някой крадец на медна жица...

И за прекалената бюрокрация се скара първият министър. Със същата лекота, с която "суспендира" свидетелствата за съдимост, отмени искането на акт за раждане в комплект с лична карта. Видно в пожарникарския факултет на Школата в Симеоново правните науки не са били приоритетно застъпени. И Борисов не се догажда, че никой не иска нещо от гражданите на своя глава. Всички бюрократични глупости, които ни съпътстват при търсене на административни услуги (не само от МВР), са записани в някой закон, подзаконов акт, наредба, постановление, правилник и пр. А в парламентарната държава (каквато все по-малко сме) дори едноличният владетел на изпълнителната и кукловод на законодателната власт не може с царствено махване да отменя закони. Колкото и калпави да са. А бавното обслужване идва не от нежеланието на служителите да работят, а от пещерните условия и праисторическата техника, с която го правят.

За да оправдае присъствието си на високия полицейски форум главният прокурор захапа Икономическа полиция. Премиерът го подкрепи. В пълно затишие и заспиване била борбата със стопанската престъпност. Тези двамата от Австралия ли идват? Кой способен икономист с перспектива ще избере служба в МВР? А икономическите престъпления по своята фактическа и правна сложност са далеч по-трудни за разкриване и доказване от което да е най-садистично убийство. Необходима е много дълбока експертиза и познаване на икономическите процеси. Необходима е много силна мотивация, като се вземе предвид, че обикновено точно този вид престъпници с бели якички се ползват от покровителство от високите политически етажи.

Добра новина обаче има за т.нар. от премиера чантаджии в МВР. Министър-Най-голям-Синдикат, който е и д-р, и ст. н. с. ІІ ст., ще оправдае присъдените му нявга титли "Почетен реализатор" и "Млад изобретател" и ще подходи към съкращенията нàучно. Няма да реже глави безразборно, а след консултации с компетентни академични кръгове. Правилно е преценил Радев, че чужд за системата "специалист" по-лесно ще хване скалпела с нетрепваща ръка, пък ако икономическите разчети го изискват покрай здравото, ще клъцне и болното. Може би именно затова вътрешното министерство е на този хал - по време на трикратния опит на ГЕРБ (чети - Борисов) да властва грижата за гората бе поверена не на лесовъдите, а на дървосекачите.

След премиерското великодушие българският полицай вече спокойно може да посрещне глобалното затопляне с лятна униформа. Няма да му се налага по време на оперативно-издирвателни мероприятия да добутва служебното возило до близката бензиностанция и да брои стотинки за бензин. Разговорът за достойно заплащане за труда на полицая, пожарникаря, спасителя се отлага за "друг път". Съвсем отвъд политическия хоризонт остават такива теми като средства за специално техническо оборудване, адекватно за 21. век, за професионално развитие, квалификация и усъвършенстване на кадрите, за научно-изследователска дейност. Реформата се ограничи до сменяне на табелките на дирекциите - не "регионална" ами "областна". На косъм висят скромните социални придобивки, които имат служителите в системата.

Управляващите отново се отнесоха към работещите в МВР като към беден роднина. Или към куче-пазач. Ако си в настроение - подхвърляш му кокалче. Ако не - сритваш го в ребрата. Премиерът-пожарникар и министърът-артилерист си поделиха ролите. Единият подхвърли, другият срита. Но дали това ще предотврати ескалацията на полицейското недоволство? Дали полицаите ще се порадват на новите униформи и ще дадат "честна пионерска" да не крадат нафтата? Докато в режим 24/7 служат и пазят при условия, при които куче да вържеш - ще прегризе веригата и ще избяга. Че и запотени партийни бардове спряха да им пеят песента. Или за кой ли път под слепите и глухи прозорци на поредното недоразумение в министерския кабинет ще се лее вода и ще димят цигари.