"Джихадизмът" има дълбоки корени в Саудитска Арабия, която е вторият по брой на включилите се доброволци и наемници източник на чуждестранни бойци в гражданската война в Сирия, след като тя започна през 2011 година. (A New Jihadist Generation Threatens Saudi Arabia, 23-rd of May 2016, Stratfor, Media Center, https://www.stratfor.com/image/new-jihadist-generation-threatens-saudi-arabia ).

От повече от десетина години насам, саудитските сили за сигурност сдържат джихадистките заплахи в кралството, знаейки добре каква заплаха за икономиката и за сигурността представляват те ако бъдат оставени без контрол. Но през изминалата година, дейността на Ислямска държава в Саудитска Арабия, както и проведената наскоро серия от нападения срещу предполагаеми екстремисти, предизвика страхове, че заплахата нараства, а властите не контролират положението.

Снимка 260758

Източник: Stratfor

Насилието в Саудитска Арабия. В кафяво са отбелязани местата на съобщените актове на насилие и тероризъм. В по-тъмно синьо са оцветени районите с преобладаващо шиитско население. В по-светло синьо са оцветени районите със смесено шиитско и сунитско население. С плътна черна линия са отбелязани нефтопроводите, а с черна пунктирна линия - проектираните газопроводи в Саудитска Арабия. Със сиво са отбелязани нефтените и газовите полета в Саудитска Арабия. Карти: Stratfor. Powered by ESRI.

След поредица от нападения в Таиф в началото на месец юли 2015 година, саудитските власти спряха на 16-ти юли 2015 година мъж, който носеше самоубийствена жилетка (познатият ни "шахидски пояс", б. ред.) при един пътен контролен пункт в Рияд. За да не бъде заловен, мъжът детонира взривното си устройство, след което последва истинска правителствена хайка, при която в рамките на два дни бяха арестувани повече от 400 души, заподозрени като поддръжници на Ислямска държава.

През следващия месец, атентатор - самоубиец се самовзриви вътре в една джамия в Абха - град в западната част на Саудитска Арабия. При атаката бяха убити 15 поклонници - богомолци, включително 10 служители на специално саудитско подразделение за държавна сигурност и бяха раниха много други.

След това, последваха три нови атаки срещу шиитски джамии в източната провинция на страната, заедно с няколко по-малко опасни експлозии в Рияд и няколко убийства на полицаи и на служители по сигурността. В отговор последваха няколко нападения срещу членове на Ислямска държава в Рияд, Даммам и Асир. Едно нападение в предградията на Мека на 05-ти май 2016, предизвика престрелка, при която бяха убити четирима бойци на Ислямска държава. Саудитските сили за сигурност застреляха двама от тях, а останалите двама детонираха "шехидските си пояси" за да не бъдат заловени. Един от застреляните бойци е бил заподозрян за извършването на атентата в джамията в Абха.

Обстановката на тревога и чувство за заплаха може да стане още по-напрегната, тъй като бойци на Ислямска държава се завръщат от Ирак и от Сирия, натрупали голям боен опит и умения, придобити на бойното поле. Тези хора могат да организират много по-сложни и стратегически прицелени атаки.

Все пак, независимо от изблика на "джихадистки" нападения в Саудитска през последната година, за сега няма белези, които да показват, че саудитските власти губят контрол над заплахата. Въпреки това, потенциалните мишени в кралството трябва да бъдат максимално информирани, като следят за признаци на промяна в стратегията на джихадистите - евентуално преориентиране към нападения срещу нефтодобивната инфраструктура или срещу чужденци и имигранти; използуване на по-големи и по-сложни взривни устройства; или пък засилено наблюдение над възможни обекти на атака.