Два фронта се изправят един срещу друг 7 месеца преди европейските избори. Еманюел Макрон отговори в сряда, 29 август, на лидерите на Унгария и Италия Виктор Орбан и Матео Салвини, като увери, че той наистина е техен "главен противник" на континента, поне по въпроса за мигрантите, пише френското политическо списание Le Nouvel Observateur.

"Няма да отстъпя пред националистите и пред тези, които се застъпват за тази реч на омразата", заяви френският държавен глава от Копенхаген.

Да се върнем на този последен сблъсък по дати.

Салвини кани Орбан в Милано

Матео Салвини не е държавен глава, но това не пречи на лидера на Лигата (крайната десница) да посреща престижни гости. За огромно съжаление на своите антисистемни съюзници италианският вътрешен министър посрещна във вторник в Милано унгарския премиер и национал-консерватор Виктор Орбан. В понеделник неговият колега, вицепремиерът Луиджи Ди Майо, лидер на движението "Пет звезди", изрази неодобрението си в интервю за в. La Stampa: "Унгария на Орбан издига стени от бодлива тел и отказва преразпределяне на мигрантите. По мое мнение, страните, които отказват преразпределяне, нямат право на европейско финансиране. "

По миграционния въпрос линиите на Салвини и Орбан не отстоят една от друга дори на косъм разстояние, а последният пледира за "затваряне на границите" за "онези, които носят злото". Срещата е "единствено и изключително политическа, а не институционална и правителствена", побързаха да потвърдят лидерите на парламентарно представеното движение "Пет звезди".

Орбан нарича Салвини "герой" и атакува Макрон

Малко преди да се срещне със силния човек в италианското правителство, Виктор Орбан го похвали пред журналистите: "Той е моят герой, както и мой спътник. "След срещата Виктор Орбан добави, че Матео Салвини би спечелил изборите в Унгария, където, пошегува се той, за щастие не мечтае да се представи. Но докато Унгария наскоро построи стотици километра ограда от бодлива тел срещу мигранти по границите със Сърбия и Хърватия, мисиите им ще се допълват, казва той: "Унгария е доказателство, че мигрантите могат да бъдат арестувани на сушата. [...] Мисията на г-н Салвини е да гарантира, че тези мигранти също могат да бъдат арестувани в морето."

Двамата тогава изрично посочиха главния си противник в Европа, съвсем на крачка от европейските избори през пролетта на 2019 г.: "В момента в Европа има два лагера и единият е воден от Макрон", натърти унгарският министър-председател. "Той е начело на политическите сили в подкрепа на имиграцията. От друга страна, някои от нас искат да спрат незаконната имиграция." "Надявам се, че това ще бъде първата от дългата серия срещи, които ще променят съдбата на Италия, Унгария и целия европейски континент", каза от своя страна Матео Салвини, припомняйки неизбежното споразумение с Германия относно т.нар. вторични мигранти, които вече са регистрирани в друга страна от ЕС, като Италия. "Ние сме готови да върнем вторични мигранти в нашата страна, при условие, че от страната ни се отстраняват същия брой имигранти."

Макрон отвръща и застава в опозиция

От Дания, където е на президентска визита от вторник, за да състави "прогресивна дъга" в Европа срещу националистическите и популистки правителства, Еманюел Макрон отговаря на тези атаки. И той на свой ред подема политическия пейзаж, очертан от Орбан и Салвини: "Няма да отстъпя пред националистите и пред тези, които се застъпват за тази реч на омразата. Ако са искали да видят в мое лице своя основен противник, били са прави. "

"Ако считат Франция за враг на национализма, на политиката на омраза, на Европа, която трябва да плаща, за да се урежда и не налага никаква форма на отговорност и солидарност, те са прави", добавя френският президент, за когото" се структурира силна опозиция между националисти и прогресисти". На 20 септември в Залцбург ще се състои Европейски съвет по преписката за миграцията. "През следващите дни и месеци трябва да вземем задълбочени решения, за да се справим с въпроса за миграцията", коментира Макрон. "Това предполага сериозност и дух на отговорност, които остават привързани към нашите ценности, като например правото на убежище, с реална политика по отношение на изходната страна и вътрешните страни, това, което господата Орбан и Салвини предлагат."

Превод: Петя Михайлова