42-годишният Кирил Петков е начело на българското правителство от декември 2021 г. Твърдо проевропейски настроен центрист, той трябва да се справи с открито промосковски коалиционен партньор и президент, докато Русия обяви във вторник, 26 април, че преустановява всички доставки на газ в отмъщение за отказа на България да плати на "Газпром" в рубли. В интервю за френския всекидневник Le Monde българският премиер защитава отказа си да плаща руския газ в рубли и призовава ЕС за помощ в икономическия му конфликт с Кремъл. News.bg публикува интервюто със съкращения.

LE MONDE: Русия действително ли прекъсна доставките на газ за България?

КИРИЛ ПЕТКОВ: Да, газът е спрян от 9 часа сутринта в сряда, 27 април. Бяхме уведомени предния ден.

LE MONDE: Колко дълго можете да издържите?

К. ПЕТКОВ: Имаме директни резерви за повече от месец, при условие че няма промяна на обстоятелствата. Но очакваме да завършим изграждането на новия интерконектор с Гърция до края на юни. Имаме и обща стратегия с Европейската комисия за закупуване на втечнен газ.

Всъщност трябва да действаме заедно и да действаме бързо, защото няма да отстъпим. Никой няма право едностранно да променя условията на договора. Ако се поддадем, това ще е първата пукнатина в европейското семейство, а България няма да е причината за тази пукнатина.

LE MONDE: Каква помощ очаквате от Европейския съюз?

К.ПЕТКОВ: По-конкретно, очакваме помощ за получаване на газ от Азербайджан възможно най-скоро. Планираме и съвместни покупки на втечнен природен газ. Очакваме единен отговор от всички европейски страни. Силни сме в единството си, а не в разногласията си.

LE MONDE: Германия е против обща политика за закупуване на газ, искате ли Берлин да промени позицията си?

К. ПЕТКОВ: Искаме от Берлин да ни подкрепи силно, да каже, че е неприемливо да се плаща в рубли и че никой няма право да променя едностранно договор.

LE MONDE: Според вас защо именно България (заедно с Полша) беше нарочена за мишена от "Газпром"?

К. ПЕТКОВ: Мисля, че е заради графика на плащанията. Ние първи платихме и отказахме да платим в рубли. Мисля, че други европейски държави ще последват. Въпреки това имаме и невероятно агресивен руски посланик в София. Тя изобщо не е достойна да бъде дипломат, а агресивните й вътрешни отношения също може да са допринесли за това.

LE MONDE: Смятате ли, че Русия се опитва да дестабилизира вашето правителство?

К. ПЕТКОВ: Сигурен съм, че руските власти изобщо не харесват нашето правителство и биха искали да чуят повече проруски позиции в София. Самите те казаха, че ще се радват, ако други хора заемат постовете ни.