На 4 декември Австрия гласува за избор на президент на републиката. Продължаващата вече 11 месеца предизборна борба е най-дългата в историята на страната. Двамата кандидати за президентския пост Александър ван дер Белен, подкрепян от Партията на Зелените, и Норберт Хофер, от Австрийска партия на свободата, са във финален стадий за мобилизиране на гласовете на избирателите. В предизборните кампании се зараждат ненаблюдавани до сега инициативи, които засегнаха и българите с австрийско поданство.

Необичайни развития в политическата сцена раждат необичайни стратегии. Разнородни инициативни комитети от граждански организации, индустриални магнати, интелектуалци и политици в надпревара изразяват мнение в подкрепа на един от двамата кандидати в последните дни преди балотажа.

Изглежда разликата от около 30.000 гласа, която повлия на резултата на отменения вот, не само не се е увеличила през последната половин година, а даже намалява. Очаква се повторението на втория тур да бъде решено в полза на единия от двамата кандидати с минимална разлика.

Инициативата за обединение на професионални съюзи в подкрепа на Ван дер Белен бе подета в началото на месеца от видния австрийски индустриалец Ханс Петер Хазелщайнер, чийто избор за кандидат-президент решително е повлиян от усещаното негативно и критично отношение на кандидата на Партията на свободата към Европейския Съюз.

В началото на годината лидерът на партията Ханц Кристиан Щрахе многократно направи публични изказвания за необходимостта от провеждане на референдум за излизане на Австрия от ЕС.

Въпреки многократно изразеното в медийното пространство мнение на Норберт Хофер, че би подкрепил единствено две причини за напускането на Австрия на ЕС, а именно приемането на Турция за членка на Съюза и централизацията на управление на ЕС с отнемане на суверенитета на националните парламенти, аргументът за подложеното на критика членство на Австрия обедини индустриалците.

Представители на австрийската култура и видни интелектуалци също застават на страната на кандидата, подкрепян от Партията на зелените. Политическият елит, начело с канцлера на Австрия, Кристиан Керн, изразява публично подкрепата си за Ван дер Белен.

В създалата се обстановка на разделение на мейнстрийм и естаблишмент срещу губещата от процеса на глобализацията и смесването на културите и религиите част от обществото, не са учудващи инициативите подети от Партията на свободата в търсене на възможности за разширяване на мобилизиране на гласоподаватели от почти двата милиона австрийци не отишли до изборните урни по време на предишните два тура.

Преди няколко седмици стартира инициативата "Християни за Норберт Хофер" под агидата на председателя на Ордена "Св. Георги", Орден на Хабсбургите датиращ от 1308 година, в който членува и президентският кандидат Норберт Хофер. "Християни за Норберт Хофер" представят техния избраник като единствения защитник на християнските ценности в австрийската политика.

В същото време на официалната фейсбук страница на Хофер се появиха съвместни снимки с митрополита на Австрия и екзарх на Унгария и Централна Европа Арсениос Кардамакис, главния свещеник на гръцката православна църква във Виена. Хофер споменава в интервютата си за посещението си в руското посолство, за поканата от Путин за посещение в Русия, както и за визитата на директора на банката на Китай миналата седмица.
Интересна е също подкрепата на инициативен граждански комитет от живеещи в Австрия роми, които в медийното пространство застанаха зад Норберт Хофер.

В създалата се обстановка на разнородни инициативи беше потърсена и подкрепата на българската общност в Австрия.

Председателят на Ордена "Св. Георги" и инициатор на групата "Християни за Норберт Хофер" Норберт ван Хaндел се обърна към българите, притежаващи австрийско гражданство с призив да подкрепят кандидата на Партията на свободата.
До сега вниманието на АПС бе насочвано предимно към избирателите в Австрия от сръбски произход, които са втората по големина чуждестранна етническа общност в страната.

Малката общност от не повече 2.000 - 3.000 българи с австрийско поданство за първи път беше забелязана като имаща своята роля в избора на новия австрийски президент.

За кого ще гласуват българите, избрали Австрия за своя втора родина - заселниците са предимно професионалисти, дейци на културата, високо квалифицирани и образовани специалисти, както и второ поколение етнически българи от тези среди, е тема предизвикваща интерес на тези избори.

Спецификата им на принадлежност към по-високия слой на австрийското общество предполага предпочитаният от тях кандидат президент да е този на политическия елит в лицето на Александър ван дер Белен. До колко защитаваните от Норберт Хофер традиционализъм, християнство и национална идентичност ще повлияят на техния избор в тези избори е интересен въпрос за бъдещи социологически проучвания.