Европейският съюз се сблъсква с активна политика на военно, търговско, цифрово и технологично влияние на държави, управлявани от авторитарни режими като Китай и Русия. Случаят с Украйна или внедряването на 5G от Huawei са примери за това. Необходимо е либералните демокрации като ЕС и САЩ да се противопоставят на тази политика, като използват принципите на върховенството на закона, пише в свой коментар френското издание La Tribune.

В продължение на десетилетия политическата стабилност, икономическият растеж и мира играха важна роля за превръщането на Европа в проспериращ и свободен континент. Начело на тези усилия бяха институциите на Европейския съюз и различните държави-членки чрез либерализиране на търговията и отваряне на пазарите, така че потребителите и гражданите да се чувстват по-добре. Засиленото сътрудничество и обмен значително подобриха живота на милиони хора.

Ключови въпроси

Въпреки мащаба на тези усилия, все още остават ключови въпроси, които би трябвало да ни вълнуват като граждани на демократичните страни. Призракът на авторитарните режими все още е много реален в Европа, за което свидетелстват редица военни движения. Друг пример са сложните цифрови и технологични влияния в нашите инфраструктури, както и в нашите политически институции. В Хонконг разрастващата се авторитарна китайска държава прибягва до насилие и сплашване, за да се справи с протестите, избухнали срещу законопроект за екстрадиция. Съществуването на китайски лагери за превъзпитание за един милион уйгури, мюсюлманското малцинство, дълго време беше отричано, но сега е признато и отразено в масовия печат, например в New York Times, след години на кампании от правозащитни групи. Огромните възможности за надзор на китайската държава, добре познати на нейното население, започват да оказват влияние върху европейските граждани. Това е тревожна тенденция.

Откриващ залп

Предвид нарастващото икономическо влияние на Китай в Европа, тези факти трябва да бъдат преразгледани, докато прилагаме новите технологии. Дебатът за инфраструктурата на 5G и Huawei е само първата стъпка. Трябва да се гарантира защитата на неприкосновеността на потребителите и сигурността на данните: усилията за защитата им, като се вземат предвид проблемите на националната сигурност при търсене на ключови технологии, както направиха Великобритания Франция и ЕС с 5G, изглежда са най-добрият подход. Но умните цифрови политики няма да работят, ако не защитят нашите демокрации от реални заплахи. На границите на Европейския съюз Украйна се възстановява след пет години инвазия, конфликти и стратегическо отслабване от мощната си руска съседка. Хиляди украинци загубиха живота си, защитавайки своята територия и ситуацията остава опасна, тъй като сега милиони бивши украински граждани живеят извън руските граници. Това често се забравя. И трябва да вземем под внимание руското влияние в много големи европейски политически партии, да не говорим за "социалните ботове" на избори.

40% от търговията на Украйна е свързана с ЕС

Възобновеният акцент върху енергийните ресурси на Украйна и геополитическата позиция по време на изслушванията за импийчмънт на президента Доналд Тръмп само подчертават тази тенденция и се надяваме европейските държави да останат твърди в желанието си да помогнат на страната, която вече се е устремила към присъединяване към ЕС. В това отношение важна е не само дипломатическата, но и търговската подкрепа. Над 40% от търговията на Украйна е пряко свързана с ЕС, но скоро ще бъде засенчена от Китай. Хиляди европейски и американски компании притежават стратегически интереси в Украйна, а още повече украински компании разчитат изцяло на европейските клиенти. Тези отношения също трябва да продължат, въпреки заплахите на Русия и Китай. Украинската електрическа технология, използвана при производството на проводници, представлява близо 285 милиона евро търговия с Германия, докато германският износ на машини и автомобили е от съществено значение за украинските потребители.

Съюз между Китай и Русия

Друга от тези технологии е катапултирането на самолети на борда на самолетоносач с помощта на електромагнитен индукционен двигател. Президентът Тръмп малко странно "изстреля" тази иновация, като заяви, че би предпочел парни пускови установки, които се използват от десетилетия. Изглежда обаче, че много европейски страни, включително Франция, са ентусиазирани от възприемането на новата технология. Китай вече се ангажира да използва електромагнитни пускови установки за своите бъдещи самолетоносачи и си партнира с Русия за изграждането на следващото поколение ядрени кораби. Това става, след като Китай се превърна в най-големия търговски партньор на Украйна и увеличава инвестициите в целия континент. Ще си позволи ли Европа да се състезава? Какво ще бъде въздействието на по-силния военен съюз между Китай и Русия върху европейците? Само бъдещето ще покаже и се надяваме, че нашите демократични принципи ще ни насочат към просперитет и сигурност едновременно.

Дипломатическа подкрепа

Европейските нации трябва да провеждат интелигентни политики за борба с този възход на автократичните режими. Внимателните оценки на вноса на технологии, включително 5G- технологията и други, ще бъдат от съществено значение, както и дипломатическата подкрепа. Демократичните принципи като върховенството на закона са изключително важни. Либералните демокрации като ЕС и САЩ трябва да намерят общ подход за защита на гражданите от нарастващото влияние на авторитарни участници като китайския комунистически режим. Ето по този начин можем да продължим да подкрепяме демокрацията и просперитета по целия свят.