Цялата Мара втасала, та и ние, е казал народът. Сформирането на Медицински съвет към Министерски съвет ми звучи "Цялата пандемия втасала, та ние ще се съветваме във Фейсбук".

Идеята на съвета е премиерът да чуе различни мнения от становищата на експертите в Оперативния щаб. Така щял да си изгради най-правилното мнение какви действия да предприеме държавата за превенция на общественото здраве. Съветът бе сформиран от инакомислещи лекари, някои в открит конфликт с членове на Оперативния щаб. Лекарите в съвета (а се оказа, че не само медицински специалисти, но и журналисти и адвокати ще помагат на Бойко Борисов да си създаде правилно тактическо мнение за противодействие на коронавируса) обявиха, че два пъти седмично на пресконференции ще информират медиите и обществото какво мислят за Covid-19.

Присъствието на журналист бе аргументирано с това, че съветът трябва да има фейсбук страница, за да стигнат становищата на специалистите в него до широката аудитория. Не че по цял ден и нощ по всички възможни канали не сме заливани с информация за пандемията, защо не и още един?!? Щом Фейсбук ще ни помогне да се справим с Covid-19 (Може да сме иноватори в това отношение). Експертни мнения трябва да се чуват! Но някак проличава един цезарски подход "разделяй и владей". Сякаш вече има едно невидимо (а може би вече и доста видимо) противопоставяне на лекари, някои, от които едва сдържат нападките си един към друг.

Дали в този момент на обществото му трябват междуличностни битки? Дали поредното подхвърляне на хляб и зрелище, юмручен бой (не буквално) между лекари ще ни обедини? Или пак действително пандемията ще извади наяве най-грозното в човешката душа?

Хората тъкмо започнаха да връщат доверието си към обругаваното често до посиняване медицинско съсловие. В момента, когато безусловно трябва да се доверим на специалистите, ние май пак ще се разделяме, пак ще сблъскваме позиции и мнения уж в името на доброто. Но за чие добро, се питам!

От известно време пагонът у нас щурмува политическите полета. И генерал с генерал много много не се погаждат, сякаш. Един генерал-майор и лекар започна да набира доверие, май твърде неудобно някому, а нарастващият му рейтинг заплашва да разруши блажения покой на статуквото. Не че шефът на оперативния щаб е заявил, че ще смени бялата престилка и операционната за вратовръзка и костюм на политик, но хората взеха много да го харесват. А и да го слушат.

Често в последно време чувахме, че алтернатива няма, а пък стадото има нужда от своя пастир. Един "месия и спасител" на нацията от убийствения вирус може да пренареди фигурите на шахматната дъска и да постави политическата класа в цугцванг (да видим кой ще наддава за генерала). Затова малко кал или някое и друго петно върху бялата престилка ще отрезви вперения с надежда обществен поглед (прането за след пандемията и без накисване).

Война е все пак, както ни предупредиха. А на война като на война - всички средства са позволени. В случая сблъсъкът между разномислещите лекари е като шокова тактика с фина психологическа атака, един опонент за "изпилване" на нервите на не/видимият враг в бяло. Разделяй и владей, Цезаре! Но не забравяй - който търси намира... Брут!*

*Марк Юний Брут - римски сенатор от периода на Късната Римска република. Става известен като един от убийците на Юлий Цезар.