След като чухме доста обяснения през последните десетина дни около случая с жилището, което ползва безвъзмездно финансовият министър на ГЕРБ Владислав Горанов, с чиста съвест можем да кажем, че той е постигнал своята мечта "да се развие пълноценно". Поне с такъв мотив, че парламентът не му позволява "да се развива пълноценно" той обяви през февруари 2014 г. че напуска Народното събрание. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преразказа някаква сълзлива история, как Горанов му споделил, че не можел да седи в пленарната зала заради 2000 лв. заплата, при положение че имал жена, две деца и мислел за трето, а на всичкото отгоре неговите колеги финансисти вече станали милионери.

Сигурно някои привърженици на ГЕРБ тогава също са се умилили от тежката финансова неудовлетвореност на Владислав Горанов и са се възрадвали, че момчето беше повишено във финансов министър няколко месеца по-късно и така вече четири години. Откъде милите хора да знаят, че докато се е жалвал на Борисов (ако изобщо това са реалните причини за демарша му през 2014 г.) Горанов вече две години е живеел без пари в огромния луксозен апартамент на кръстника си Иван Сариев. Както разбрахме от интервюто му в понеделник пред Нова ТВ той направо е бил принуден от обстоятелствата да направи това, защото семейството му изпитало уплах от пернишкото земетресение през 2012 г. и приели предложението на кръстника да се преместят в апартамент на по-нисък етаж.

Стотици хиляди хора от София, Перник и селата наоколо изпаднаха в ужас по време на земетресението от май 2012 г., но колко от тях са имали късмета да разполагат с кръстници, които гостоприемно и безплатно да ги настанят за повече от шест години в 180 квадратни метра апартамент, в луксозен комплекс, за който 90% от българите могат само да мечтаят. Поредната сълзлива история. Как да не изпиташ негодувание от действията на прокуратурата, която сега възложи на КОНПИ да проверява финансовия министър за противозаконна облага и търговия с влияние.

Горанов мислел, че това не е проблем и не декларирал, че обитава жилището. "Всички сметки и разноски по жилището си ги заплащах аз и в момента, в който се смени законът, и трябваше тия факти и обстоятелства да се декларират аз много мислих дали това всъщност представлява проблем за мен", каза Горанов. Видите ли, финансовият министър не вдянал, че Сариев не му е кръвен роднина и не може безпроблемно да му дарява имоти или да ги предоставя за безвъзмездно ползване. За Горанов, който май би трябвало по-добре от нас да познава законите за конфликт на интереси, тези неща не са проблем, но за България и българите те се превръщат във все по-голям проблем. Точно заради ей такива "детайли" от биографията на управляващите от ГЕРБ, и не само на тях, в една от най-бедните европейски страни расте напрежение, бълбука, ври подмолно и въпреки дружните усилия на управляващи, работодатели и медии, то ще се взриви някой ден като тенджера под налягане.

Финансовият министър на ГЕРБ не за пръв път демонстрира арогантност и пълна липса на социална чувствителност към по-малко имотните от него. През 2013 г. той например попита: "Не е ли срамно мъж на 50 г. да няма спестени 20 хил. лв.?" Не, Горанов, не е срамно. То направо си е неизбежно при положение, че такива като тебе управляват финансите и всичко останало на държавата. А миналата година същият ехидно подметна, че "справедливостта е класово понятие и е недостижима". Интересно дали това се отнася и за проверките на прокуратурата? Също така ще бъде интересно да видим дали прокуратурата ще се заинтригува и от друг имот, който според медийни публикации е пряко свързан с Владислав Горанов.

Още от 2015 г. сайтът "Фрогнюз" в няколко публикации разказва за един имот на Витоша, в местността "Ярема", който е с размерите на прогимназия, и за който съседи и работници разказвали, че се използва от Владислав Горанов, а той и жена му дори надзиравали строежа на обекта. Т.е. по същото време докато от уплах живеят без пари в луксозен апартамент. Финансовият министър отрича тези публикации, но покрай новите разкрития сайтът "Бивол" съобщи, че въпросната двуетажна вила също принадлежи на семейството на кръстника Сариев и по-точно на съпругата му Снежана. Не бързайте да събирате две плюс две, за да получите четири. В България, където теорията на вероятностите беше опровергана, след като в тотото, в два поредни тиража се паднаха едни и същи числа, математиката не е това, което е в другите страни.

Поради това хората нямат и особени надежди в правосъдието.

Много често може прочетете за някой бандит, съдебна формулировка че е извършил деянието "с особена дързост и цинизъм". Вероятността да бъде обявено, че Владислав Горанов е извърши "деяние" е доста слаба, това би било равносилно на прострелване от упор на третия кабинет на Бойко Борисов, който след това едва ли ще изтрае много дълго. Но каквото и да стане с тази проверка, "особената дързост и цинизъм", които ни сервират управляващите от ГЕРБ, не подлежат на проверка, те са аксиома. Не че на останалите обитатели на татковината от това им става по-леко.