Готови ли са българите за жена президент? На този въпрос много скоро може да се наложи да си отговори българският избирател.

Все още номинации не са ясни. Партиите ги пазят ревниво като златен коз в ръкава. Завъртяха се обаче няколко имена, при това все на дами и нищо чудно наесен да избираме измежду няколко жени, решили да завоюват (все пак ще стават върховен главнокомандващ армията ни) президентския пост.

Мотото на всеобщата дамска кампания може да се формулира доста постфеминистки - „Да оставим мъжката работа на жените”, примерно.

Засега за евентуални претендентки за домакинство на Дондуков 2 се посочват имената на председателя на НС Цецка Цачева, доскорошното червено острие и настоящ обществен защитник Мая Манолова. Коментира се и че най-устатият политик в пола - лидерът на Движение 21 Татяна Дончева също обмисля дали да не се включи в битката за 5-годишния президентски мандат.

Някъде извън сметките като че за сега остава вицето Маргарита Попова, която на въпроса дали ще опита да се качи едно ниво нагоре лаконично отговаря, че все още обмисля. На няколко пъти обаче тя ясно даде заявка, че се чувства добре в президентската институция и „обувката” на държавен глава няма да й убива.

Нейната уклончивост по темата само развързва спекулациите. Тя е и най-загадъчната фигура в кандидат-президентския пъзел. Маргарита Попова е и човекът, който може да разбърка партийните сметки.

Вицето на Росен Плевнелиев определено е с висок рейтинг. Харесвана е от голяма част от обществото заради нееднократно заявяваната й твърда и мъжка позиция по национално отговорни теми. Стиска й да се опълчи на силните мъже в политиката. Повечето й коментари са с патриотична насоченост. Най-вероятно е тя да играе надпартийно като независим кандидат, но при подкрепата на някой от сериозните политически играчи у нас.

Ако погледнем към партийните централи, парламентарният шеф Цецка Цачева напълно отговаря на наскоро даденото описание от Цветан Цветанов за кандидата на ГЕРБ. Цачева е свързана с партията, но като шеф на законодателния орган се е доказала и като балансьор. Скастряла е както опозиция, така и свои. Юрист, овладял протоколността. В същото време тя не носи много от негативите на управляващите.

Не можем да подминем с лека ръка и завъртялото се име на омбудсмана Мая Манолова, която в новата си роля се зае с редица каузи на обществото. Комуникативна, смела и остра - кой друг в червено може да нажежи предизборен дебат срещу Цецка Цачева например? Освен това двете руси юристки си имат стари сметки за уреждане (в първото управление на ГЕРБ Манолова не си спестяваше пленарните закачки с Цачева, който пък й го върна, докато Манолова беше зам. шеф на парламента) и май е дошло време да премерят сили на кандидат-президентската арена.

Плюс за Манолова е и авторитета, на който може да разчита от половинката в живота си - Ангел Найденов - изключително уважаван от армията като министър на отбраната в кабинета Орешарски, а и от редица политически опоненти.

Тя обаче ще трябва да отговаря на въпроса дали е използвала сегашния си пост на обществен защитник като старт на кампанията си.

Въпреки заявките за ляво обединение, запознати са категорични, че това е напразно усилие и единно ляво няма да има. Затова и не е изключено Татяна Дончева да се впусне в надпреварата за поста на държавен глава. Остава да почакаме края на лятото и да видим наесен с каква песен ще ни посрещнат партийните централи. Но едно трябва да му признаем на такъв „нежен” сценарий - ще бъде интересно и различно.

Такъв избор определено би събудил интересът на отегчения избирател, който се нагледа и наслуша на обичайни и традиционни битки, често оказали се с предизвестен резултат.

Няколко мъжки момичета, запътили се към президентския пост, биха събудили обществото от налегналата го политическа скука и биха събрали зрителски интерес – поне за телевизионните дебати.

Любопитно би било да се види и кои мъже ще проявят смелост да се изправят срещу претендентките в токчета. А дали силната и горда българска армия би приела да козирува пред главнокомандващ с пола? На парадите за националните ни празници под знамената ще се веят букли и малко джуфки.

Ще видим...