Сънувах война.
Тук, на Балканите. В София, България.

"Спокойно, това е невъзможно", успокои ме жена ми.

Аз обаче съм на 42 и съм виждал вече твърде много невъзможни неща. Един цял строй/свят, стопил се безследно като купа сняг.
Геноцид в Европа и американски самолети, които бомбардират Белград.
Ракета, нацелила къща в Горна Баня.
България в НАТО и в ЕС. Европа без граници.
Неграмотна жена, която лекува остра болест с няколко небрежни махвания на ръцете си.
Човек, който чете мисли, предсказва бъдещето и има в джоба си личния телефонен номер на президента.

Сънувах война. И това е невъзможно, когато на 100 километра оттук древна историческа провинция на една държава се отцепва от нея?
Когато в същата държава 100 000 души протестират, палят американското посолство и нападат посолства на други балкански страни?
Когато същата държава къса дипломатически отношения с половината свят?
Когато в София полицията огради парламента в опасение да не се повтори зимата на нашето недоволство, понеже ни управлява коалиция от комунисти, несъстоял се цар и етнически турчин, а инфлацията е 12%?

Никой не може да отнеме правото на онези хора в Косово на самоопределение. И какво значат историята и традициите, когато нещата днес са се променили - сърбите са малцинство по онези земи, а албанците са станали мнозинство.

Аз обаче не разбирам това. Защо им е на едни хора да се цепят от някаква държава и да обявяват своя на един континент, който все повече върви точно в обратната посока - към обединение на всички държави?
Защо може да им е това, освен ако не става дума за лични лидерски амбиции на отделни водачи с високо его, заради икономически интереси на местни мафиотски кланове или заради скрити засега националистически амбиции за примерно Велика Албания?

Ако е нещо друго, то не разбирам какво е. Но аз не разбирам много неща.

В същия този обединен Европейски съюз баските и каталунците се борят за автономия от Испания и даже си имат терористични организации, Шотландия всеки момент ще обяви независимост от Великобритания, а Белгия е почти разпаднала се на две държава в клинична политическа смърт.

Защо?

За Белгия, Шотландия и Испания не знам. Но за Косово сякаш имам някаква идея.

"Всъщност тези деца в Могилино и в другите домове почти всички си имат родители, само че те не ги искат. И повечето са цигани.
Правили са деца и после са ги захвърлили на гърба на държавата, понеже били бедни или мързеливи, или пък вече имали други много деца и не можели да се грижат за тях.

Е как може така - аз съм неграмотен, беден и мързелив, обаче ще си раждам деца все едно са кучета, пък после да ги гледа някой друг?
На циганите и изобщо на всички, които не могат да се грижат подобаващо за децата си трябва да им се забрани да раждат или най-много по едно-две деца!", каза една жена на съпруга си в парка, докато разхождах кучето си и двамата отминаха.

Сигурно е права. Или пък не?

Права е, мислиш си ти зад волана на новата си кола или пред монитора на компютъра, на чийто хард диск си изтеглил половината интернет.
Всяко дете заслужава добро бъдеще и образование, не бедност, мръсотия и отчаяние. Иначе по-добре да го няма. Има презервативи. Има аборти. Светът и без това е пренаселен.

Прав си, мисля си аз.

Обаче я иди при онези, които нямат коли, компютри и интернет, които нямат въобще нищо друго освен собствения си живот и дори той не струва нищо.
Даже нямам предвид милионите умиращи от глад и СПИН африканци или единия милиард бедни китайски селяни.

Не, иди в Охрид - ей го къде е - и вземи автобуса за Скопие. Ама не директния, а обиколния, който минава през албанските села и градове до границата с Албания.
Ще се ужасиш от гледката. Това е едно огромно Могилино с размерите на цяло село или цял град. И с възрастни хора, освен огромните тумби мръсни и бедни деца.
Албанци ли са или цигани, не знам, но има ли и значение?

На тези хора, които нямат нищо в празния си живот, не можеш да им забраниш да имат деца.
Сексът е единственото, което имат, а децата са най-висшата им ценност. Тяхната вяра в бъдещето е основана на това, че колкото повече наследници имат, толкова по-сигурни и спокойни ще са старините им, защото ще има кой да се грижи за тях.
Това е еволюционно постижение, културна традиция, начин за оцеляване, вкоренен в гените и отработен хилядолетия наред.

Кой си ти, че да застанеш срещу еволюцията?

А, да - ти си една високообразована и високоцивилизована мутация, чиито етнос има отрицателен естествен прираст.
С други думи - щастливец си, но всъщност си малцинство, което при това отмира.

Още ли си мислиш, че глобалното затопляне е най-голямата заплаха за човека? Може би е. Но дали наистина можем да направим нещо срещу него? Силно се съмнявам.

За сметка на това глобалното пренаселване и изтощаването на ресурсите на планетата е факт.
Заплаха, която се увеличава с няколко хиляди новородени гладни гърла всяка секунда.

Какво следва от нея? Ами погледнете историята - всяка една просветена цивилизация накрая пада, защото е малцинство, а гладните, голите и босите не спират да раждат и раждат, и раждат и накрая побеждават.

Варварите накрая превземат цивилизования Рим. Албанците отцепиха Косово.

И на фона на единодушния хор на политолозите, че Македония е следващата държава, която ще се разцепи и няма да е последната нито в света, нито в Европа и дори на Балканите, ромският и турският етнос в България продължава да се множи и множи.

Някой ден сигурно ще дойде време и на Родопската или Лудогорската република. Някой ден - и на Европейския съюз.
Мислят ли за това онези БГ политици, които днес напират да признават Косово?

Сънувах война. В София. Още ли ви изглежда невъзможно? На мен - не.

Моловете горяха и ужасени хора се опитваха да се скрият в тях. Някои се молеха да оживеят, а други предпочитаха вече да са мъртви.
Самолети прииждаха на вълни, заливайки с огън и бомби всякакви - високо и нискотехнологични - цели полета около града.
В пламъците на търговските центрове горяха скъпи дрехи на световноизвестни марки, произведени иначе в Малайзия, Китай и Турция.

Всичко това - само защото някои хора не използват презервативи, а други дори се борят срещу правото на аборт.
Само защото някои хора с пяна на уста крещят за национализъм и етническа принадлежност, а други се интересуват единствено от цените на "Луи Вюитон".

Е, беше просто лош сън.

Може би...