За първи път, откакто напуснаха Саудитска Арабия през 2003 г., американските войски ще се завърнат в петролното кралство в Персийския залив, в контекста на силно напрежение с Иран и нови инциденти в региона.Това ще бъде първото по рода си разполагане след изтеглянето на американските войски, разположени на саудитска територия в продължение на 12 години и по време на две войни срещу Ирак (1991 г. и 2003 г.). Това разполагане предвещава ли нов конфликт в Персийския залив, пита в своя статия френският ежедневник L"Express, като се позовава на информация от АФП.

В ход ли е нова война?

"Крал Салман [...] се съгласи да приеме американските сили, за да увеличи нивото на двустранно сътрудничество, за да защити сигурността на региона и неговата стабилност, и да гарантира мир", заяви в петък саудитското министерство на отбраната. "Това ще има допълнителен възпиращ ефект и ще укрепи способността ни да защитаваме нашите войски и интереси в региона от възникващи и достоверни заплахи", казват от Сентком, централното командване на въоръжените сили на САЩ, отговарящо за американските военни операции в Персийския залив. Но за Андреас Крийг, професор в King's College в Лондон, това разгръщане е част от "демонстрациите на сила и усилия на САЩ да увеличат военните си възможности в случай на удар срещу Иран". Вашингтон наистина обвини Иран в редица актове на саботаж или атаки, насочени от шест кораба в стратегическия регион на Персийския залив, които Техеран отрича.

В петък напрежението се покачи допълнително ,след като Иран обяви, че е "конфискувал" танкер, плаващ под британски флаг в Ормузкия пролив, след 24-часови полемики с Вашингтон за "ирански" дрон, който американците казват, че са унищожили. Броят на американските войници, които ще бъдат разположени в Саудитска Арабия, не е бил разкрит, но според американски медии 500 военнослужещи ще бъдат разположени във военновъздушната база "Принц Султан", близо до Рияд. "500 американски войници в Саудитска Арабия, това едва ли може да се счита за подсилване [на войските], особено когато мислим за война с Иран," разсъждава Андреас Крийг. "Те са тук, за да подготвят въздушната база "Принц Султан" за потенциално разполагане на въздушна ескадрила", добавя още той. До 200 американски самолета бяха разположени в базата "Принц Султан", на около 80 км южно от Рияд, в пика на операциите между 1991 и 2003 година.

Какво послание иска да изпрати Тръмп?

Според експертите обявеното разполагане има за цел да засили връзките - особено в отбраната - между Вашингтон и Рияд, в които тази година възникна напрежение. "Саудитците (...) казват: ако останете с нас, и ние ще останем с вас", казва Джеймс Дорси, изследовател в сингапурската Школа за международни изследвания "С. Раджаратнам". "Американците се опитват да кажат, че можете да разчитате на нас", продължава той. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е под натиск в Конгреса заради твърде примиренческия начин, по който според някои от неговите членове, е реагирала на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул миналия октомври.

Посещавайки въздушната база "Принц Султан" в четвъртък, шефът на Сентком, генерал Кенет Маккензи, обеща да "работи усилено", за да гарантира безопасността на корабоплаването в Персийския залив. Неговото посещение дойде ден след като Камарата на представителите на САЩ блокира продажбата на оръжие за 8.1 милиарда долара на саудитското кралство и други съюзници - решение, на което вероятно президентът Тръмп ще противопостави своето вето.

Надежден партньор ли е бин Салман?

Конгресът на САЩ вече одобри в началото на април резолюция, която призовава Доналд Тръмп да спре всяка помощ за коалицията, водена от саудитската армия, която се намесва от 2015 г. във войната в Йемен срещу бунтовниците, близки до Иран. След намесата на коалицията конфликтът е довел до смъртта на близо 10 000 души и е причинил "най-тежката хуманитарна криза в света" с милиони на ръба на глада, според ООН.

Но въпреки критиките Доналд Тръмп възхвалява отличните си отношения с принц Мохамед бин Салман (МБС), силният човек в Саудитското кралство, който също е и министър на отбраната. За МБС разполагането на американски войски "служи да покаже, че Съединените щати остават важен гарант за сигурността и се ангажират със сигурността на Саудитска Арабия", казва Андреас Крийг. Според него "за МБС е важно да покаже, че е важен партньор в сферата на сигурността за Вашингтон", докато близо 35 000 американски войници присъстват в други страни от Персийския залив, главно в Катар (10 000), както и в Кувейт и Бахрейн, седалище на Пети американски флот.