Рияд е домакин на 5-тото издание на Future Investment Initiative (FII), по-известна като "Давос в пустинята". Витрина за Саудитска Арабия, която възнамерява да се превърне в полюс на привлекателност и иновации, каквато е и целта на Vision 2030 - план, лансиран от силния човек на страната, престолонаследника принц Мохамед бин Салман, пише френският вестник La Tribune. Редовните посетители на кралството единодушно отбелязват значителната промяна в страната през последните пет години благодарение на плана за икономическа и социална трансформация, стартиран от бин Салман.

Днес, докато световната икономика все още е потопена в несигурност заради здравната криза, Саудитска Арабия се откроява, като демонстрира решимостта си да ускори своите реформи и своята диверсификация, гледайки решително към бъдещето. Всъщност през този смутен период кралството се открои чрез множество амбициозни заявки в стратегически сектори, заложени в основата на енергийния преход и големи технологични промени. Като домакин на 5-то издание на "Давос в пустинята", която се превърна в основното място за срещи на лидери в областта на финансите и новата икономика, Рияд възнамерява да се утвърди като ключов играч в икономиката след Ковид-19.

Удвояване на БВП до 2030 г.

Стартирайки с фанфари през 2016 г. своя план за трансформация Vision 2030, Саудитска Арабия се ангажира да изгради нов модел на икономическо развитие, който е по-либерален, по-приобщаващ и създава работни места и благосъстояние.

Залагайки на появата на нови полюси за развитие, които вероятно ще генерират до 2030 г. бюджетни приходи, еквивалентни на тези, които в момента идват от петрол (250 милиарда долара), с амбицията да удвои своя БВП и да позиционира икономиката си на същото ниво като тази на Южна Корея (1,631 милиарда долара през 2020 г.), Мохамед бин Салман ясно показва решимостта си да промени радикално саудитската икономика и общество.

Рияд иска да стане основен играч в много сектори през 2030 г.: да бъде световен лидер във възобновяемите енергийни източници, да превърне Саудитска Арабия в привлекателна туристическа дестинация, която вероятно ще приеме повече от 100 милиона посетители през 2030 г., да създаде развлекателна индустрия, чиято печалба трябва да надхвърли 8 милиарди долара, да се сдобие с отбранителна индустрия, класирана сред първите 25 в света благодарение на трансфера на технологии, да развие производствената и минната индустрии, да насърчи развитието на нови технологии, да се присъедини към Топ 10 на страните по глобалния индекс за конкурентоспособност...

Всички сектори на бъдещето са в основата на стратегията за трансформация на кралството, от продоволствената сигурност до интелигентните градове, включително биотехнологиите и изкуствения интелект. Чрез развитието на широкомащабна логистична и летищна инфраструктура, кралството също така възнамерява да се възползва в пълна степен от стратегическото си местоположение на кръстопътя на Азия, Африка и Европа.

Частният сектор - двигател на трансформацията

Частният сектор също е призован да бъде двигател на тази трансформация и неговият дял в БВП трябва да се увеличи от 40% на 60%. С финансовия квартал "Крал Абдулла", кралството е снабдено със солиден финансов център, способен да посреща международни инвеститори, да извършва приватизации като частичната приватизация на Aramco, която отново се превърна в най-голямата пазарна капитализация в света с 1.995 милиарда долара и генерира множество операции по сливане с цел създаване на регионални и дори международни шампиони. Неотдавнашните сливания на банките SAMBA и NCB или неотдавнашното стъпване на борсата на гиганта в енергийния преход Acwa Power са част от изпълнението на тази стратегия. Освен това отварянето на фондовата борса в Рияд за чуждестранни инвеститори ясно илюстрира либералния завой, изцяло поет от саудитските власти.

За да успее в диверсификацията Мохамед бин Салман разчита на трансфера на технологии, на подобряването на бизнес климата, по-специално на използването на публично-частните партньорства и приватизации, на намаляване на бариерите пред инвестициите, на развитието на свободни зони и развитието на новата икономика чрез стратегически партньорства с големите световни играчи в Силиконовата долина или японската Softbank. Освен това той разчита на финансови инвеститори на международните пазари, като издава държавни облигации, възползвайки се от ниското ниво на задлъжнялост на страната. Неговият Фонд за публични инвестиции (PIF), който се предвижда да стане най-мощният в света през 2030 г. (с 2.000 милиарда долара контролирани активи), е призован да играе централна роля в тази трансформация. В разгара на пандемията той се отличи, като инвестира сериозно в американски и европейски големи компании, а наскоро и в германската Signa Sports, холандската TMF Group или в Обединеното кралство, като купи легендарния футболен клуб Нюкасъл. Приходите на PIF идват главно от приватизации, но също и от инвестиции, както вътрешни, така и международни, които допринасят за местното развитие на тези сектори на растеж.

Промотиране на меката сила на кралството

PIF ще финансира основните водещи проекти на Vision 2030, по-специално футуристичния град NEOM, технологичен хъб за 500 милиарда долара, градът на удоволствията Qiddiya, предназначен да стане най-големият увеселителен парк в света или големи туристически проекти на Червено море. Тези мега проекти, които може да изглеждат прекалено амбициозни, са преди всичко примамливата витрина на насилствената модернизация на кралството, която също илюстрира желанието на Мохамед бин Салман за власт и желанието му да популяризира своето международно влияние и своята мека сила. Домакинството на големи културни или спортни събития илюстрира тази мека сила. Кралството вече е домакин на ралито Париж-Дакар от 2020 г. и се готви да го направи редовно събитие в силно селектирания свят на състезанията от Формула 1 с изданието през 2021 г. в Джеда.

Vision 2030 също е носител на дълбока обществена трансформация. Социалният компонент на Vision 2030 е насочен предимно към младите хора (70% от населението е под 30 и 58% под 25 години) и жените, на които саудитската власт обещава нова, силна, просперираща и модерна Арабия. Откровеността и хипернационалистическия дискурс на престолонаследника, изграден около саудитската идентичност и наследство, съблазняват този сегмент от населението, като жените виждат надеждата за прогресивна социална и правна еманципация. Всъщност престолонаследникът се ангажира да насърчи тяхното интегриране на трудовия пазар (от 22% на 30% през 2030 г.).

Запазване на темпото на реформите, въпреки Ковид

С падането на цената на барела, която достигна най-ниското си ниво от 11 долара, регионалните кризи със съседите (Йемен, Иран) и здравната криза, която силно засегна икономиката на кралството, много наблюдатели смятат, че този план за 2030 г. е обречен на провал, още един мираж в пясъците на пустинята. Въпреки това, в разгара на пандемията, когато мракът обземаше световната икономика, Рияд продължаваше да демонстрира решимостта си да успее в своята трансформация, поддържайки темпото на реформите, преследвайки постигането на целите си и стартирането на новите обявени проекти. Такъв е случаят с проекта The Line - интелигентен град от най-високо технологично ниво и без въглеродни емисии. Също така, искайки да стане един от световните лидери в производството на водород, като стартира "Саудитска зелена инициатива", която има за цел да засади 10 милиарда дървета в цялото кралство, ангажирайки се с икономика без въглерод през 2060 г. и като се позиционира в местното производство на електрически автомобили чрез инвестиция от 1 милиард долара в американския производител Lucid Motors, Рияд иска да стане фактор в енергийния преход.

Освен това Саудитска Арабия се ангажира да превърне Рияд в един от най-големите мегаполиси в света, изцяло базиран на устойчивото развитие. В покрайнините на столицата историческият град Дирия ще се превърне в основна туристическа и културна дестинация на Саудитска Арабия и ще приюти няколко музея, като страната е инвестирала 17 милиарда долара, за да превърне града в туристическа крепост. Днес културните събития следват едно след друго чрез множество фестивали, големите международни ресторанти се изграждат един след друг, а кината са претъпкани, създавайки усещане за оптимизъм в страна, която дълго време е била затворена в себе си.

Решени да засилят своята привлекателност, властите се ангажират да предоставят предимства на инвеститорите чрез освобождаване на компаниите от множество данъци, подобряване на трудовото законодателство и опростяване на процедурата по издаването на търговски лицензи. Рияд възнамерява да поеме и претендира за своето икономическо и финансово лидерство в арабския свят, особено спрямо другите монархии в Персийския залив, като изисква международните компании да създадат регионални централи в саудитската столица, ако желаят да участват в големи обществени поръчки.

Младежката безработица остава твърде висока

Дори да изглежда, че мнозинството саудитци са взели мерки за извънредната икономическа ситуация, те очакват преди всичко от плана за модернизация конкретни ползи, особено по отношение на създаването на работни места. Младежката безработица остава висока (над 30%), частният сектор, травмиран от борбата с корупцията, все още не е намерил напълно своето място в тази нова Арабия, особено като се има предвид централната роля на PIF в икономиката. Престолонаследникът също е наясно, че регионалната нестабилност е пречка за успеха на плана му, и по-специално по отношение на чуждите инвестиции, от които той толкова се нуждае.

Ето защо той се стреми да успокоява кризите и да се утвърди като надежден партньор. Именно в тази логика се вписват възстановяването на отношенията с Катар, успокояването на отношенията с Турция, усилията за прекратяване на войната в Йемен или започналия диалог с Иран, въпреки че саудитците все още го считат за екзистенциална заплаха.

Превръщайки се в притегателен център за иновации, амбициите на кралството за 2030 г. са огромни и високи. В зората на новото десетилетие Саудитска Арабия желае повече от всякога да се отърве от зависимостта си от черното злато, което е едновременно нейната сила и слабост, и да покаже, че е не само енергийна сила, а преди всичко финансова сила, на която светът ще може да разчита оттук нататък.

Съзнавайки, че страната е в надпревара с времето, Мохамед бин Салман е заложил главата си в плана за трансформация.