Ноември 2011 г., Сейф ал-Ислам Кадафи току-що e пленен от въоръжени бунтовници в Либия. Измършавял, дегизиран като туарегски камилар и с окървавени пръсти, той се появява във видеоклип, заедно със своите похитители. Краят изглежда близо за наследника на режима: баща му Муамар Кадафи е линчуван до смърт месец преди това от бунтовнически групировки.

Освободен от затвора през юни 2017 г., синът на "ръководителя на революцията" подписва днес завръщането си в политическия живот на Либия, пише в свой материал ливанското издание L"Orient- Le Jour. Въпреки че е осъден на смърт от съд в Триполи и е преследван от Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството, Сейф ал- Ислам възнамерява да се кандидатира за следващите президентски избори, насрочени принципно преди септември според Плана за действие на ООН. С "подкрепата на основните либийски племена" той ще представи скоро "платформата си" и иска "да наложи повече сигурност и стабилност в Либия", заявява говорителят на семейство Кадафи пред Egypt Today.

От 2011 г. Либия не успява да си възвърне политическата стабилност, въпреки че три пъти е провеждала парламентарни избори. Страната е дълбоко разделена, като Изтокът е контролиран от маршал Халифа Хафтар, а Тобрук, Триполи и Западните парламенти от международно признатото правителство на националното единство, ръководено от Файез ал- Сарадж.

Невидим кандидат

Реалните шансове на Сейф ал- Ислам остават несигурни. "Кандидатурата му зависи от бъдещия избирателен закон, който ще му позволи или не да се яви на избори", обяснява пред L'Orient-Le Jour Елен Бравен, асоцииран изследовател в IPSE. Тигърът на режима Кадафи, който отглеждаше два хищника като домашни любимци, до този момент не се е появявал публично. "Но ако предположим, че излезе на светло и успее да се яви, той може да създаде истински грижи на другите кандидати. Неговата потенциална сила е да разиграе карта, която маршал Хафтар не може да предвиви: споразумение с някои ислямисти в Либия ", казва Джалел Харшауи, докторант в университета" Париж VIII ". Оставайки в сянка, синът на Кадафи продължава да упражнява политическо влияние сред много племена. "Той е работил, включително по време на задържането си, за възстановяването и поддържането на стабилна мрежа от племенни обвързаности", казва Венсан Южьо, автор на биографията на Кадафи.

Идеята да поеме юздите на властта не е нова в главата на тигъра на режима. В началото на 2000-те, вторият син на Муамар Кадафи взема участие във всички дипломатически въпроси на страната и през 2003 г. преговаря с администрацията на Буш за прекратяването на либийската ядрена програма срещу премахването на наложеното на Триполи ембарго.

По силата на този политически успех младият Сейф ал- Ислам бързо се утвърди като най-влиятелната фигура от фамилията Кадафи. Поддръжник на демократизацията на режима, той се възприема като реформатор. Младият тигър знае как да покаже зъби, когато става въпрос да се противопостави на старата кадафистка номенклатура. Той се осмелява да предложи през 2007 г. създаването на конституция и либерализация на пресата. Но дивият звяр на Триполи отива по-далеч, като стартира четири нови медии, които не са свързани с властта. Твърде подривно за апаратчиците на режима, които национализират тези нови медии.

Сейф ал-Ислам временно се отказва от политиката, за да отиде в Европа. Любител-художник, той продава "лошите си картини, смътно вдъхновени от Салвадор Дали, в съмнителни и комерсиални музеи", смее се г-н Южьо. Той също така получава докторска степен в London School of Economics за ролята на "гражданското общество в демократизацията на международните управленски институции". Доста парадоксално за син на диктатор. Сам ли е написал тезата си или е плащал подкупи на училището, за да я получи? Загадката остава. Едно е сигурно: Фондацията на Сейф ал-Исмал обеща 2 милиона долара на престижния университет, а ректорът е изхвърлен навън, когато скандалът избухна.

В сянка, бурният докторант продължава да работи за либерализирането на режима. Фондацията му публикува доклад, в който особено внимание се обръща на "случаите на изтезания и малтретиране", както и на "неправомерни задържания". Дофинът на режима се възползва от този либерален образ, за да развие връзки със Запада. От Елисейския до Бъкингамския дворец през Белия дом, младият трийсетгодишен мъж е помпозно посрещан от всички западни канцеларии, за които олицетворява модерното лице на един от най-свирепите режими в света. Увлечението стига до там, че той бързо бива възприет като "министър на външните работи" и дори "де факто премиер".

Връщайки се на местната сцена през 2009 г., той се стреми да успокои Либия, като постигне мир с "Мюсюлмански братя" и освободи джихадистите от Либийската ислямска бойна група (GICL), терористична организация, близка до "Ал- Кайда". "Примирието с ислямистите, подкрепено от Катар, ще доведе до освобождаването на хиляди затворници. Някои кадафисти го мразят по тази причина. Те смятат, че неговите инициативи са направили диктатурата по-уязвима", казва Харшауи. 

"До последната жена"

Въстанието през 2011 г. е повратна точка в политическата кариера на младия триполитански хищник. Докато мнозина очакват той да бъде снизходителен с бунтовниците, той въплъщава репресията на режима. "Той разбра, че единственият му шанс да наследи семейния скиптър е да възприеме позицията на революционна чистота, дори да я смекчи по-късно", предполага Южьо. Шест дни след първите въстания в Бенгази, той казва по телевизията: "Ще се бием до последния мъж и до последната жена. " На живо той заплашва с "хиляди смъртни случаи" и "реки от кръв".

Сейф ал -Ислам ще бъде последният член на клана Кадафи, който ще напусне Либия. Предаден от един от неговите куриери докато бяга в Нигер, той ще си отреже няколко пръста, преди да бъде вкаран в затвор на стотина километра от Триполи от въоръжена група, която отказва да го предаде. "В действителност той е бил под домашен арест в луксозна вила, където е можел да приема посетители", казва бивш дипломат, запознат с въпроса.

Мечът на исляма, буквален превод на Сейф ал-Ислам, все още живее с надвиснал Дамоклев меч над главата. Активно търсен от Интерпол, наследникът на кадафистка Либия вижда обвиненията да се трупат. Най-накрая ландшафтът се изчисти през юни, когато звярът излезе от златната си клетка.

Амнистиран от парламента на Тобрук, но все още търсен от властите в Триполи, Сейф ал- Ислам оттогава подготвя кампанията си зад кулисите. Остава да видим дали наистина ще има възможност да участва и дали старият либийски тигър ще се наложи като главатар в страна, дълбоко разделена от почти седем години.

Превод: Петя Михайлова