Вижте Швеция! Швеция е моделът за преодоляване на епидемията от коронавирус. Скандинавската страна не е блокирала икономиката си напълно и всички са навън. Смъртността не е толкова висока, близо е до нивата на грипните епидемии. Много хора споделят това виждане, но какви са реалностите.

Швеция наистина е световен модел в много сфери на обществения живот. Но той просто не е възможен в повечето държави заради голямата разлика в установените правила, норми и поведение. Разликата от другите страни в борбата с Covid-19 e, че в скандинавската страна много се разчита на отношенията между гражданите, възможността и склонността да се саморегулират и самодистанцират. Те прилагат обществена политика на партньорство с населението, което на практика е почти невъзможно в други географски ширини с демократичен ред. Скандинавската държава поддържа много силна обществена политика около социалната дистанция, около грижата и предпазването на хората в медико-социалните домове и въпреки това властите признаха, че са се провалили в основната част от стратегията си - да предпазят възрастните хора.

Швеция е на 21-о място по потвърдени случаи на заразени с Covid-19 с малко над 20 000 случая и близо 2500 починали, отделно на това властите признаха, че има много повече заразени и починали от новия вирус. За сравнение с Норвегия (7700 случая и 207 починали), Финландия (близо 5000 случая и 206 починали) и Дания (малко над 9000 случая и близо 450 починали), където властите наложиха много по-стриктни мерки, потвърдените случаи и смъртността са много по-ниски. Само преди няколко дни шведски експерти съобщиха, че вероятно 10 пъти повече са починалите от новия коронавирус. Отделно последната статистика показва, че Швеция е регистрирала седмицата с най-висока смъртност през XXI век в разгара на епидемията. От 6 до 12 април са починали общо 2505 души, което е равнозначно на 358 души на ден. Данните за посочената седмица показват, че смъртните случаи са със 150 повече в сравнение с втората най-смъртоносна седмица през новия век - 2364 души са починали през първата седмица на 2000 г. Например на 7 април са потвърдени 114 смъртни случая от Covid-19, което означава, че около 1/3 от починалите в страната на ден са от вируса. Тази статистика е част от плана на Стокхолм за изграждане на стаден имунитет. Означава 70-90% от населението да се зарази и да придобие имунитет срещу Covid-19, което обаче на този етап не се потвърждава дали може да се случи с този тип вируси.

В момента смъртността от коронавирус по света е около 2-3%. При най-добрия сценарий смъртността от Covid-19 е около 0,5-1%. Ако 70% от цялото население на Швеция се зарази, това означава, че между 0,35% и 0,7% от заразените в страната могат да починат, а това би било катастрофален резултат. Просто тъжният факт е, че стадният имунитет може и да не проработи като стратегия без ваксина.

Не трябва да се пропуска и фактът, че Швеция не е гъсто населена държава, което позволява приемане на по-либерален подход. Страната е на 193-то място от повече от 200 държави и територии. В Швеция се падат по 25 души на квадратен километър. Най-гъсто населеният район е Стокхолм (40% от населението е между 20 и 44 г.) с около 5000 души на квадратен километър. В космополитни градове като Ню Йорк се побират близо 40 000 души на квадратен километър. В Швеция се падат по 1942 потвърдени случая на заразени с коронавирус на 1 милион души в сравнение с 3000 в САЩ, 1400 в Норвегия, 1187 в Дания и 608 във Финландия. В България (при 63 души на квадратен километър) се падат по 201 случая на 1 милион.

Отделно Швеция не наложи стриктни ограничителни мерки като останалите европейски държави, но Риксбанк, централната банка на скандинавската страна, очаква икономиката да пострада сериозно, което вероятно е в резултат предимно на блокираните икономики в останалите държави. При първия сценарий на банката БВП ще се свие с 6,9% през 2020 г. преди да се върне на пътя на растежа с 4,6 на сто през 2021 г. Негативният сценарий предвижда свиване на БВП с 9,7 на сто и бавно възстановяване от 1,7% ръст през 2021 г. При първия сценарий безработицата през 2020 г. може да достигне 8,8% от 7,2 на сто, а при най-лошия - 10,1 на сто. Международният валутен фонд прогнозира сериозно свиване на икономиките на Германия (6,5%), Великобритания (7%), Франция (7,2%), Испания (8%) и Италия (9,1%). Съседите на Швеция, Финландия и Дания, които наложиха стриктни ограничителни мерки, очакват свиване на икономиката съответно с 6% и 6,5%. Прогнозите показват, че дори и по-либералният подход не дава гаранции, че Швеция ще избегне сериозни икономически последици от пандемията от коронавирус.

Всичко казано до момента показва, че Швеция определено не е моделът. А кой е? Има ли такъв изобщо? Има, макар и експериментален, а също така и болезнен.

Опитът на азиатските държави, предимно на Южна Корея, в борбата с тежкия остър респираторен синдром (SARS) и Близкоизточния респираторен синдром (MERS) показа, че са по-подготвени от другите държави и особено от Запада. Споменът от тези здравни кризи вероятно е причината за по-добрата подготовка и на правителствата, и на населението, включително и с желанието на хората да спазват препоръчаните ограничения за предотвратяване разпространението на инфекцията. Има три основни аспекта за контрол на заразата: забрана за движение на хора в райони с високо ниво на зараза, налагане на правила за карантина и затваряне и социална дистанция.

Република Корея беше първата най-засегната страна от Covid-19 след Китай, но опитът й дава плодове. Южна Корея може би е най-добрият модел, който може да бъде прилаган и от другите държави. Да, тук може да се признае, че южнокорейското общество е много различно от западните демокрации, но ние можем да копираме най-важното им оръжие в борбата с коронавирус - системата за тестване. Именно Сеул прилага мощното оръжие в борбата с коронавируса - агресивното и постоянно тестване. Още в началото на пандемията Република Корея беше страната с най-много извършени тестове на глава от населението. Време е другите държави да приемат южнокорейската стратегия - проследи, тествай и лекувай. Държавата има само 10 000 случая и 274 починали при общо извършени над 600 000 теста. Мащабното тестване означава висок брой на заразените, но и по-ниска смъртност. За разлика от други държави Южна Корея не блокира цели региони, а местата с най-висока концентрация на предаване на вируса, т.н. таргетирано тестване, което трябва да се прилага и в другите държави.

Също така друго важно оръжие на Сеул е информацията. Правителството на Република Корея постоянно работи за максимално осведомяване на обществото за реалната ситуация. Базираната на данни система в страната помага на болниците да се справят с притока от заразени. Заразени с коронавирус се самоизолират и са наблюдавани дистанционно чрез мобилно приложение или редовни телефонни обаждания, докато се освободи легло в болницата. Да не говорим, че хоспитализираният получава и безплатно лечение. Многото импровизирани станции из страната позволяват на хората да проверят дали са носители на вируса без физически контакт. GPS карти, достъпни онлайн, проследяват движението на всеки потвърден с коронавирус. Южна Корея умело използва записите от охранителните камери, GPS данните от телефоните и автомобилите, плащанията с карти и сателитни технологии за проследяване на потенциалните случаи като детективи, което помага за овладяване на заразата, но със съгласието на гражданите и доверие към правителството. За разлика от другите демокрации в Южна Корея протестите срещу дадена политика принуждават властите да се съобразят с исканията.

Тук въпросът е дали западният човек е склонен да позволи да го следят за сметка опазване на здравето, още повече като се има предвид негативният опит от миналото - масово следене на хората за целите на борбата с тероризма. Но таргетираното тестване за коронавирус позволява налагане на гъвкави мерки, а не блокиране на цялата икономика и обществен живот, особено след като се разбра, че коронавирусът е тук, за да остане за дълго време.

Подходът на Южна Корея също си има цена. Икономиката на страната отчете най-голямото свиване от 2008 г. (1,4 на сто през първото тримесечие спрямо последната четвърт на 2019 г.), макар че това предимно се дължи на ударената от пандемията световна търговия, тъй като Република Корея разчита предимно на износ. Отделно мерките на Южна Корея предполагат намеса в личното пространство, което е в нарушение на един от фундаментите на западната демокрация, но вероятно по-малкото зло от това човек да се изправи пред неизвестното от коронавируса.

Въпреки това Западът може да се поучи от Корея и да приложи някои практики и най-вече агресивното тестване. Германия го прави до известна степен. Не случайно Световната здравна организация многократно повтаряше коя е най-добрата стратегия - тест, тест, тест. Това е единственият начин да се адаптират обществата и да се върнат към т.нар. ново нормално. Таргетираното тестване е единственият възможен полезен ход, който ще облекчи натиска върху икономиката, с което ще се избегнат социални вълнения, ще се спаси човешки живот и ще позволи приспособяване към реалността до създаването на ваксина или ефикасно лечение, което може и да не се случи в близките 1-2 години. Затова само тест, тест, тест.