Помежду си се наричат "идеалистите" и се разпознават по най-обикновен жест с ръка: палецът, средният и безименният пръст са свити във формата на муцуна, а показалецът и кутрето - вдигнати нагоре. Устата и ушите на вълка. В турската митология вълкът е почитано животно, което води "избрания народ" към свободата, защитавайки го от враговете му. "Сивите вълци", ултранационалистическо движение, възобновиха легендата за себе си и обещават да премахнат всички "врагове" на Турция - арменци, кюрди, християни или евреи. На тяхна територия, но и в Европа, пише в статия френският вестник L"Express.

Заплаха за демокрацията в Европа

През последните месеци инцидентите на континента зачестиха. През юли 2020 г. във Виена "Сивите вълци" нападнаха прокюрдски демонстранти с камъни и фойерверки. През октомври френската арменска общност беше обект на атаки и оскверняване на паметници в памет на геноцида от 1915 г. Що се отнася до европейските политици, които осъждат агресивното отношение на Турция на международната сцена, те веднага се оказват заплашени от репресии.

Възлизащ на няколко десетки хиляди, броят на тези "ултрас" активисти остава стабилен. Но тяхното влияние избухна. "Сивите вълци тероризират малцинствата и онези, които се борят за демокрация в Европа", предупреждава австриецът Томас Рамерсторфер, автор на "Сивите вълци: Турската крайна десница и нейното влияние в Германия и Австрия" (2018). Турските гастарбайтери вече не смеят да се включат в политиката, да протестират или да пишат във вестниците от страх да не бъдат убити. Насилието на тази въоръжена група парализира демокрацията, дори в Европа.

След като Франция забрани движението през ноември, много депутати от Германия и Австрия призовават за подобни мерки и в техните страни. Сега към тях се присъединява мощен съюзник - Европейският парламент. В ексклузивен доклад, приет на 19 май, той препоръча за първи път "Сивите вълци" да бъдат включени в списъка на терористичните организации и държавите-членки да забранят организациите, свързани с тях. "За турското правителство, всяка критика трябва да бъде смазана с всички средства, казва със съжаление Начо Санчес Амор, испански евродепутат и автор на доклада. За чужда диаспора да има влияние в Европа е нормално и законно. Проблемът е, че част от тази диаспора действа политически с поръчки, идващи директно от Анкара."

Клон на турското правителство

Турската дипломация се разбунтува срещу този ход, въпреки че продължава да отрича самото съществуване на това движение в Европа. "Този доклад на Европейския парламент е пристрастен и нетолерантен", реагира външното министерство, насърчавано от Партията на националистическото действие( ПНД), която подкрепя Реджеп Тайип Ердоган, и обвинява евродепутатите "в лицемерие и антитурско поведение".

И с основателна причина: да атакуваш "Сивите вълци" означава да атакуваш част от правителството. През 70-те години те формират младежкото крило на ПНД, което се изправя срещу леви профсъюзи и студенти в разгърнати битки. Сблъсъците понякога причиняват десетки жертви. През 1980 г., след военен преврат, ПНД се оказва забранена и "Сивите вълци" се присъединяват към подземния свят.

Благодарение на демократизацията на Турция ПНД се доближи до властта през 90-те години. Днес тя е третата партия в турския парламент и ключов съюзник на президента Ердоган. "Идеологията й, основана на ислямския национализъм, омразата към кюрдите и арменците, сега е част от софтуера на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР)," обяснява Томас Рамерсторфер. "Сивите вълци" се превърнаха в истински клон на турското правителство , което прави уравнението невъзможно за Европейския съюз. Няколко турски политици, членове на това движение, редовно идват в Европа на дипломатически посещения. Някои дори са се срещали с Ангела Меркел! "На всичко това ще бъде сложен край, ако "Сивите вълци" бъдат изгонени от Европа.

Тази забрана обаче би имала само символично значение. "Те нямат офис или юридически статут във всички държави-членки, казва европейски дипломат. Поставянето им в списъка на терористичните организации няма да прекрати дейността им, а просто рискува да ги тласне още по-дълбоко в нелегалност и да усложни проследяването им." Във Франция, пет месеца след забраната им, "Сивите вълци" отново нанесоха щети в началото на април, като нападнаха културно пространство в Лион. Четирима души бяха ранени. Всички от кюрдската общност.