Българските граждани да не бързат да опаковат багажа си за презокеанско пътуване. Визовите изисквания за САЩ са си в сила.

Българските пътници трябва да се справят с цялата документация - както и досега, ако искат да видят Голямата ябълка или Големия каньон.
За щастие има достатъчно  интересни места в Европа и България за опознаване за години напред.

Все пак като добър сигнал за следваща фаза в отношенията между  България и САЩ  бе отчетено решението на Америка да издава 10-годишни визи на българи.

По този повод Ви попитахме какво печелим от  тази възможност.

В анкетата на News.bg взеха участие над две хиляди души. Допитването няма представителен характер, но имаше за цел да провери нагласите сред читателите, които сърфират в мрежата.

„Нищо не печелим" бе отговорът, избран от най-голям процент от включилите се в он-лайн запитването - 32 %, което не бе учудващ резултат.

Нека споменем, че визата не дава възможност за 10-годишен престой в САЩ. Ще може да прекарвате не повече от 6 месеца на американска земя, като продължителността ще бъде уточнявана на границата.

26 % са посочили, че няма значение за колко години е визата, щом трябва пак да се ходи на интервю.

Любопитен факт е, че близо 10 000 българи са пътували до САЩ като туристи през изминалата година. Грубо това прави по 30 човека на ден. Завиден туристопоток, на фона на съвременната версия на „До Чикаго и назад", в която все повече българи се завръщат в родината си.

За сметка на това пък само два процента по-малко - 24 % от хората, отговорили на анкетата, споделят мнението, че това е последната крачка към безвизов режим, на който вече се радват гражданите на 21 държави в Европа.

Ние обаче не сме сами. Една и съща участ делим с гърците, румънците, кипърците и поляците, които също трябва да се редят на опашка за визи.

Въпреки резервираността на повечето хора, това остава една малка победа за външната ни политика и облекчение за всички пътуващи.