Смъртта в петък, 16 февруари, на Алексей Навални, най-известният опонент на лидера на Кремъл, не би трябвало да окаже влияние върху изборите на 17 март, спечелени предварително от режима. Но един ден историците може би ще си спомнят, че ключовото събитие на тази кампания е била смъртта на Навални, а не победата на Путин, пише в свой анализ френския католически вестник La Croix.

Един месец преди президентските избори, предварително спечелени от президента Владимир Путин, смъртта на Алексей Навални, най-известният му опонент, нарушава, но не поставя под въпрос стратегията на Кремъл. "Кръвта на Навални е по ръцете ти, Вова...", гласеше плакат на демонстрант в Мурманск, намеквайки за умалителното име на президента Владимир Путин. Това е една от тези смели инициативи, които в цяла Русия се умножиха след смъртта на 47-годишния Алексей Навални в затвор в далечния север, където, осъден за "екстремизъм", той излежаваше присъдата си от деветнадесет години в затвора. Оттогава малки групи хора поставят цветя и свещи в подножието на импровизирани паметници. Някои, по стените на сградите, поставят графити ("Навални"). Други четат стихотворения или разпространяват листовки ("Спрете да се страхувате"). Но полицията бди. За три дни силите за сигурност арестуваха над 400 души в 36 града. Подобно на кремълския оркестър, доминира преди всичко безразличието. Обслужващите режима телевизии почти не споменават смъртта на Алексей Навални. Владимир Путин също не коментира нищо. Президентът, който никога не беше споменавал публично името на противника, продължи стратегията си да го игнорира. "Всички отдавна го забравиха и той вече няма значение. "И това няма да се промени днес", каза още през лятото пред френския вестник La Croix източник от Кремъл. "Ето го мъртъв, както искаха. Това обаче не е непременно моментът и начинът, по който те го искаха", добавя бивша централна фигура зад кулисите от ранните години на Путин в Кремъл. "Но това няма да представлява проблем за президентската кампания."

Парадоксално, но смъртта на Алексей Навални не влиза в наратива на настоящата фалшива кампания на Владимир Путин, който от месец не иска никакви сътресения в обществото и се стреми преди всичко да изпрати двойно послание: две години след началото на своята "специална военна операция" в Украйна и противопоставянето си със Запада, Русия може да се гордее; страната не трябва да претърпява промени, които биха могли да подкопаят стабилността й. Именно върху второто със сигурност може да повлияе смъртта на Алексей Навални и силната емоция, предизвикана в тесните кръгове на опонентите. Пропагандата на Кремъл обаче се стреми не само да игнорира събитието, но и, както често се случва, да обърне аргументите на опозицията в своя полза, за да поддържа по-добре страха от несигурността. Посланието е ясно: Навални и тези руснаци, които полагат цветя, малцинство, заплашват страната с нестабилност; затова се нуждаем от спокойни президентски избори с предвидими резултати.

Михаил Ходорковски, бившият олигарх, който стана водеща фигура на опозицията в изгнание, призова избирателите да гласуват на 17 декември 2023 г., но в бюлетините да напишат името на Навални. Стратегия, отхвърлена от двамата опозиционери, които напразно се опитваха да се кандидатират "Тези бюлетини ще бъдат анулирани. Това не е градивно", казва пред La Croix Екетарина Дунцова, независим журналист, която след като кандидатурата й беше отхвърлена, сега иска да основе партия. "Изглежда, че мечтата за свободна Русия се е изпарила. Но това не е вярно. Ще направя всичко, за да реализирам стремежите на Алексей и милиони граждани на нашата страна. Русия ще бъде мирна и свободна! ", обеща от своя страна Борис Надеждин, антикремълският кандидат, чиято кандидатура беше анулирана.

Краят на опозиционните гласове

По време на предишните президентски избори през 2018 г. Алексей Навални по подобен начин се опита да бъде кандидат. Напразно. Шест години по-късно ще има още по-малко опозиция: срещу Владимир Путин могат да се изправят само представители на трите партии, упълномощени в Думата, камарата за протоколиране на решенията на Кремъл. "С подозрителната смърт на Навални предизборната кампания губи още повече доверие. Един ден историците ще припомнят, че ключовото събитие на тези избори не е била победата на Путин, а смъртта на Навални. "Това е петно върху организираната от Кремъл кампания." обяснява политологът Александър Кинев. Той припомня, че Алексей Навални е призовавал да се подкрепи Борис Надеждин и да се гласува за всеки кандидат срещу Владимир Путин, само и само той да не е на власт. Целта: максимално да се намали резултата на шефа на Кремъл.

Всъщност смъртта на Алексей Навални слага край на един от основните гласове, които се противопоставят на военната офанзива в Украйна. И рискува да дезорганизира социалните мрежи на движението на противника, което, дирижирано от чужбина, се основаваше на аурата на своя лидер в затвора. Следователно това е добра новина за Кремъл: шансовете едно антирежимно и антивоенно движение да бъде координирано намаляват. "Малко вероятно е това да има електорален ефект. Навални беше изчезнал от руските радари. Смъртта му допълнително ще деморализира протестния електорат, който вече е много по-слабо мобилизиран", каза Денис Волков, социологът на независимия социологически център Левада.

Путин сам на върха на своя Олимп

"Шокът от смъртта на Навални ще бъде преодолян, така както началото на специалната операция в Украйна и вълната от военна мобилизация вече са", добавя друг политолог, Андрей Колесников. "Руското общество - частта, която наричаме мнозинство - ще преживее този шок, точно както "рутинизира", доброволно или насила, тези два предишни шока. Руските пасивни конформисти - истинският гръбнак на нашия полутоталитарен режим - ще успеят да обяснят, че най-важното е да запазят спокойствие и да свалят от себе си всякаква отговорност. »

Андрей Колесников също сравнява съдбата на Алексей Навални с тази на Евгений Пригожин, лидер на милицията "Вагнер" и бивш съюзник на Кремъл, който се разбунтува миналото лято срещу военната йерархия и де факто разтърси Кремъл. Той загина мистериозно при самолетна катастрофа на 23 август. "Двамата нямат нищо общо", настоява Андрей Колесников. Но тяхното изчезване само оставя автократа Путин още по-сам на върха на неговия Олимп. »Без никаква съпротива, нито отвътре, нито отвън."

Заветът на Навални

Отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок" на 20 август 2020 г., по време на кампания в Сибир, прехвърлен в кома под международен натиск в Берлин, Алексей Навални направи изявления там в документален филм, озаглавен "Навални", който излезе след завръщането му в Русия. "Моята воля, в случай че бъда убит, е много проста: не позволявайте това да се случи! ", каза арестуваният опонент при завръщането си в страната на 17 януари 2021 г.

От затвора, като се възползва от всяка публика, за да изрази себе си, той продължи да изпраща съобщения. По време на процеса срещу него за "екстремизъм" в началото на август 2023 г. той осъди "най-глупавата и безсмислена война на 21-ви век", имайки предвид руското нападение срещу Украйна.

"Знам, че мракът ще изчезне, че ще победим, че Русия ще стане мирна, светла и щастлива страна", написа той също през юни 2023 г.