Преизбраният през март миналата година руски президент Владимир Путин няма да може да се кандидатира отново в края на мандата си през 2024 г. Но вече са в ход няколко сценария, за да запази властта.

Руската икономика се бори да излезе от стагнация, трудностите и социалните протести се увеличават, социологическите проучвания са спаднали наполовина... Но екипите около Владимир Путин имат дългосрочна мисия: да осигурят прехода през 2024 г., датата на края на мандата на президента, който вече е на власт деветнадесет години и който няма да има право да се кандидатира, отбелязва в коментар френският икономически ежедневник Les Echos.

През тази година лидерът на Кремъл, който беше преизбран със 77% от гласовете, но за когото сега само 40% от руснаците са готови да гласуват, ще управлява Русия близо четвърт век и ще отпразнува своя 72-ри рожден ден. Не е ли време за пенсиониране? Никой не се осмелява да го попита ...

Дори намек по този въпрос нямаше и по време на традиционната му пресконференция в края на миналата година, когато в продължение на почти три часа Путин трябваше да отговори на близо 50 въпроса, без да покаже видими признаци на умора. Единствената улика беше шеговитият му отговор, веднага след като беше преизбран миналата година: "Какво трябва да направя? Да остана тук, докато навърша 100? Не! "

Ако въпросът остава публично табу в Кремъл, наследниците подхранват задкулисните дискусии сред кремлинолозите. "След Путин? Путин! Това е сигурно", казва високопоставен източник, бивш кадър на президентската администрация. "Той не се доверява на никого. Само на това, което в нашия жаргон наричаме "конструкция". Това означава механизъм с добре смазани и проверени колела."

Игра на "конструкции"

Първият сценарий предвижда повторение на "конструкцията" от 2008 г., когато Владимир Путин постави своя приятел Дмитрий Медведев в президентството и стана негов премиер, за да поддържа по-добър контрол над властта. Министър-председател на президента Путин от 2012 г. Медведев се бори да извърши реални реформи и все по-често греши. Слаб, той е напълно дискредитиран от тесните кръгове на либералната опозиция в Москва и е станал непопулярен в страната. "Перфектен лидер в очите на Путин! Новият президент няма да бъде в неговата сянка, дори самият Путин да стане министър-председател или да заеме някаква друга нова позиция в тази бъдеща политическа постройка, " успокоява добре поставен източник.

Другият предвиждан сценарий би добавил още един етаж към сегашното "строителство", като създаде специална позиция "супер-лидер" за Владимир Путин, за да го задържи над всеки нов президент, избран през 2024 година. "Нещо като лидер на Върховния съвет ...", иронизира добре информиран журналист по върховете на властта. Миналата година по коридорите на Кремъл президентът беше казал на същия журналист по повод темата за след 2024 г.: "Не мога да бъда дезертьор. Мисията не е приключила."

В превод: Владимир Путин планира дълго време да остане на власт. За момента президент на Русия, на по-късен етап той може да се окаже начело на един съюз между Русия и Беларус, стар проект за сближаване между Москва и Минск или на Съюза, групиращ около Русия няколко бивши съветски републики. Тогава той би имал повече правомощия от руския президент, сведен до образа на фигурант.

Във всеки случай, тези конструкции ще бъдат фасада, измислена предимно от "силоваците", тези мъже от армията и службите за сигурност - като Владимир Путин - които след пристигането му в Кремъл през 2000 г. поеха властта. Политическите мрежи, но най-вече икономическите, са под техен контрол. Всяко оттегляне до 2024 г. в полза на представители на по-либералните движения, свързани с други бизнес среди, може да постави под въпрос контрола им.

Някои хора в Москва вярват, че изправени пред икономическа стагнация (едва 2% ръст, далеч от обещаните от Владимир Путин 4%), социално недоволство (причинено от пенсионната реформа или неотдавнашното увеличение на ДДС) и загуба на популярност на Кремъл (повече от 60% от руснаците смятат президента за лично "отговорен" за проблемите на страната), тези "силоваци" ще искат да организират "диверсионна маневра". Дори нов конфликт с Киев по повод на президентските избори през март в Украйна би могъл да влезе в плановете им.

Стара система, нови ръководители

Тези "силоваци", които си поделят политическата власт и икономическата торта вече осемнадесет години, обаче са далеч от обединение. Оттам произлизат и конфликтите между под-клановете, чиято задкулисна игра е на авансцената да бъдат избутани много и различни фигури. 46-годишният Алексей Дюмин, например, преживява изненадващ възход, редувайки постовете един след друг: заместник-началник на службата за сигурност на президента, заместник-директор на военната сигурност и сега областен управител. Друг пример е Денис Мантуров, 49 г., министър на промишлеността и един от протежетата на шефа на военния конгломерат, бивш другар от КГБ на Владимир Путин.

Други фигури изглежда са преминали през проверка от Кремъл за тяхната ефективност и лоялност, особено в провинцията, като двамата губернатори Никитин (Глеб на Нижни Новгород и Андрей на Велики Новгород). Да не говорим за тежката категория като кмета на Москва Сергей Собянин. Тези имена са сред кандидатите, които са най-добре поставени, за да им бъде поверена висша мисия през 2024 г.: фигуранти на доверие в "конструкция", създадена от Кремъл, или дори извън него, потенциални наследници.

Превод: Петя Михайлова