Президентът Доналд Тръмп заяви, че иска да сложи край на участието на страната си във войните в Близкия Изток, но базата "Ал-Адид" в Катар все повече разширява дейността си. САЩ харчат много пари за подобряване работата на базата, което я прави най-важната американска въздушна база в целия Близък изток. Американците казват, че извършваните в базата дейности са с цел подобряване на нейната ефективност. Катар твърди, че американците разширяват размера на базата, а според мен причината е възможността за военна конфронтация с Иран, пише Джихад Ал-Хазен в коментар за саудитския вестник "Ал-Хаят".

Президентът Тръмп веднъж вече заяви, че страната му иска да сложи край на ролята си в "безкрайните войни" по целия свят, но САЩ биха могли да изпратят повече войски в базата, с което броят на американските войници на нейна територия ще достигне 7000.

В базата също се очаква пристигането на бомбардировачи F-22 и B-52. Политиката на САЩ в Близкия изток е изправена пред редица предизвикателства, най-важните от които са войната в Афганистан, напрежението с Иран, заплахата от оцелели клетки на Ислямска държава в Сирия и Ирак и опасната ситуация в Северна Сирия, където САЩ подкрепят кюрдите. Както и войната в Йемен, където САЩ подкрепят ръководената от Саудитска Арабия коалиция.

Администрацията на Тръмп счита базата "Ал-Адид" за централна в Близкия изток, макар тя да се намира в източната част на региона. Президентът Тръмп прие през юли в Белия дом емира на Катар, Тамим бин Хамад, с който обсъдиха въпроса за това, че Катар купува американско оръжие и описа базата като намираща се в средата на Близкия изток, въпреки че това не е така.

Разбира се, Доналд Тръмп живее в друг свят, така че не вижда истинските опасности в Близкия изток. Той се оттегли от ядрения договор с Иран от 2015 г. и не виждам причина да се връща.

По-важното е, че конфронтацията с Иран може да се превърне във война, вследствие на което страната страда от значителен спад в икономиката, а производството на петрол е спаднало с 90%.

На дневен ред е и войната срещу хутите в Йемен, където Саудитска Арабия е начело на арабската коалиция срещу Иран. Иран подкрепя хутите, които следват шиитската секта в исляма, която пък се различава от съществуващата в Иран. Саудитска Арабия е против режима в Сирия, а също и срещу хутите в Йемен, но има държави в Персийския залив и извън тях, които виждат мнението на Саудитската държава да се зачита в тези две страни.

Президентът Тръмп добави повече от 4 милиарда долара чуждестранна помощ за лечение на хора от Ебола, за подкрепа на стабилността в Африка и създаване на работни места за младите хора в Йордания, за да им попречи да подкрепят терористични групировки, както и много други проекти, ако Конгресът не успее да спре плана на Тръмп до края на текущата фискална година в края на месеца. Бюджетът на Пентагона нарасна от 716 млрд. долара до 733 млрд. долара, след като републиканците искаха 750 млрд. долара. Цифрата на Пентагона е равна на военните бюджети на седемте страни, които следват САЩ по военни разходи.

И накрая, ирански нефтен танкер беше задържан в Гибралтар за шест седмици и освободен въпреки протестите на САЩ и искането за ново задържане на танкера. Това така и не се случи и танкерът се отправи към Средиземно море.