В изборната нощ 49-годишен софиянец не издържа на системния психически тормоз, упражняван от неговата половинка, и на една бензиностанция я измъква от колата, пребива я, съблича я, изважда пистолет и стреля в краката й. Безсмъртна ще остане и репликата му: "Ей сега ще те приключа!", чута вероятно от очевидци, несметнали за необходимо да се месят в техните семейни работи.

Софийският районен съд решава да остави въпросния мъж в ареста заради данни за системен тормоз. Както обикновено се оказва, скандалите в това семейство се случват непрекъснато, пред очите на децата. Едно от тях даже признава, че баща му заплашвал майката с убийство.

В съдебната зала жената отрича по нея да е стреляно (не е трудно да се сетим защо, предвид гореказаното), макар че по ръцете на обвиняемия са открити следи от барут. Но, както казва адвокатът му, мъжът много обича да ходи да стреля и дори има законно притежавано оръжие.

Два дни по-рано подивял от ревност мъж в "Люлин" отвежда жена си в някакъв апартамент, пребива я и я заплашва с убийство. Двамата имат три деца. Като му писне на човек от системни изневери, "губи контрол" както се пее в една песен.

Още малко преди това мъж от Велико Търново нарушава ограничителната си заповед, издадена за защита от домашно насилие, и влиза в жилището, където живее бившата му партньорка с дъщеря си, извежда възрастната й майка с инвалидната количка навън и причаква жертвата си. И той изнервен от ограничителната ситуация.

Ден по-рано друг мъж от Стара Загора е задържан за изнасилване на 31-годишна жена. Заплашва я, че ще нарани детето й и я изнасилва. Той пък криминално проявен, тя го поканила на гости. С други думи - търсила си го е. То е ясно, че каниш криминално проявен, за да има кой да те изнасили.

Всичко това се случва в рамките на една седмица и съвсем не отразява реалната картинка. Все пак това са само регистрираните случаи. Ежедневие, което малко трудно може да бъде наречено новина.

По-интересни обаче са коментарите под тези новини - малка социологическа извадка за нагласите по изтърканата тема за домашното насилие, която е по-красноречива от каквито и да било проучвания.

"Има такива долнопробни кучки и също такива долнопробни кретени" - прави дълбок извод читател, който все пак признава съществуването на "долнопробни кретени".

Според друг находчив коментар куршумът в крака е като "бърз развод".

Появява се и коментатор с аналогична лична история: "Преди много години, просто отворих вратата на колата и й бих шута на пачата по средата на кръстовището!"

"Не съдете човека, просто му е писнало", мъдро заключава друг.

Някои по-интелигентни "колумнисти" припомнят принципа за съответствието в природата - "каквито жените, такива и мъжете". Дори правят философски обобщения, че жената избира мъжа, а не обратното. Следователно да е мислила с главата си.

Не липсват и риторични въпроси: "Какво прави, питам аз, тая куха кратуна при такъв мъж?"

"Не го съдете, не сте му били в обувките", апелира борец за обективизъм.

Някой крещи с главни букви, че още една "професионалистка" е подлудила един "нормален човек", а психическият тормоз и унижение трябвало "да се причислят към доживотните присъди".

Не липсват и конструктивни анализи: "Като се съмняваш - проверяваш. Като не искаш - напускаш. Ако се беше потрудил да събере доказателства - снимки, телефонни разговори и т.н., щеше да й прибере децата, колата и всичко останало, и да й тресне една издръжка."

Не можем да минем и без патриотичен, политически елемент. Потвърждава го друго мнение на читател, според който такива публикации са с цел "България да подпише Истанбулската конвенция". И това е "поредната манипулация за промиване на мозъци". Щом имат 3 деца, твърди друг, имат "чувство за семейство", а с конвенцията "семейството ще бъде разтурено, а децата натирени при чужди хора".

Други залитат в квартална народопсихология: "Има много примитивни комплексари по крайните квартали на София. Карат стари таралясници, миришат на пот и чесън, с космати шкембета, които бръснат само за морето на Китен. Романтиката им се изразява в това да помогнат в отварянето на буркан, последван от пошляпване отзад."

Специалист по жените обобщава, че жените ги привличат "агресивните и излъчващи сила "алфа мъжкари". Не ставало въпрос "колко им е акъла", било "генно заложено и трябва огромно усилие, за да се преодолее."

И една народна мъдрост за поанта: ''Яла булка бой, яла, че заслужила.''

Някои изводи от изказаните мнения. Да си спестим статистиките, дето ги цитираме безсмислено всеки път.

Разликата между "долнопробните кретени" и "долнопробните кучки" е, че последните не пребиват.

Куршумът в крака не е като "бърз развод". По-скоро е опит за убийство.

Човекът, на който му е писнало от "системен психически тормоз", си е за съд.

"Примитивните комплексари" са навсякъде, не само в крайните квартали.

Това, че имаш три деца, не е гаранция, че имаш "чувство за семейство". Понякога е по-скоро доказателство за ниска сексуална култура.

Криминалната хроника не е "манипулация за промиване на мозъци". Тя просто констатира нарушения. И никой не е задължен да я чете.

Жената не избира мъжа, освен ако не е някой мухльо, който седи и чака да го изберат. И най-вече - не й е "генно заложено" да си търси "алфа мъжкар, който излъчва агресия".

Как си го представяме това - "търся си мъж да ме бие"!?