Как се конвоират арестантите стана въпрос от национално значение, с който се занимават всички компетентни институции - министерство на правосъдието, омбудсман и шефовете на арестите и затворите в страната. Некомпетентните "експерти" в социалните мрежи също подхванаха въпроса, превръщайки го в казус от дневния ред на страната. Не за друго, а защото една кметица, арестувана за искан подкуп, бе откарана за изследвания във външно (извън затворническа болница) медицинско заведение и бе снимана с белезници на ръцете и пранги на краката.

Социалните мрежи веднага скочиха - Десислава Иванчева била окована като "Ханибал Лектър", а сума ти престъпници като Митьо Очите например не били държани така. Но пък били много по-опасни.

Нужно ли е да се водят арестантите като "три синджира роби"?

Конкретния казус повдигна въпроса кой, защо и по какъв начин определя как да бъдат конвоирани арестантите. Малко след вълната от обществено недоволство, която се надигна по темата, бяха огласени резултатите от доклада на Националния превантивен механизъм (НПМ) - специализираната дирекция към омбудсмана, която осъществява наблюдение в местата за задържане и лишаване от свобода. Докладът излезе точно два дни след като Иванчева бе отведена за изследвания и след проверки в арестите на бул. "Г.М. Димитров" и ул. "М-р Г. Векилски", както и в Софийския затвор между 19 юни - 22 юни 2018 г. Конвоирането на отстранения кмет на столичния кв. "Младост" Десислава Иванчевa с белезници на краката до Ендокринологията, според доклада на НПМ, е показателен относно нарушаване правата на човека в местата за лишаване от свобода, поради грубо погазване на закона и дългогодишно неизпълнение на препоръки на омбудсмана в качеството му на НПМ.

Как да бъдат конвоирани арестантите и затворниците се определя от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. В допълнение, всеки шеф на затвор или арест в страната, има право, от което често се възползва, и издава допълнителни инструкции за конкретни хора или казуси - според това какъв е арестантът, за какво е задържан или осъден и куп други фактори. Съобразява се не само колко е опасен сам по себе си конвоираният, но и в какво здраве е и страда ли от психични заболявания.

Това е нужно да бъде обяснено много ясно на "фейсбук правозащитниците" - отговорност за живота и здравето на конвоирания носят служителите от конвоя. Ако един арестант реши да сложи край на живота си, ако се спъне и се удари, ако нападне друг човек, на съд отиват конвоиращите го служители на правосъдното ведомство. Такива случаи има и то не малко.

И заради това, а и не само, няма как Иванчева да маха свободно с ръце и крака по пътя към болницата. Служители на съдебна охрана са се нагледали на всевъзможни арестанти - болни и заразни, некъпани и нечистоплътни (умишлено и показно), заради които конвоят е с маски на лицето и ръкавици на ръцете. Спасявали са арестанти от задавяне, задушаване, самоубийства и паник-атаки, при които задържания си гълта езика. И куп други случаи от този род. Такива случаи обаче рядко стигат до медиите. Заради това изключително се внимава кой арестант по какъв начин се конвоира, особено имайки предвид психичното и физическото му здраве.

Предвид факта, че Иванчева всеки път в съдебна зала обясняваше, че е със силно разклатена психика, белезници на ръцете и пранги на краката, не ми звучат чак толкова фатално за няколко метра - от линейката до болницата. Разбира се, не трябва да се изпада нито в едната, нито в другата крайност. В някои от случаите в арестите и затворите, прекаляват и инструкциите на шефовете на местата за лишаване от свобода нарушават не само Закона, но и ред конвенции за защита правата на човека.

В доклада на НПМ категорично се посочва, че инструкциите, издавани от началниците в местата за лишаване от свобода, с които се регламентира употребата на сила и помощни средства (белезници, пранги и т.н.) при "вътрешен" и "външен" конвой са в противоречие с чл. 114 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. В ал. 1 се указва, че употребата им се допуска само в изчерпателно изброени крайни случаи, като например, освобождаване на заложници или за прекратяване на буйство или друг вид агресивно поведение. Акцент в доклада е препоръката към министерството на правосъдието и министър Цецка Цачева да се предприемат незабавни, ефективни административни мерки по преустановяване на изтезанията или на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание в лечебни заведения при конвой и извеждане на лица от спални помещения за престой на открито и при посещения във вътрешни и външни лечебни заведения.

Реакцията не закъсня. При извеждането от болницата на Десислава Иванчева и откарването й в специализираната прокуратура, където трябваше да се запознае с материалите по делото срещу нея, тя е била конвоирана само с белезници. Въпреки това обаче манипулациите във Фейсбук продължиха. На нейната страница заедно с информацията за изписването й, беше публикувана (съвсем не случайно, убедена съм) снимка, на която тя е отново с белезници и с пранги на краката. Вълната на недоволство, очаквано, пак се разля.

Този път обаче реакция имаше от шефа на затворите и арестите в страната Васил Миладинов, който обясни категорично, че снимката е стара и при изписването Иванчева не е била с оковани крака. Освен това каза и че във възможно най-кратки срокове ще бъдат променени инструкциите за конвоирането. Как и в каква посока - все още не е ясно, но вероятно ще бъде наложен по-либерален режим.

Остава да се надяваме да няма случай на самоубил се арестант, за когото отговорност ще носят конвоиращите го. Малко след това изказване, на Фейсбук страницата на Иванчева бе пояснено, че снимката е стара и е от влизането й в болницата на 1 август.

Не, Иванчева определено не е първият арестант, воден с белезници на ръцете и с пранги на краката. Така бе воден и Владимир Пелов - затворникът, който успя да избяга, а след това умря в престрелка. По този начин бяха конвоирани и трима сирийци, обвинени за тероризъм, както и доста други подсъдими за убийства и изнасилвания. Някои от тях - психичноболни и повечето от тях - подсъдими за тежки умишлени престъпления. Когато за съдебно заседание се водят повече обвинени или подсъдими, всички те са с белезници както на ръцете, така и на краката и досущ приличат на три синджира роби.

В деня, в който излезе доклада на НПМ, четирима осъдени за убийства успяха от своя страна да осъдят успешно държавата в Страсбург заради нечовешко и унизително отношение в затворите. Балансът между сигурността и непогазването на човешки права е много труден и в България очевидно още не сме го усвоили. Затова случаи като този с Иванчева е показателен.

Но нека не ставаме три синджира роби - роби на манипулации - че тя е Ханибъл Лектър или че мерките за конвоиране драстично ще се променят и ще станат по-цивилизовани.