В геополитически план пандемията от Covid-19, възникнала в Китай през 2019 г., разкри провала на три идеологии: комунизъм, европеизъм и глобализъм. Такава теза изказва на страниците на френския всекидневник Le Figaro известният журналист и политически коментатор Рено Жирар.

Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животински произход, по-късно е предаден на човек в Ухан, голям град в централен Китай. Това предаване е станало на пазара Хуанан, където са се продавали живи диви и домашни животни, чиито клетки са били струпани в отблъскващо нехигиенични условия. Първоначално вирусът се е предал от прилеп на панголин. Богатите китайци са любители на дивите животни и придават на консумацията им много въображаеми качества (увеличаване на физическата сила, сексуалната потентност и т.н.).

Вирусът на Ебола също идва от прилеп. Вирусът на СПИН е предаден на хората от шимпанзе. Проблемът е, че китайските власти игнорираха предишен сигнал. През ноември 2002 г. в провинция Гуандун (Югоизточен Китай) възникна епидемия от SARS (тежък остър респираторен синдром, причинен от коронавирус), на пазар, където също са се продавали диви и домашни животни. Всички учени са наясно с опасността от зоонози (инфекциозни заболявания по гръбначните животни, преносими и върху хората).

Дори по-сериозен от тази безразсъдност, вторият провал на ККП се дължи на пристрастяването й към държавните лъжи и укриването. Обсебена от своя императив да гарантира "социална стабилност" на всяка цена, ЦК на региона Хубей предпочете да си затвори очите в началото. Той дори санкционира лекарите в Централна болница Ухан за вдигането на тревога. ККП все още не е обяснила на света защо рязко разпореди закриването на лабораторията за обществено здраве в Университета Фудан (Шанхай) на 12 януари 2020 г. Ден преди това тази авангардна лаборатория публикува последователността на вируса Covid - 19 на virological.org, научен дискусионен форум за вирусите, в свободен достъп. Именно публикуването на тези данни за генома доведе до разработването на нов тест за диагностициране на вируса. В продължение на 3 седмици ръководителите на ККП поставяха логиката на уж безпогрешната власт над медицинската истина.

Тези три седмици, загубени в първоначалната борба срещу вируса, днес натежават много силно. Ако болестта беше лекувана веднага след като се появи, днес нямаше да има пандемия.

Като че ли това не беше достатъчно, та ККП добави и "фалшивите новини" към лъжата и прикриването. На 13 март 2020 г. Жао Лидзян, новият говорител на китайското външно министерство, се осмели да туитне, че "американските военни може би са довели епидемията в Ухан". През октомври 2019 г. американските войници участваха в световните военни игри, които се проведоха в Ухан.

Китайските комунистически власти сега са много нервни, защото разбират, че народът знае отлично, че първоначално са излъгали и са започнали безмилостната си - и явно успешна - офанзива срещу вируса късно.

Вторият провал е този на идеологията на европеизма, който разглежда европейската конструкция (и нейната религия на отваряне на границите) като идеал сам по себе си, вместо да я използва само прагматично, в конкретния интерес на различните страни от ЕС.

На 13 март 2020 г. председателят на Европейската комисия разкритикува решението за затварянето на границите, взето от някои държави от ЕС за борба с пандемията. На следващия ден родината на Урсула фон дер Лейен прие същата здравомислеща мярка... Китайците постъпиха правилно като "затвориха" границите на Хубей, провинция пет пъти по-голяма от Холандия! Решението на Тръмп да затвори границите си за пътуващи от Китай в края на януари обяснява забавянето на болестта в Америка в сравнение с Европа.

И накрая, идеологията на глобализма, който вярва в добродетелите на абсолютното международно разделение на труда, също е фалирала, подчинявайки се само на класическите закони на икономическия либерализъм. Недопустимо е, че днес ние зависим от една толкова различна и далечна от нас страна като Китай за производството на нашите лекарства; и че Белият дом се опита да подкупи шефа на немската лаборатория CureVac, за да монополизира ваксината, която разработва. Когато излезем от тази пандемия, спешно ще трябва да установим истински европейски икономически суверенитет!