Циганин да се родиш в демократична държава. Кеф ти български, кеф ти румънски.

Саркози ще те прокуди от катуна в Булонския лес барабар с булката и чаветата. Че по 300 евра на дърт и по 100 на неизкласил циганин ще даде - да не гладуват завалииите по пътя към историческата родина.
А цяла Европа ще го охули: недей така бе, Никола - недемократично постъпваш с братята роми, човешките права им нарушаваш, евроценностите потъпкваш. И нацистката депортация ще му натякнат и холокоста ще си спомнят.
Европейските институции ще зарежат всичките си евродела и приоритетно ще се захванат с цигански работи. Ако е за българин или румънец - окото им няма да мигне. Виж - ромът си е друго нещо.

И в милата ни татковина - същото. Нека един средностатистически българин се опита да кърти стени и первази в блока си като бригадир скала на Хаинбоаз: на часа ще се цъфне полицията, която ни пази, и ще попита строго: „Хей, другарю, ти какво решил си с чука? С тоя трясък и искри..."
И рушителят на панелната обща спалня ще гледа известно време света на каре или ще отдъхва в чиста усмирителна риза, а от хапчета летящите розови слонове ще са като „боинги", интегриращи роми от Париж към родните вилаети.

А ямболският циганин размахва ударния инструмент под зоркия поглед на блюстителите на реда и местните управници, чиято единствена грижа е вандалът да не си изкълчи ръка в демонтажните напъни. А невестата на майстора със сюрия деца и внуци край мърлявите поли ще стои пред дверите на новоизникналия коптор и ще дава гневни интервюта: как държавата тябва да им намери нов дом, че и препитание за многогърлата челяд. Само дето не уточнява в мезонет ли иска да я настанят и с какво изложение. И менюто.

Преди време под топлите грижи на доста позавехналата кинолегенда и прясно изгряла природозащитничка Бриджит Бардо (Много френска връзка има по тоя цигански свят!) на родните роми им прибраха танцуващите мечки. Не било хуманно Ursus arctos-ът  с халка на муцуната да кърши снага под виещите трели на гъдулката и да подскача в ритъма на дайрето на жълтите павета.

Резерват им спретнаха в Белица. Позагладиха косъм мечките като циганин на френска издръжка, окопитиха се и като ги пуснаха по родните им места отпочнаха едно плодене като дванайсетгодишни циганки напролет.

Но планината е тясна като трамвай 12. В трамвая място за две групи джебчийки от Червен бряг наедно няма. А в гората - храна за много мечка. И почнаха да тръшкат потомците на вчерашните площадни танцьори бабите от родопските села, излезли да им берат малините и гъбите, да влачат добитъка на народонаселението като циганин медна жица...

А българинът, ошашавен от здравна реформа, от катадневно поскъпване, от политическо късогледство, партийно пустословие и депутатско безхаберие, от нагла престъпност и безочлива полицейщина, гледа новини и се чуди дали на задалото се преброяване да не се пише циганин. Четвърто поколение.
Пък да измъкне из-под дюшека скътаните за погребение от баба му парици, да развее новата евроциганска BG-лична карта и да духне къде Айфеловата кула и Триумфалната арка. Хем свят ще види, хем обратния път ще му е аванта, хем с прилична месечна надница в евра ще се прибере под протеклата бащина стряха.
И Европа ще му обърне внимание. И ще може той, сочейки телевизора, да каже на едничкото си (не по цигански тертип) отроче: „Виж бе, татьовото, и за нас се загрижиха тез пусти евроинституции!" А има шанс и декада на включването да му измислят...

А пък ако номерът с циганията не мине - да помоли преброителите да го пишат мечка. По тези географски ширини мечката си живее по-добре от двуногия. Защитен вид. Природозащитници се тюхкат има ли какво да яде баба Меца. За отстрелът й се иска разрешение. Не като за газенето на пешеходци на „зебра". И зимен сън й се полага - ама не я насилват да си го преспи за минали години, ако случайно е страдала от безсъние като отпускар от работохолизъм.

А представете си - на българските власти да им писне от изцепките на тъдявашните цигани с яки чукове и още по-дебели претенции, да се расърдят на Сарко, че им увеличава допълнително популацията и да решат да си го върнат тъпкано. И да му депортират мечките на Бардо. За негова сметка.
Също ще има полза: мечка във френски зоопарк със сигурност получава по-добри грижи и се храни по-добре от пациент в болница на Ана-Мария Борисова...