За днес Андрий Шевченко беше най-интелигентният и уравновесен политик с проевропейска позиция, с когото успях да разговарям. Отдели ми 10 минути, защото много обича България, рецитира ми Тарас Шевченко на български език и дори се похвали, че негови близки роднини имат апартамент в град Бяла на морето. Той единствен от «евроинтеграторите» не обиди никого.

Иначе от всички лозунги и крясъци от трибуната по адрес на президента Виктор Янукович, министър-председателя Николай Азаров, външния министър Леонид Кожара и тяхната Партия на регионите, най-много се смях на един лозунг, изписан от студентите от Киевския държавен университет: "Коль боишся за анал - значит ты регионал!" (ако те е страх за задника ти - значи си от Партията на регионите). Има и по-сериозни закани, като "Смърт за Янукович", както и по-безобидни: "Янукович - куфар - гара - Русия - тайга - Магадан". Много противници на президента вече дори го съжаляват, смятайки го за марионетка на силния човек на Владимир Путин в Киев - Виктор Медведчук - лидер на партията „Украински избор".

От друга страна, студентите и протестиращите като цяло, се държат невероятно интеллигентно и възпитано помежду си и особено към чуждите журналисти. Колегите от Би Ти Ви и ТВ-7, с които разговарях, потвърдиха, че са максимално улеснени в работата си от организаторите на протеста.

Сградите на профсъюзите и на Киевския градски  съвет са превърнати в лагери, където се раздават  топла храна и чай, предлагат се лекарства, топли дрехи и обувки, а дюшеците и одеялата, с които са покрити подовете, стигат за всички присъединили се към протеста от всички украински райони.

Впечатлен съм, че никъде не видях нито капка алкохол, няма дори празни бутилки от бира! Това за традициите на Украйна е невероятно постижение и говори много добре за организаторите на протеста.

Той наистина би преминал в напълно европейски дух, ако не бяха някои провокатори.

За съжаление, те се срещат най-вече сред депутатите и ръководството на парламентарната партия "Свобода", която възвеличава украинците, сътрудничели на Гестапо и служили във Вермахта и СС.

Нейният председател Олег Тягнибок - вече обигран политик, отправи най-директни заплахи към президента и премиера и, по същество, даде сигнал за начало на революция. Всичко обаче беше казано по начин, който да направи невъзможно повдигането на обвинения срещу него за разпалване на ненавист и заплахи със саморазправа.

Това не може да се каже за колежката му Ирина Фарион, която някои рускоезични медии наричат "бясната". Тя за пореден път възвеличи Степан Бандера и Роман Шухевич - преки виновници за смъртта на стотици хиляди руснаци, поляци и евреи. И не си даде сметка, че прави лоша услуга на евроинтеграторите - в самата Полша част от националистическите идеолози сензационно заявиха, че в случая интересите на полските и руските националисти съвпадат!

Става дума за това, че и едните, и другите не искат евроинтеграцията на Украйна. Тя не им е нужна, защото "на Изток украинците боготворят Червената армия, а на Запад - Шухевич и Бандера, довели избиването на поляците във Волин (северозападна Украйна) до Геноцид". Освен това, Украйна е по-голяма от Полша и ще и пречи, като привлича огромната част от еврофондовете към себе си, и същевременно ще генерира бедност, престъпност, безработица. От всичко това ще страда и успешната полска икономика.

Никъде в Киев не се забелязват активисти на Партията на регионите. Те благоразумно са се скрили и чакат да отмине бурята, за да не увеличават излишно напрежението. Още повече, че са наясно, че с такъв президент като Янукович (бившият министър на вътрешните работи в правителството на Юлия Тимошенко - Юрий Луценко, който също лежа в затвора, потвърди, че Янукович има три присъди за криминални деяния от съветско време) евразийката идея и проруските настроения са компрометирани пред украинската и световната общественост.

В момента рускоезичните православни от Изтока и Юга и украиноезичните гръко-католици и католици от Запада и Центъра приличат на двама все още съпрузи, които отдавна са престанали да се обичат и всеки си е намерил любовник (Изтокът и Югът - Руската федерация, Западът и Центърът - ЕС), но заради децата и общите имоти и бизнес, са принудени да поддържат формално брака си.

Настъпил е обаче моментът, когато не могат да се търпят и е започнала размяна на плесници. След плесниците може да дойдат юмруците и всичко да завърши с летален изход.

Така че, разводът трябва да се случи, докато е време! Унитарна Украйна отива в историята.