Дафне Каруана Галиция, Ян Куцяк, Антонио Хектор Гонзалес, Шуджаат Бухари, Виктория Маринова ...

Списъкът с убити журналисти по света през последните месеци расте, а това е нещо ново за страни от Европейския съюз. Към този списък може би трябва да добавим и името на саудитския журналист Джамал Кашоги, който изчезна на 2 октомври в Истанбул, и който според източници на турска полиция е бил убит от саудитски агенти в района на консулството на неговата страна в турския град. Общото между всички тези убийства очевидно е да бъдат накарани да замлъкнат обезпокоителните гласове, както и да служат като предупреждение към други журналисти, които биха се изкушили да разследват, да коментират, да предупреждават за сенчестите зони на своите общества и техните управници. Това пише в свой анализ за френското списание Le Nouvel Observateur журналистът и председател на организацията "Репортери без граници" Пиер Аски.

Зверски убита Виктория Маринова беше на 30 години, водеща на новинарска програма по българския телевизионен канал TVN. Тя беше жестоко убита посред бял ден в събота в Русе, град в северната част на страната. Полицията разследва всички версии, включително и лични, но колегите на Виктория отбелязват, че последната тема, представена от младата жена в ефир, е репортаж на разследващите журналисти от сайта Бивол за огромна измама, свързана с отклоняването на европейски фондове. Самите журналисти от Бивол също са получили смъртни заплахи.

Атанас Чобанов, съосновател на Бивол, вижда връзката: "Това убийство е извършено само дни след излъчването на този чувствителен репортаж на Виктория Маринова. Отдаваме почит на смелостта на тази журналистка, единствената, която имаше куража да говори за тази измама с европейски средства по телевизията и в репортаж с такъв формат. " Ян Куцяк, разследващ журналист от Словакия, беше убит през февруари заедно с приятелката си Мартина Кушнирова. Четирима заподозрени бяха арестувани в края на септември, а разследването показва, че убийството е било поръчано за около 700 000 евро. Арестуваните заподозрени са изпълнители, а словашката полиция още не е посочила един или няколко са поръчителите. Версиите сочат към сенчест словашки мултимилионер, чиито дейности Куцяк е разследвал или към Ндрангета, калабрийската мафия, която е много активна в Словакия.

Първата жертва на тази поредица от убийства на журналисти в Европейския съюз, Дафне Каруана Галиция, също беше журналист, който се занимаваше с чувствителните въпроси на политическата и бизнес корупция. Убийството с кола бомба беше извършено от професионалисти. Навсякъде по света се натъкваме на подобен зловещ списък от журналисти, убити в ситуации, които не са тези на въоръжени конфликти или въстания. Мексико, най-опасната държава в света, не е във война, ако не считаме тази на наркотрафикантите. И не е добра идея да се намирате в полезрението на убийците.

Хектор Гонзалес Антонио е 40-годишен журналист, семеен с две деца, кореспондент на националния вестник "Екселсиор" в щата Тамаулипас, на границата със Съединените щати, крепост на един от най-жестоките наркокартели в страната. Тялото му беше намерено на черен път, гол до кръста, с обезобразено лице. Според Балбина Флорес, представител на "Репортери без граници" в Мексико, този регион "е черна дупка за свободата на пресата и поради тази причина има голяма вероятност престъплението да е свързано с журналистическата му работа".

В Европа умираме, защото искаме да разследваме

Случаят на Джамал Кашоги е от малко по-различно естество: този саудитски журналист от миналата година живее като изгнаник във Вашингтон заради критиките си към саудитския принц Мохамед Бен Салман. Най-вероятно неговите възгледи са му стрували живота. Кашоги, известен и уважаван в Близкия изток, публикуван от "Вашингтон пост", влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври за административна процедура и никога повече не излиза, въпреки твърдението на саудитските власти.

Източници в турската полиция съобщиха, че 15 саудитски агенти са пристигнали в началото на миналата седмица с два специални полета и са отишли в консулството. Твърде вероятно е тези агенти да са убили журналиста. "Вашингтон поуст", Хюман Райтс Уоч и "Репортери без граници" настояват за международна анкетна комисия за изясняване на случая.

Журналистиката винаги е била опасна професия, но най-вече за тези, които я практикуват на бойното поле: войните във Виетнам и Камбоджа през 1970 г., Афганистан или Сирия през последните години, списъкът на жертвите е дълъг. Но и днес умираме в Европа или другаде, защото искаме да разследваме случаи на измама и корупция или просто заради различно мнение. Безспорно поръчителите смятат, че са по-свободни в среда, която е станала по-неблагоприятна за журналистите.

В Словакия, след убийството на Ян Куцяк, премиерът подаде оставка, защото беше обвинен, че е създал враждебен климат към журналистите в страната. Това, което е валидно в Словакия, се проявява в различна степен навсякъде, било то в Чехия, където самият президент размахва Калашников, заявявайки, че го пази за журналисти или в САЩ, където Доналд Тръмп нарича журналистите "врагове на народа". Да се осигури защита на едно журналистическото разследване не е само работа на журналистите, нито на съсловието ... Задача на обществото е да опази едно от своите контраправомощия, без които не съществува нищо друго освен абсолютна власт, чиито първи жертви са гражданите без достоверна информация.