Анестезиологът си отива, идва стоматологът. Какво ще донесе тази смяна на медици и пациенти?

Едва ли има друг здравен министър, освен д-р Москов, който оставя след себе си толкова оспорени и отхвърлени по съдебен и всякакъв друг ред решения.

Най-екстравагантната му идея - за пръстовите идентификатори, претърпя пълен крах, след като беше обявена за нищожна с решение на ВАС, отпечатъците бяха отменени и действието на наредбата - спряно.

След провала на идеята за изчистване на корупцията в болниците, с въвеждане на автентификатора, се нарежда и скандалът с турските ваксини. По тази линия Москов е с три повдигнати обвинения - две за длъжностно престъпление и едно за липса на управленски контрол.
Горещо рекламираната от бившия министър здравна карта, беше обявена от ВАС за противоконституционна, защото чрез нея се дава възможност за избирателно договаряне с Касата, а това чист е корупционен механизъм.

Още едно спорно решение в "портфолиото" на Москов е Наредба 10, с която на практика се изземва правото на лекарите да решават с какъв медикамент да лекуват пациента. Те могат само да нанесат международното непатентно име на лекарството, а фармацевтът да избере конкретната търговска марка. И децата могат да се сетят, че това е възможност аптекарят да предпочете лекарството, което му носи по-голяма печалба.

С въвеждането на основен и допълнителен пакет Москов наруши свещеното право на равнопоставеност на пациентите. Пълно финансиране има само за основния, допълнителният е с доплащане. Тъй като здравеопазването страда от хроничен недостиг на средства, въпреки непрекъснато увеличаващия му се бюджет, не е трудно да се досетим, че листата на чакащите лечение по допълнителния пакет ще е безкрайна, а финансирането на дейностите по него - негарантирано.

На тръгване реформаторът начена и търг за доставчици на лекарства за следващите две години. Сумата е 1 милиард и 200 милиона лева. Според експерти още на ниво тръжни книжа става ясно кои ще са монополистите в доставките до 2019 година.

Москов направи каквото можа, а той се оказа с мощен потенциал за гафове.
Кой сяда на грешния му стол?
Стоматологът д-р Илко Семерджиев вече има история като здравен министър, при това със завършен мандат в правителството на Иван Костов.

Той е първият директор на НЗОК. По негово време болниците бяха преобразувани в търговски дружества, участъковите лекари бяха произведени в общопрактикуващи, а поликлиниките станаха ДКЦ-та. Д-р Семерджиев е "бащата" на клиничните пътеки, въведени по време на неговото министерстване. В този период бяха приватизирани и сериозен брой рехабилитационни клиники.

И д-р Семерджиев има повдигнато обвинение в министерската си биография - по скандала "АремисСофт", който по финансови мащаби може да се мери с пръстовия автентификатор на Москов. Министърът бе привикан в прокуратурата да обясни как са източени милионите предвидени за изграждане на обща информационна система, която трябваше да свърже болниците, личните лекари и НЗОК. След 9 години съдебни дела той беше напълно оправдан.

Сега на д-р Семерджиев му предстоят няколко месеца като служебен министър на здравеопазването.

Едва ли може да се намери по-стръвен критик на Москов от него. Във фейсбук профила му изобилстват статуси посветени на реформатора.
Един от най-безобидните гласи: "В началото на мандата Петър Москов се притеснявал, че никой не го търси за нищо и че няма да го запомнят. Сега се притеснява, че няма да го забравят и че няма да може да се скрие."

Колкото до отношението му към новоизбрания президент, симпатии личат отдалеч, макар и облечени в сложна витиевата стилистика: "...имаме обещаващ нов президент, деконцентрация на автократичната власт, известно възстановяване на демократичния дизайн и шанс да мръднем напред."

Е, д-р Семерджиев, заинтригувахте ни, сега всички сме вперили поглед да видим как ще промените дизайна в здравеопазването, за да получим шанса да мръдне напред... след тази деконцентрация. Или пак ще ни "вадят зъбите без упойка"?