Масовата ваксинация у нас тръгна да набира скорост, отвориха се зелени коридори, заработиха ваксинационни центрове в цялата страна, извиха се опашки и тъкмо да поемем окончателно към създаването на колективен имунитет цялата дейност замря. Оказа се, че няма ваксини за потока желаещи да се имунизират срещу коронавирус. Междувременно вчера във Враца приключиха втора фаза от ваксинацията.

Не че вече някой следи фази, а и да опита - ще му е трудно. Защото преди седмица изготвяните и разпространявани до няколко институции списъци се обезсмислиха. Колкото до фазите и досега никой не може да даде логичен отговор защо например млад IT специалист, който работи дистанционно, е предвиден в трета фаза като по-застрашен от един хронично болен, който е включен в четвърта фаза. Но това са дреболии на фона на ваксинационния дефицит, който за няколко дни обхвана държавата.

Преди два дни здравният министър не издържа, емоционално избухна срещу един от доставчиците и го обвини в липса на оперативност. Дали? Нека се върнем малко по-назад и да проследим ваксинационните събития, както са изложени в Единния информационен портал.

Дни преди Коледа, на 22 декември миналата година, на работна среща при премиера, където обикновено се вземат важните ваксинационни решения и се дава тласък, здравният министър обяви, че на 27 декември започват имунизациите срещу коронавирус у нас, защото чакаме всеки момент 10 000 дози от първата одобрена иРНК ваксина. Тогава от щабовете обявиха, че до края на януари се очаква да бъдат доставени близо 100 000 дози ваксина, достатъчна за имунизирането на около 50 000 души. Количеството пристигна, в три големи града едновременно - София, Пловдив и Бургас тържествено бяха поставени първите дози, разбира се, най-пръв, пет минути преди ген. Мутафчийски се ваксинира министър Ангелов.

Три дни по-късно, правителството отпусна още 125 милиона лева за ваксини срещу COVID-19, както каза министър-председателят: "С тези 125 милиона лева, общо 305 милиона лева са дадени от парите на българските данъкоплатци за ваксини." Министърът на здравеопазването информира, че ваксинацията върви по план и вече са ваксинирани 3844 души в цялата страна.

На 4 януари пристигна втора пратка с 25 000 ваксини от Pfizer-BioNTech, ваксинационния щаб обяви, че до две седмици се очаква да завърши първа фаза и веднага да започне втора, където е предвидено ваксинирането на всички желаещи от домовете за възрастни хора.

Ден по-късно, насърчено от ритмичните доставки, Министерството на здравеопазването публикува списък по месеци на очакваните количества ваксини срещу COVID-19 на одобрените от ЕК до момента производители. От ваксината на BioNTech през януари се очакват 60 450 дози, през февруари - 75 075, през март - 102 375, април - 300 000, май - 77 350, юли - 375 000 дози. От ваксината на Moderna очакваните дози през януари са 6000, 32 000 през февруари, 22 000 през март, по 220 000 през април и юли. Общият брой на очакваните дози от двете одобрени ваксини, заедно с получените през декември 2020 г., са съответно 1 милион от продукта на BioNTech и 500 хиляди от продукта на Moderna.

Няколко дни по-късно пристигнаха и първите 2400 дози от ваксината на Moderna. Следващите 4000 дози се очакват на 25-ти януари, каза министър Ангелов и обяви, че Европейската комисия вече е сключила договор за допълнителни количества от първата доставена в България ваксина на Pfizer. "Страната ни участва и в това споразумение с индикативни количества. Към днешна дата те са близо 2 900 000 ваксини", съобщи Ангелов.

Нека само да уточним, че до тази поръчка допълнителни дози се стигна, след като по същото време AstraZeneka обяви, че ще ѝ е невъзможно да покрие първоначално договорените доставки за Европейския съюз. Това видимо не притесни нашите здравни власти, а министър Ангелов заяви: "Вече сме абсолютно сигурни, че ще има достатъчно количества ваксини за всички български граждани." Ами така е, нека му се тревожат стратезите от Европейската комисия. Че ще има, ще има - някой път. Въпреки че пак ни обясниха какво чакаме - на 18-ти януари ще пристигат още 35 000 дози от ваксината на Pfizer.

На 18 януари обаче пристигнаха само 18 720 дози, които се оказаха наполовина от заявените, но здравните власти ни увериха, че оттук нататък ще влезем в график. И пак обявиха какво чакаме - следващата седмица - 4000 дози от ваксината на Moderna, в началото на февруари - 35 000 дози от Pfizer/BioNTech, а в средата на същия месец и още от същата. Главният държавен здравен инспектор тогава обяви, че през април ще можем да започнем масовата ваксинация.

На 25 януари пристигнаха 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, а през февруари се чакаха 83 хил. дози, през март 104 хил. ваксини от същия производител. До края на седмицата трябва да дойдат още 3600 дози от ваксината на Moderna, което е втора доставка от този производител.

Същия ден здравните власти обявиха, че личните лекари могат да започнат да правят списъци с желаещи да се ваксинират.

На 29 януари оперативните ни щабове изведнъж се сетиха, че ще има избори и съобщиха, че ваксинационният план ще бъде изменен и в третата фаза ще бъдат включени всички участници в изборния процес.

В самия край на януари пристигнаха заветните 3600 дози от ваксината на Moderna и месецът приключи. Да видим сбъднаха ли се прогнозите?

От очакваните ваксини 60 450 дози ваксини на Pfizer/BioNTech, България получи - 50 910, което е още по-далеч от първоначално прогнозираните 100 000 дози.

Очакванията за количеството от ваксината на Moderna бяха за 6000 дози през януари, колкото и получихме.

Тези леки несъответствия в заявено и доставено обаче не помрачиха ентусиазма на властите. Февруари започна бойко, шефът на ИАЛ и член ва ваксинационния щаб Богдан Кирилов обяви, че през същия месец ще получим 83 000 дози от Pfizer/BioNTech, а други 260 000 ще дойдат от AstraZeneka, които вече бяха обявили, че не са в състояние да изпълнят договорените количества в този срок. Какво получихме през февруари?

39 780 ваксини от Pfizer/BioNTech, 6000 от Moderna и 117 600 от AstraZeneka.

Междувременно обаче, без особено притеснение, властите ентусиазирано отвориха зелени коридори - да се ваксинира, който иска, защото както беше обяснено, ваксините стоят, а хората от списъците на фазите, не идват да се ваксинират. Дребно уточнение е, че не идват тези, които са избрали друга ваксина. Нали имаме избор? Макар че напоследък все по-упорито се твърди, че всъщност избор поне на този етап няма и че най-добрата ваксина е тази, която е в наличност.

Както и да е, отпушиха се зелените коридори и млади и здрави хора се стекоха към ваксинационните центрове, някои от които дори функционираха денонощно, за да се насмогне на обществения интерес. Личните лекари, които основно трябваше да осъществяват този процес, се оказаха зрители. Малко по-късно се разбра, че масовата ваксинация спира, преди да е станала наистина масова.

И това вече "взриви" здравния министър, който избухна срещу един от доставчиците, възмутен, че не спазват индикативните договорки, а премиерът, застанал насред поредната полянка, се закани, че ще си искаме парите. Изненада? Може би само за оперативните ни щабове.

Вярно, че не е сега моментът - омешали сме всички фази, хвърчат списъци, които РЗИ не смогва да обработи, зелените коридори стоят празни, личните лекари тъкмо да почнат да ваксинират пациенти и трябваше да спрат, а на всичко отгоре заболеваемостта очаквано расте и идват избори. Да не говорим, че мерките падат една след друга.

Моментът никак не е подходящ за редуцирани доставки. Всъщност ние нямаше ли да стартираме масова ваксинация през април? Като се замислиш, през април нещата може да са коренно различни и в щабовете да са други, да не говорим, че човекът, който дава парите може да не е същият. От друга страна - ако вярваме на казаното, парите вече са дадени. Нищо. Поупражнявахме се в масова ваксинация, вярно на самодейно ниво. Другият път може да ни се получи по-добре.