Те са високо начетени, знаят всичко за ваксините. Някои по-авантюристично настроени влачат неимунизираните си деца по ашрами, за да докажат, че няма нищо по-устойчиво от естествения имунитет. Дребна подробност е, че ашрамите са сравнително уединени места, в които пребивават главно възрастни, имунизирани в годините, когато нямаше достъп до "прогресивна медицинска литература" и ваксините се поставяха под строй.

Сега тези напредничави, но иначе имунизирани, родители въодушевено превеждат и разпространяват в социалните мрежи всякакви "научни" доказателства (последни разкрития по темата) за вредата от ваксините. Защото ваксините причиняват аутизъм, ДЦП и всякакви други необратими увреждания на децата ни. Пламенно защитават тезата си и клеймят всеки идиот, който се е подвел по Световната здравна организация (СЗО). В тази световна организация не се занимават с нищо друго, освен с намаляването на човешката популация под прикритие. Това е може би една от най-големите световни конспирации в новата ни история.

А историята на гуруто на антиваксърското движение се припомня периодично, но впечатлява единствено проваксинално настроените. Започва през 1998 г., когато Андрю Уейкфийлд някъде споменаван като хирург, другаде като гастроентеролог, но в никакъв случай имунолог, публикува "световно известната си статия" за връзката между ваксината срещу морбили, паротит, рубеола и аутизма. Теорията му и досега не е подкрепена официално от нито един учен по света. Две години след "сензационното" откритие на Уейкфийлд става известно, че докторът е фалшифицирал данните в отчета си, защото е имал финансов интерес. Статията му незабавно бива изтеглена, а медицинският му лиценз отнет. Въпреки това той продължава апостолската си мисия да пътува по света и да популяризира "научните" си открития по неформални събития, посещавани от "просветени" родители.

Пораженията от антиваксърското движение са толкова сериозни, че през 2017 година американският неправителствен мозъчен тръст "Съвет за международни отношения" (Council on Foreign Relations) публикува интерактивна карта с подробна информация за последствията от него в световен мащаб. Картата излиза на страницата Vaccines Work (Ваксините действат). В нея са проследени огнищата на морбили, паротит, рубеола, полиомиелит и коклюш за периода 2008-2017 г.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщават, че ежегодно от морбили умират над 146 хиляди души по света, основно деца. Увеличават се и смъртните случаи от коклюш. В САЩ ежегодно от това предотвратимо заболяване умират над 190 хиляди души. Миналата година бе отчетено увеличаването на случаите на заболяване от магарешка кашлица и у нас, в Пловдивско, заради отказ от имунизиране. Поразените бяха основно бебета и малки деца.

Между другото, набедената СЗО публикува в началото на тази година списък, в който посочи отказа от имунизации като една от основните опасности за 2019 г. Наред с грипната пандемия, замърсеността на въздуха и климатичните промени, СПИН-а, рака, диабета и сърдечно-съдовите заболявания. Това, което особено тревожи експертите в организацията, е, че през 2018 г. случаите на морбили (дребната шарка, която само допреди няколко години беше овладяна) са нараснали с 30%. Вероятно данните, че ваксините предотвратяват до 3 милиона смъртни случая годишно, а още 1,5 милиона души можеше да бъдат живи, ако бяха ваксинирани, не са довод за авангардно настроените им противници. В публикувания списък СЗО отбелязва, че едната от причините за разпространението на болестта е все още трудния достъп до ваксини в някои райони на света.

Нашият случай обаче не е такъв - имаме ваксини, имаме национален имунизационен календар, имаме и сравнително активни кампании "за" имунизирането. У нас причините за поява на болестта са, според определението на СЗО, "сложни". Защото става дума за съзнателен отказ от имунизиране на децата. По думите на д-р Ангел Кунчев под 1% от родителите у нас официално са заявили, че отказват да ваксинират децата си. Процедурата изисква да подпишат декларация за отказ и да я предоставят на личния лекар на детето. На пръв поглед тази статистика не смущава особено - под 1 %. Това обаче са само официално отказалите ваксина за децата си родители. Другите са неофициално отказалите се, тези, които не са подписали никакви документи и с "натиск" или "договаряне" се споразумяват с лекарите. Така децата с доказуеми и недоказуеми откази се вливат в детските градини и училища, сред нашите ваксинирани наследници, които всъщност поемат тежестта да поддържат общия имунитет. Да, но има и деца, които не са имунизирани по медицински причини. Техните родители не са революционно настроени срещу ваксините. Подчиняват се на обстоятелствата и треперят всяка година по това време, когато "избухнат" шарките, защото си дават сметка за рисковата ситуация, в която са децата им.

А рисковата ситуация става все по-рискова, защото се увеличават неимунизираните. След епидемиологичния взрив от морбили в Гърция и Сърбия миналата година здравното министерство спешно нареди пропуснатите ваксини да бъдат поставени. Причината бе недостатъчното имунизационното покритие в страната. В някои райони то достигаше едва 75% процента, което увеличаваше риска от възникване на епидемичен взрив. Сред застрашените райони бяха Търговище, Габрово, Варна и Добрич. Защо е опасна дребната шарка специалистите са обяснявали неведнъж - защото е силно заразно заболяване, вирусът прониква през горните дихателни пътища, заразяването става още с първия контакт с болен, независимо от възрастта, а инкубационният период е 9-11 дни. И ако бебето до 6 месеца има антитела от майка си и все още не е застрашено, колкото по-големи са неимузинираните деца, толкова по-голям е рискът от заразяване, съответно и по-сложно протича заболяването. Най-честото усложнение е пневмонията, на второ място са инфекциите на централната нервна система. Освен това дребната шарка потиска имунитета задълго, което прави децата податливи на бактериални инфекции.

У нас, в началото на тази година бе отчетено 90% имунизационно покритие. По-различна е картината обаче в съседните страни. По данни на СЗО остава тревожна епидемичната обстановка в Сърбия, където миналата година заболелите бяха над 5700, в Гърция над 2000 случая, а в Румъния - 4785. Освен това бе регистриран "внос" на морбили от Италия, Англия и Германия. Дребната шарка дебне отвсякъде.

В САЩ начело на проваксиналните движения са лекарите. Нашите притеснено мълчат. Сигурно, за да не ги обвинят в заговор с фармацевтичните компании.

Преди време снимката на една американска лекарка обиколи социалните мрежи, само защото приемаше пациентите си облечена с тениска, на която пише: "Ваксините са причината да има възрастни хора."

Бихме могли да перифразираме: "Ваксините са причината да има живи антиваксъри."