Вече два месеца продължават антиправителствените протести в столицата и в други градове. Политическата криза е дълбока, противопоставянето е остро, а кабинетът е под постоянен уличен натиск. В тази ситуация международните реакции някак остават встрани. Не, че не се отразяват, но сякаш обобщената позиция на Европа липсва в картината.

Помним, че в началото на протестите Европейската народна партия чрез лидера на групата в Европейския парламент Манфред Вебер се обяви в подкрепа на българското правителство, а председателят на АЛДЕ Ханс ван Баален осъди акцията в Росенец срещу "сараите на Доган". Какви обаче са доминиращите реакции сега?

Бърз преглед от последните показва, че ситуацията се е изменила. Ето някои отзиви за случилото се в България през миналата седмица.

Зам.-председателят на ЕП и член на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Катарина Барли обвини българското правителство в разпространение на фалшиви новини във връзка със заседанието при закрити врата на същата комисия, засягащо върховенството на закона в България.

Евродепутатката от групата "Социалисти и демократи" в ЕП Биргит Зипел коментира в Туитър: "Повече от 50 дни българите протестират срещу ширещата се във властта корупция. Мирните протести в България се посрещат с насилие, спорното върховенство на закона се сблъсква с мълчанието на групата на ЕНП. Хората заслужават нещо по-добро! Защитаваме правото им на протест." Нещо повече, цялата група на S&D излезе с позиция в подкрепа на исканията на протестиращите за честни избори и правова държава. Лидерът на групата Ираче Гарсия заяви: "Гражданите са изгубили доверие в правителството и в ключови институции на държавата. Непропорционалната употреба на насилие срещу протестиращи граждани няма да доведе до повишено доверие към управляващата коалиция, а по-скоро до обратното. Това не може да се случва в страна-членка на ЕС."

Колежката им от "Обнови Европа", румънката Рамона Стругариу диретно атакува премиера Борисов във Фейсбук: "...задържането, побоят и заплахите срещу обикновени хора и представители на медиите, са истински позор за вашето управление. (...) Изпълнете техните искания (на протестиращите). Това е правилният начин да продължите напред, вместо да разрушавате демокрацията в собствената си страна с това скандално потъпкване на права и свободи."

След арестуването на съпредседателя на "Зелено движение" Борислав Сандов, и европейските Зелени взеха отношение, призовавайки за незабавното освобождаване на всички мирно протестиращи, които са в ареста.

И ако изредените досега примери са все на представители на политически опоненти на правителството (Катарина Барли е от групата на социалистите и демократите), то особено внимание следва да се обърне на едно интервю, публикувано в politico.eu на 1 септември. Интервюираният е Гюнтер Крихбаум, старши законодател в германската ХДС, който настоява ЕНП и ЕК да обърнат сериозно внимание на България.

"България е видяна като най-корумпираната страна в ЕС, което е недопустимо", казва Кирхбаум и добавя: "Влизането на България в ЕС е свързано с ясни ангажименти и очаквания... и сега българските граждани остават излъгани за плодовете на членството в ЕС."

"България трябва да бъде поставена на дневен ред. Обвиненията трябва да бъдат обосновани. Работа на Европейската комисия, като пазител на европейските закони, е да предприеме действие. Ако комисията сметне обвиненията за верни, то тя трябва да предприеме действия в отговор на тяхното неспазване", казва още Крихбаум.

Последният абзац почти в прав текст казва, че ЕК трябва евентуално да стартира процедури, подобни на тези срещу Полша и Унгария. И това идва от устата на представител на партията на Ангела Меркел - най-солидната външнополитическа опора на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов!

Що се отнася до самата Европейска комисия, тя засега се ограничава до общи приказки от рода на "полицейското насилие срещу протестиращи не трябва да е непропорционално". А на среща с български граждани в Мюнхен представителят на ЕК Ренке Декарм ги увери, че "диaлoгът c Бългaрия нe e приключил, тoй прoдължaвa. Ocвeн мeхaнизмa зa cътрудничecтвo и прoвeркa, cъщecтвувaт и рaзлични други нaчини дa ocтaнeм в диaлoг". Последното е напомняне за плановете на ЕС да обвърже отпускането на евросредства с изискването за върховенство на закона.

Доста по-остро се изказа Съветът на Европа, който излезе със заключение, че България не прави нищо за отчетността на прокуратурата. Както знаем, Съветът на Европа няма онези лостове за влияние, с които разполага Еврокомисията, но неговата реакция е символна. Щом Съветът на Европа критикува властите в София, значи вероятно нещата са отишли далеч. В общи линии, макар и тонът, зададен от Европа, да е негативен, все още е рано да се твърди, че българското правителство тотално е загубило европейска подкрепа. Но сигналите са налице. Което е още един повод за размисъл на "Дондуков" 1.

Освен с "вътрешния фронт" (протести), кабинетът "Борисов" ще трябва да се съобразява и с "външен"...