Брюксел ни "хлопна вратата" за пореден път за свободна емиграция към САЩ. За добро или илюзорно лошо... Визите за страната на неограничените възможности остават за гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. В същото време старият континент е с безвизов достъп за американците.

Европейският парламент призова Комисията да предприеме мерки за временното въвеждане на визи за граждани на САЩ, тъй като Вашингтон все още не е предоставил безвизов достъп за граждани на пет държави членки на ЕС.

В резолюция евродепутатите призовават ЕК до два месеца да предприеме необходимите законови мерки.

анкета

Да въведе ли ЕС отново визи за американците?

Да 82.3%

Не 8.6%

Това нищо няма да промени 8.5%

Нямам мнение 0.6%

Самите български представители в ЕП не са единни за ефекта от падането на визите за България. Според консерватора Николай Бареков това само ще увеличи и улесни изтичането на мозъци от страната ни. Донякъде - притеснения с основание. Вече наближават трийсетина години от прехода, десет години от присъединяването ни към ЕС, а животът на българина не се е подобрил чувствително или поне с очакваните от хората темпове. Разкриха се възможности обаче за реализация навън, малко по-лесна и достъпна. Не успяхме май да разбием клишетата сред европейците, които се плашат от българската работна ръка, атакуваща по-добри и платежоспособни трудови пазари. За толкова години страната ни се "специализира" в производството на гастербайтери. Ефект на глобализацията.

Напълно вероятно е безвизовият достъп до САЩ да доведе до допълнителен теч на работна ръка. Такава и на нас ни трябва. Вече бизнесът страда остро от кадри. Висок брутен вътрешен продукт и иновативна икономика се правят от високо квалифицирани кадри. Засега държавата и бизнесът не могат да удържат на конкуренцията на развитите пазари. Въпросът е какво ще се случи с родината и как тя ще издържи на глобалните процеси в тази посока.

Друг обаче е принципът за справедливост. САЩ трябва да се съобрази с европейските правила и да свали визите за България. Страната ни е верен съюзник на щатите, нали така се изтъква в двустранни разговори. Какво би изгубила американската икономика от нова работна ръка? И какво би спечелила? Напълно възможно е да не се случи вълната от българско нашествие. Но има договорки, които следва да се изпълняват, както настоява социалистът Момчил Неков.

Очевидно въпросът за визовата реципрочност не е еднозначен и дебатът на местна почва предстои. Важно е все пак каква ще е позицията на страната ни, дали ще прецени правилно тежестта, ползите и загубите на двете тези. И дали ще припомни на ЕК, че подкрепихме общността за санкциите срещу Русия, общоевропейско решение, разбунило русофилските и русофобски настроения в страната?

Дали Комисията ще "санкционира" щатите за неспазването на договорките?( въпрос без никаква -филия или -фобия). А от къде идва спорът?

Според механизма за визова реципрочност, ако трета страна не отмени изискването за виза в рамките на 24 месеца от получаване на уведомление за липса на реципрочност, Комисията трябва да приеме делегиран акт за суспендиране на безвизовия режим за граждани на съответната страна за период от 12 месеца.

Парламентът и Съветът могат да възразят на такъв акт. След уведомление за липса на реципрочност от 12 април 2014 г. Комисията трябваше да е реагирала преди 12 април 2016 г. Въпреки повторните призиви от страна на евродепутати, тя все още не е предприела никакви законови мерки. Канада също изисква визи от граждани на България и Румъния, но вече обяви, че тези изисквания ще бъдат свалени от 1 декември 2017 г.