Два проблема имаше България - дупките и глупаците. Премиерът, като един управленски Хари Потър, замахна с магическата тояга, за да намери решение на първия. Създавайки непреодолим трети - как да бъде изпълнена несломимата му воля. И усещането, че вторият така и ще си остане нерешен...

Здравата армейска закалка позволява на министър Радев, без да му трепне окото, да приема заповед от типа "Ще кòпаш от тук до обяд!" Когато е дадена не от старшина, а от цял генерал-лейтенант, бил той от резерва, че сега и премиер, какво му остава - да тракне уставно с токове, да измърмори "Разбирам" и да се изниже от Министерски съвет. С преглътната вътрешна съпротива: "Ще кòпам аз! От теб до другото дърво..."

При цялата раболепна изпълнителност разбира, че заръчаното от първия министър - полицай до всяка дупка, видеонаблюдение във всяка махала, униформен до всяка кошара - е реалистично като картина на Шагал. И е необходим план "Б".

В МВР Радев не се чувства различно от обичайната войскова среда. И тук всяка заповед е предпоследна; който нищо не прави, никога за нищо не е виновен; добре свършената работа не остава ненаказана; за симулиране на дейност отива повече енергия отколкото за дейност; не е важно какво си свършил, а как си доложил.

И министърът каза полутвърдо "не" на премиерската идея "дупка-полицай", но веднага въведе рационализация: няма кратер на магистрала, който бъде забелязан от неговите служители, и да не бъде сигнализирано. Все едно в АПИ всички страдат от перде на очите, че трябва някой допълнително да им навира носовете в ями с размерите на чаша на новостроящ се стадион.

Навсякъде ще дадем предписания, уточни Радев. Казали на лисицата - тя на опашката, подсмихва се народът. Полицаите издават предписание. Служители на Пътното пълнят дупките с предписания. Чиновници весело танцуват под звуците на "Одата", за да трамбоват кръпката.

Колкото до поредното отстъпление от клетвата, която печелеше избори на ГЕРБ и присъдружните им патриоти - "полицай във всяко село", Радев няма оправдание. Не само гласувалите за управляващите, а всички очакват от полицията най-после да започне качествено и повсеместно да си върши работата. Да защитава конституционните права на гражданите - живот, здраве, чест, имущество. Да реагира незабавно и адекватно при възникнал проблем. Дори в "урбанизираните територии". Цинично определение от поредния калпав закон за все по-обезлюдените днес родни места и последен земен приют на поколения българи.

Идеята за "мобилни групи", които се ориентират по карта, изготвена от професионалното ръководство, въобще няма да замени дори един-единствен униформен на място. Защото знаем колко професионално днес е професионалното ръководство на МВР, но не знаем на какъв принцип картографира рисковите райони. Убедени сме обаче, че докато мобилната група се почесва насред махала Х, в село Y някой безнадеждно вика за помощ. А циганската банда, обираща жалките продукти из селския хоремаг, хитро намига на избледнялата генералска физиономия от плаката, оцелял от незнайно кога минали избори. Същият, към който на сутринта оцелелите от поредната нощ на дългите ножове старци ще отправят своите благодарности за спазените обещания в очакване на седмичния хляб.

Няма коментар за изявлението на Радев за главоболието, което му причинявало дори кратко посещение в център за видеонаблюдение в подчинените му служби. Забравя, че някои полицаи прекарват целия си работен ден (или нощ) пред десетките монитори. И - смятат специалисти - резултати има. Не само по линия на КАТ.

Не разбра премиерът, не разбра и министърът, че дори 100 милиона кеш за заплати реформа не правят. Те затварят устата на недоволните, спират протестите, гарантират безоблачно председателство. Системата на МВР е болна от години и самодейното лечение, практикувано от ред професионални и политически дилетанти на върха ù само влошава положението. Време е за цялостно преосмисляне на реформа в службите на министерството, териториалното разпределение, кадровата политика, професионалната квалификация и специализация на служителите, ресурсното осигуряване, материалното стимулиране. Цялостна, а не на парче. На ти днес на теб малко стотинки за заплата, утре на колегата три нови патрулки, тук искат полицейски участък - правим го... Не работи. Пред Брюксел може да минем и с "политическа воля", хората искат реални действия и резултати. И служителите в системата, и гражданите.

Покрай премиерския гняв и министър Нанков остави в аналите своята мъдрост. "Фигуративно сме поставили чиновник до всяка дупка..." Като старият виц за бащата, който обяснява на сина си разликата между "де факто" и "де юре". Питали нежната част от семейството, дали срещу 1000 евро биха се съгласили на нощ с непознат. Баба, майка и дъщеря отговорили утвърдително. "Е, сине, - въздъхнал бащата. - Разбра ли: де юре имаме 3 хиляди евро, а де факто - три проститутки".

А е прав министърът. И сега - не до дупките на магистралите, а зад амбразурите на гишетата - 2/3 от чиновниците ни обслужват "фигуративно".

Премиерът трябва да е бил бесен на проклетите дупки, за да докара двама от министрите си до Бекетовски режим на обяснение. И как не - той в мислите си вече прерязва лентичката на магистралата София - Ниш - Париж, а тук някакви си дупки край Ябланица. Добре че не се усети за свлачищата и срутищата - като нищо щеше прати чиновници с чадъри да вардят пътищата. Или да им връчи по една рекламна чаша от последната президентска кампания на ГЕРБ - да ходят да отливат язовирите.

Два проблема имаше България - дупките и глупаците. Вече има и трети - дупките са прекалено много по магистралите, глупаците - на ръководни постове. Като изпролети, дупките лесно ще ги запълним.