В политиката е много важно кого познаваш. Едни познанства могат да ти осигурят стремителен възход, други - да те сринат за миг от властовия Олимп. Лошо е да познаваш неподходящи хора. Още по-лошо - в неподходящо време. Теменужка Петкова е христоматиен пример, който трябва да влезе в учебниците за начеващи политици. Раздел " Кажи ми кои са приятелите ти - за да ти кажа колко време ще бъдеш министър".

Всъщност Петкова изгоря, за да продължи да свети управлението на ГЕРБ в третото си издание. И дори не става дума за двоен стандарт. Просто за сталинската далновидност на Борисов: има човек - може да лъсне и проблем. Няма човек - проблемът под килима. Властелинът реши така и в случая с председателя на НС. Главчев бе убедително помолен да си ходи не защото бе толкова виновен, а за да не се смути високия еврогост Таяни с полупразна пленарна зала. Поредният министър на здравето д-р Николай Петров си тръгна по параграфа "до доказване на противното". Така ще си отиде и шефът на НЗОК д-р Плочев. В трите случая отстраняването на тези хора не променя нищо. Керванът си върви, важно е кучетата да не лаят. Така и сега. Теменужка Петкова бе похарчена поради обосновани съмнения за нещо, в което няма как да има пръст. С една дума - за нищо. Но тя, като верен член на партията, легна с готовност на амбразурата. Жертва на кризисния PR на Борисов. Между две протоколни брюкселски вечери.

Защо тогава не си отиде Делян Добрев? Когото с Хасковската афера го свързваше не само някакво си двайсетгодишно познанство с някого, ами и родства, описани в Семейния кодекс, и обвързаности, които народът оприличава на свински черва. Ами защото Хасково може и да не е центърът на планетата, но когато всеки един глас, който може да ти подари пореден мандат в управлението, тежи колкото собственото му интелектуално тегло в банкноти, не си колиш златоносната кокошка. И Делян стана Недаденият.

Теменужка Петкова е свързана със скандалната сделка с CEZ толкова, колкото с проектите на Илон Мъск. Зад неочаквания полет във висините на пазарджишката Гинка стоят фигури, които никога не са седели в министерски кресла, доста далеч от медийната шумотевица, за които държавният пост дори на високи позиции не е изкушение. Без да са законодатели, те могат да променят закони с небрежно махване на ръка, без да са в държавните регулатори, те могат да благославят сделки на ръба на закона, те няма нужда да стават министри - те могат да купуват министри. И нагоре. Такива хора стоят зад въпросната сделка. Хора всевластни, анонимни, жестоки. Имената им научаваме от криминалните хроники, когато конкуренцията използва срещу тях последния аргумент. Погрешно ги наричат "енергийна мафия". Това е държава в държавата.

А Гинка е просто поредната кукла на конци. Неграмотният циганин с 200 регистрирани фирми в офшорни компании. Или с 1000 GSM карти. Измама. Но за милиарди.

Уверението, че държавните регулаторни органи (финансов надзор, конкуренция, енергийно и водно регулиране) ще проверяват под лупа въпросната сделка, е смехотворно. Диоптърът на лупата ще е настроен от онези, които имат интерес.

Някога, когато проявяваше буен характер, Волен Сидеров печелеше гласове и с искането за национализация на ЕРП-тата. Масите са доста относително понятие. И докато угаждаше на настроението на масите, наричани за по-лесно електорат, третият в триумвирата патриоти ревеше като мечка, че стратегическите за националната сигурност предприятия трябва да са държавни. Когато се доближи до масите, определяни по народному като софра, млъкна. Сигурно защото не е възпитано да се говори с пълна уста.

Теменужка Петкова, чийто (независимо от двата мандата) професионализъм винаги е бил под съмнение, но за която дори опозицията не намери лоша дума, призна консенсусния ù характер и стремеж към постигане на разбирателство в тази сложна, но изключително важна материя, падна невинна жертва. На задкулисието, в сравнение с което Делян Пеевски е посредствен трамваен джебчия. Пожертва я Борисов. Дистанционно. Както винаги, инстинктът не го излъга - когато на изток от любимите му Западни Балкани се разрази буря, той е в Брюксел. И от разстояние разпорежда. Наместникът Цветанов замазва: ще решим. Ако случайно палачинката се обърне и статутът "недадена" бъде присвоен и на Теменужка.

В третото издание на правителството на ГЕРБ бушоните започнаха да гърмят все по-често. Въпрос на време е политическата енергийна система да се претовари толкова, че да изпуши главният трансформатор.